E-twinning

Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας: E-twinning Γυμνασίου

Νέο έργο e-twinning, συνεργασία Β΄ Γυμνασίου Γαλλικού και Ιταλικού τμήματος Εκπαιδευτηρίων Μπουγά με το γαλλόφωνο τμήμα του σχολείου ICSG Dorso di Mercogliano της Ιταλίας.

Τίτλος του έργου: Parlate l’italiano? Parlez-vous français? (Μιλάτε ιταλικά; Μιλάτε γαλλικά;)

 

 

 

Νέο έργο etwinning, συνεργασία Α΄και Γ΄Γυμνασίου Eκπαιδευτηρίων Μπουγά , τμήμα Γαλλικών, με το σχολείο Collège du Servois (France).

Τίτλος του έργου: Les Jeux Olympiques dès l’Antiquité grecque à Paris 2024 (Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την ελληνική αρχαιότητα μέχρι το Παρίσι 2024)

Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας: E-twinning Γυμνασίου

MEETING NEW FRIENDS AND CULTURES

OUR PEN PAL PROJECT

 

Σε αυτό το έργο οι μαθητές επικοινώνησαν μέσω από γράμματα με μαθητές από Πολωνία , Πορτογαλία, Κροατία,Ισπανία,Λιθουανία ,Ελλάδα και Ιταλία .Στο πλαίσιο του μαθήματος των Αγγλικών  η σχολική χρονιά  ήταν αφιερωμένη στην ανακάλυψη των “penpals”, ανταλλάσσοντας γράμματα και χειροποίητες κάρτες για ειδικές γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Η ηλικία των μαθητών που συμμετείχαν ήταν  9 – 16 .Η γλωσσική τους ικανότητα: A1- A2-Β1.Από το δικό μας σχολείο συμμετείχαν μαθητές από την 6η δημοτικού , την 3η γυμνασίου και την 1η Λυκείου.

Οι μαθητές μας  συνομίλησαν μέσα από γράμματα με εφήβους της ηλικίας τους ενώ ανακάλυψαν  νέους πολιτισμούς , ήθη και έθιμα. Ο κύριος στόχος του έργου ήταν  να διδάξουμε στους μαθητές μας ότι τα αγγλικά είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο επικοινωνίας με όσους δεν τα μιλούν σαν   μητρική τους  γλώσσα. Έγραψαν για τον εαυτό τους , περιέγραψαν την χώρα και την πόλη τους , μίλησαν για το τι κάνουν στον ελεύθερο  χρόνο τους , περιέγραψαν τι κάνουν σε ειδικές γιορτές της χώρας τους και έστειλαν και κάρτες στους μαθητές με τους οποίους γινόταν ανταλλαγή γραμμάτων. Η 6η δημοτικού είχε την ευκαιρία να συνδεθεί και διαδικτυακά με τους δικούς τους φίλους δια αλληλογραφίας για να γνωριστούν καλύτερα.

 

Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας: E-twinning Γυμνασίου

Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου του γαλλικού τμήματος του σχολείου μας συμμετέχουν κατά το τρέχον σχολικό έτος στο πρόγραμμα e-twinning (διαδικτυακή αδελφοποίηση και ανταλλαγή) σε συνεργασία με μαθητές των γυμνασίων :

Liceum Ogolnokstalcace ( Πολωνία)

Liceum Stefan Cellare (Ρουμανία)

Galvani-Ompromolla (Ιταλία)

Malaga collège (Ισπανία)

Escolas de Faro (Πορτογαλία)

Ο τίτλος του έργου είναι : Citoyens à l’école (Πολίτες στο σχολείο)

Σκοπός του προγράμματος e-twinning είναι η ύπαρξη της επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών των χωρών, χρησιμοποιώντας την γαλλική γλώσσα και κατ’ επέκταση η ανάπτυξη γλωσσικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων, η εξοικείωση με την ξένη γλώσσα και η γνωριμία με τον πολιτισμό των άλλων χωρών μέσω της ανάπτυξης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με τους μαθητές από τις πέντε άλλες χώρες. Τα παιδιά που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία, εκτός από την επικοινωνία μέσω e-mail, να συμμετέχουν και σε διαδικτυακές ζωντανές συναντήσεις ή/και να στείλουν ηχογραφημένα μηνύματα και βίντεο στο πλαίσιο των δράσεων που θα υλοποιηθούν.

Oι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου του γαλλικού τμήματος του σχολείου μας συμμετέχουν κατά το τρέχον σχολικό έτος στο πρόγραμμα e-twinning (διαδικτυακή αδελφοποίηση και ανταλλαγή) σε συνεργασία με μαθητές των γυμνασίων :

Αρσάκειο Θεσσαλονίκης

Collège Jeanne d’Arc (Argentan, Normandie, Γαλλία)

Ο τίτλος του έργου είναι : Des écoles ouvertes à tous-toutes! Vivre ensemble en paix dans des sociétés culturellement diverses. (Σχολεία ανοιχτά σε όλους-όλες! Ζούμε μαζί ειρηνικά σε κοινωνίες πολιτισμικά ποικιλόμορφες)

Σκοπός του προγράμματος e-twinning είναι η ύπαρξη της επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών των χωρών, χρησιμοποιώντας την γαλλική γλώσσα και κατ’ επέκταση η ανάπτυξη γλωσσικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων, η εξοικείωση με την ξένη γλώσσα και η γνωριμία με τον πολιτισμό των  άλλων  χωρών  μέσω της ανάπτυξης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με τους μαθητές από τα άλλα σχολεία, Ελλάδας και Γαλλίας. Σκοπός του δικού μας έργου είναι επιπλέον να ανακαλύψουμε συνήθειες, ιδέες,να ανταλλάξουμε απόψεις για τις πολιτειακές αξίες, τη συμπερίληψη και τη δημοκρατία.

 

Διασχολική Εκπαίδευση στη Γαλλική Γλώσσα και τη Δημοκρατία

Ίδρυση έργου e–Twinning με τίτλο «Σχολεία ανοιχτά σε όλους και όλες! Ζούμε μαζί ειρηνικά σε κοινωνίες πολιτισμικά ποικιλόμορφες».

Δράσεις Νοεμβρίου 2022- Φεβρουαρίου 2023

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εκπονούνται στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσσαλονίκης ιδρύθηκε το έργο e-Twinning με τίτλο «Des écoles ouvertes à tous-toutes! Vivre ensemble en paix dans des sociétés culturellement diverses / Σχολεία ανοιχτά σε όλους–όλες! Ζούμε μαζί ειρηνικά σε κοινωνίες πολιτισμικά ποικιλόμορφες». To έργο υλοποιείται από μαθητές της Γ’ τάξης Γυμνασίου που μαθαίνουν τη γαλλική γλώσσα στο Σχολείο μας σε συνεργασία με το σχολείο Dr. Julio Martins, στη Chaves της Πορτογαλίας, και τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα.

Ήδη οι μαθητές τον Νοέμβριο του 2022 έκαναν την πρώτη επαφή, στην οποία -πέρα από την ασύγχρονη παρουσίασή τους στο padlet- γνωρίστηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης σε πραγματικό χρόνο. Συνδέθηκαν από τις διαφορετικές τους αίθουσες και συζήτησαν για τη δημοκρατία. Οι μαθητές αντάλλαξαν απόψεις για την έννοια της Δημοκρατίας στη γαλλική γλώσσα. Στην τηλεδιάσκεψη -πέρα από τους συνομήλικους μαθητές που συμμετέχουν στο έργο-παρευρέθηκαν οι Διευθυντές των δυο ελληνικών σχολείων, ο Φώτιος Μπουγάς και ο Αθανάσιος Νευροκοπλής καθώς και η Συντονίστρια της Γαλλικής Γλώσσας των Αρσάκειων Σχολείων Βασιλική Κοντού. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαιτέρως συγκινητική, μιας και το εν λόγω πρόγραμμα συνδέει διαφορετικές γενιές, προσφέροντας την ευκαιρία στους εταίρους να μοιραστούν πολλές εμπειρίες. Να σημειώσουμε πως η καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας Μαρία Δρέτα των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά υπήρξε καθηγήτρια της καθηγήτριάς μας Γιώτας Γάτση.

Εν συνεχεία τον Δεκέμβριο οι μαθητές δημιούργησαν πολυτροπικές και ψηφιακές κάρτες με τις οποίες αντάλλαξαν ευχές, πολιτισμικές γνώσεις και έθιμα. Οι μαθητές αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία δημιούργησαν αφίσες συμπερίληψης μπαίνοντας στο συνεργατικό χώρο του twinspace.

Toν Ιανουάριο οι μαθητές κλήθηκαν να ψηφίσουν καθώς και να διοργανώσουν το επόμενο βήμα τους σε συνεργασία με το Σχολείο Κωφών της Θεσσαλονίκης.

Το θέμα της συμπερίληψης άγγιξε ιδιαιτέρως όλους τους μαθητές οι οποίοι παρά το απαιτητικό τους πρόγραμμα θέλησαν να συμμετέχουν προωθώντας διαπολιτισμικές και δημοκρατικές αξίες και δεξιότητες.

Το e-twinning πραγματοποιείται και από τα τρία τμήματα γαλλικής γλώσσας της Γ’ Γυμνασίου του σχολείου μας με εκπαιδευτικούς τη Γιώτα Γάτση, την Ιουλία Γάτσου και τη Σοφία Καρασάββα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τον σύνδεσμο που αναφέρεται στο άρθρο από την ιστοσελίδα του Αρσάκειου Θεσσαλονίκης:

Διασχολική εκπαίδευση στη Γαλλική γλώσσα και τη δημοκρατία