Νηπιαγωγείο-Μια ξεχωριστή επίσκεψη στο Στρατιωτικό Μουσείο της πόλης μας !

Όποιος δουλεύει με παιδιά, δουλεύει πάντα για το μέλλον.

Φέτος το σχολείο μας κλείνει τριάντα χρόνια λειτουργίας.  30 χρόνια εργαζόμαστε με γνώση, μεθοδικότητα, ευαισθησία και βλέμμα στραμμένο στα επόμενα 30 χρόνια για τα παιδιά, για τον κόσμο, για το μέλλον μας, για τον πολιτισμό, για τον πλανήτη μας. Σε συνεργασία με το Μουσείο σχεδιάσαμε και προσφέραμε έναν Εκπαιδευτικό Φάκελο για παιδιά Προσχολικής Ηλικίας. Η πρωτοβουλία μας αυτή ανταποκρίνεται στη σταθερή μας πεποίθηση ότι το σχολείο δεν περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους. Το σχολείο βρίσκεται όπου οι μαθητές μπορούν να συγκινηθούν, να ερευνήσουν, να μάθουν. Από το Σχολείο μας στο Μουσείο. Από το Μουσείο στον Εκπαιδευτικό. Από τον Εκπαιδευτικό στους Μαθητές του! Ελπίζουμε αυτός ο εκπαιδευτικός φάκελος να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο μιας σημαντικής μαθησιακής εμπειρίας για όλους!

Η εκπαιδευτική μας επίσκεψη στο Στρατιωτικό  Μουσείο

Η προετοιμασία στο σχολείο

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Επέτειος 28ης Οκτωβρίου του 1940» πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Στρατιωτικό Μουσείο της πόλης μας!

Στην τάξη μας βρέθηκε ένας χάρτης που έδειχνε το δρόμο για το στρατιωτικό μουσείο της πόλης και συζητήσαμε όλοι μαζί για το τι είναι μουσείο, τι μπορεί να έχει μέσα αυτό το μουσείο και τι πιστεύουμε ότι θα δούμε, όταν το επισκεφθούμε. Στη συνέχεια, βρήκαμε στο διαδίκτυο την πρόσοψη του μουσείου και συζητήσαμε για το ποια είναι η σωστή συμπεριφορά που έχει ένας επισκέπτης στο μουσείο. Δώσαμε τον χάρτη στον κύριο Κώστα τον οδηγό μας, μπήκαμε στο σχολικό φορέσαμε τις ζώνες μας και ξεκινήσαμε για το Στρατιωτικό μουσείο!

Φτάνοντας στο Στρατιωτικό Μουσείο

Φτάνοντας, μας υποδέχθηκε ένα πυροβόλο το οποίο ένιωθε μοναξιά και αναζητούσε να βρει τον αγαπημένο του φίλο – τον Στρατιώτη- που στα χρόνια του πολέμου κατάφεραν μαζί να νικήσουν και να κρατήσουν την χώρα μας ελεύθερη. Αποστολή μας ήταν να λύσουμε τους γρίφους, για να μαζέψουμε όλα τα κομμάτια που θα μας έφερναν πιο κοντά στον στρατιώτη!

Με την πολύτιμη βοήθεια των υπεύθυνων του μουσείου παρατηρήσαμε στην αίθουσα των εκθεμάτων τις στολές αλλά και διάφορα αντικείμενα από την εποχή του πολέμου. Υπήρχαν στολές και από τις υπόλοιπες χώρες, σημαίες, όπλα – που ευτυχώς δεν τα χρειαζόμαστε στις μέρες μας –  όπως επίσης και πλούσιο φωτογραφικό υλικό! 

Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε ένα βίντεο που εξιστορούσε τα γεγονότα της εποχής του 1940.

Στην αυλή του μουσείου, είδαμε από κοντά ένα αεροπλάνο, το οποίο μας έκανε μεγάλη εντύπωση! Μας ενημέρωσαν πως το συγκεκριμένο ήταν διασωστικό (βοηθούσε τους ανθρώπους, όταν είχαν ανάγκη) αλλά χρησιμοποιήθηκε και ως φωτογραφικό, έβγαζε δηλαδή φωτογραφίες από ψηλά. Στη συνέχεια, παρατηρήσαμε πως υπήρχαν δύο άρματα μάχης, το ένα μεγάλο με ερπύστριες και το άλλο πιο μικρό με ρόδες! Εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι παρόλο που ήταν μεγάλα εκεί μέσα έμπαιναν μόνο τέσσερις στρατιώτες.

Αφού λύσαμε όλες τις αποστολές και απαντήσαμε σε όλες τις ερωτήσεις που μας έκανε ο υπεύθυνος του Μουσείου, συγκεντρώσαμε 7 κομμάτια από έναν Τάνγκραμ! Κληθήκαμε να βάλουμε τα κομμάτια στη σωστή θέση και έτσι εμφανίστηκε ο Στρατιώτης, ο φίλος του πυροβόλου που είχαμε δει στην είσοδο! Με μεγάλη μας χαρά πήγαμε στο πυροβόλο και του είπαμε πως το μυστήριο λύθηκε και ο φίλος του ο Στρατιώτης μπορεί και πάλι να είναι μαζί του!

Τέλος, ευχαριστήσαμε τους υπευθύνους για την ξενάγηση και τους αποχαιρετήσαμε με τα αγαπημένα μας τραγούδια από το έπος του 1940!