Βιβλιοθήκη

Στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά λειτουργούν δύο δανειστικές βιβλιοθήκες. Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού σχολείου στεγάζεται στον 1ο όροφο του κτιρίου του Δημοτικού και η βιβλιοθήκη του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου βρίσκεται στο κτίριο του Γυμνασίου. Και οι δύο βιβλιοθήκες λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή (8π.μ έως τις 3μ.μ) και ο χώρος τους διατίθεται για ανάγνωση και μελέτη σε όλους τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες.

     Κύριος σκοπός της λειτουργίας τους είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με τα βιβλία και με το χώρο της βιβλιοθήκης. Να δανείζονται κυρίως βιβλία παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, να μάθουν να χρησιμοποιούν τα βιβλία και τις εγκυκλοπαίδειες, καθώς και να αναζητούν διάφορες πληροφορίες χρήσιμες για τις εργασίες τους ή για τον εμπλουτισμό γνώσεών τους.

Το υλικό και των δύο βιβλιοθηκών περιλαμβάνει:

Ιστορικά βιβλία, βιβλία που αφορούν την Καλαμάτα, θρησκευτικά βιβλία, ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα, παιδική λογοτεχνία, βιβλία για την κυκλοφοριακή αγωγή, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, σχολικά βοηθήματα, βιβλία για τη μελέτη παιδικής λογοτεχνίας, παιδαγωγικά βιβλία, βιβλία για τους Ολυμπιακούς αγώνες, βιβλία για νομίσματα, βιβλία για μουσεία και οδηγούς ταξιδιωτικών χωρών καθώς και βιβλία για το περιβάλλον.

Επίσης θα βρείτε χάρτες, πολλά DVD με θέματα όπως διάστημα, περιβάλλον, ζώα, ιστορία, τεχνολογία, παιδικές ταινίες, μυθολογία, βιογραφίες  κ.α

Αρχειοθετημένοι φάκελοι που περιλαμβάνουν γιορτές του σχολείου, εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν υλοποιήσει μαθητές κατά τη διάρκεια σχολικών ετών, πληροφορίες από αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, περιοδικά για την εκπαίδευση και το περιβάλλον, εφημερίδες του σχολείου κ.α

Δανεισμός :

Οι Α’ & Β’ τάξεις δανείζονται βιβλία κάθε Δευτέρα.

Η Γ’ τάξη δανείζεται βιβλία κάθε Τρίτη.

Η Δ’ τάξη δανείζεται βιβλία κάθε Τετάρτη.

Η Ε’ τάξη δανείζεται βιβλία κάθε Πέμπτη.

Η Στ’ τάξη δανείζεται βιβλία κάθε Παρασκευή

Όλες οι τάξεις Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου δανείζονται βιβλία από Δευτέρα έως Παρασκευή κατόπιν συνεννοήσεως.

Όποιος εκπαιδευτικός, γονέας ή μαθητής επιθυμεί να δανειστεί από το υλικό της βιβλιοθήκης μπορεί να επικοινωνεί με την κ. Πουλοπούλου Γεωργία στο email gpoulopoulou@bougas–school.gr ή στα τηλέφωνα 27210-92022 και 27210-92122 εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Βασική προτεραιότητα του σχολείου μας είναι η προώθηση της Φιλαναγνωσίας. Όλοι οι μαθητές μας, από την Α΄ Δημοτικού, μαθαίνουν την αξία του βιβλίου. Μπορούν να δανειστούν ό,τι είδους βιβλία θέλουν από την πλούσια βιβλιοθήκη του σχολείου μας, μαθαίνοντας ταυτόχρονα τη διαδικασία του δανεισμού βιβλίων, αλλά και την απαραίτητη προσοχή και αγάπη που πρέπει να δείχνουμε στο βιβλίο.

Η λειτουργία σχολικής βιβλιοθήκης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς υποστηρίζει και προάγει τους εκπαιδευτικούς στόχους, αναπτύσσει και στηρίζει την απόλαυση της ανάγνωσης και της μάθησης, και συντελεί στην εξοικείωση της δια βίου χρήσης των βιβλιοθηκών.

Ειδικότερα, οι μαθητές μας έχουν τη δυνατότητα, να επισκέπτονται την Κεντρική Βιβλιοθήκη του σχολείου καθημερινά είτε μόνοι τους, στη διάρκεια των διαλειμμάτων, είτε με τη συνοδεία του δασκάλου τους την ώρα του μαθήματος, για να δανειστούν βιβλία ή για να κάνουν τις εργασίες τους.

Έχοντας την πεποίθηση ότι η καλλιέργεια μιας βαθιάς και δημιουργικής σχέσης των μαθητών με τη λογοτεχνία αποτελεί εφόδιο και δεξιότητα ζωής, όλες οι τάξεις του δημοτικού, 2 φορές τον μήνα, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, έχουν τη δυνατότητα να παρακαλοθούν λογοτεχνικές εμψυχώσεις από την υπεύθυνη της ομάδας Λογοτεχνίας του σχολείου μας, κα Χριστίνα Δίμιζα, και να συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες και παιχνίδια σχετικά με το βιβλίο.

Η επιλογή των κειμένων έχει ως βασικό κριτήριο την ηλικία των παιδιών, τα θέματα που τα έλκουν και τα απασχολούν, καθώς και την αδιαμφισβήτητη λογοτεχνική αξία των ίδιων των κειμένων. Σε κάθε περίπτωση τα παιδιά γίνονται και συνδιαμορφωτές του προγράματος προτείνοντας βιβλία της αρεσκείας τους ή συγγραφείς που θα ήθελαν να γνωρίσουν.

Στο πλαίσιο μάλιστα της γνωριμίας των μαθητών με τον κόσμο και τους ανθρώπους του βιβλίου προσπαθούμε να καλούμε στο σχολείο συγγραφείς και εικονογράφους, ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν από κοντά τους δημιουργούς και να θέλουν να μάθουν περισσότερα για την τέχνη τους

Τέχνη… όπως θέατρο

Τέχνη… όπως μουσική

Τέχνη… όπως ζωγραφική

Τέχνη… όπως αφήγηση

Τέχνη… όπως λογοτεχνία

Τέχνη… όπως αρχιτεκτονική

 

Παίζουμε… Διασκεδάζουμε… Πειράζουμε…. Ζωγραφίζουμε… Φωνάζουμε… Σωπαίνουμε… Ταιριάζουμε… Αναρωτιόμαστε…. Γιορτάζουμε… Αλλάζουμε…. όπως Ζούμε!!!!!!

Μικρά παιδιά, μεγάλα έργα

Καλλιτέχνες εν δράση

Τέχνη για δημιουργικότητα, ψυχική ανθεκτικότητα, κριτική σκέψη