Καινοτόμα Προγράμματα

Το πρόγραμμα της βασικής γυμναστικής για παιδιά 2,5 – 4 ετών, αποτελεί ένα καλά οργανωμένο και ποικιλόμορφο πρόγραμμα φυσικής αγωγής μέσα από το οποίο τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον αθλητισμό από πολύ μικρή ηλικία. Το πρόγραμμα υλοποιείται μια φορά την εβδομάδα στα τμήματα του Παιδικού Σταθμού (Μεταβρεφικά-Προπρονήπια) από την Μαρία Σκαφιδά, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, δασκάλα χορού και αθλήτρια στίβου.

Το πρόγραμμα γυμναστικής  είναι σχεδιασμένο κατάλληλα για αυτές τις ηλικίες και έχει ως στόχο:

  • Την ανάπτυξη των βασικών κινητικών δεξιοτήτων, όπως: δεξιότητες σταθεροποίησης (κάθετες στηρίξεις σώματος, ρολάρισμα σώματος, ισορροπίες κλπ), δεξιότητες μετακίνησης (περπάτημα,τρέξιμο, άλματα, αναρρίχηση κλπ), Δεξιότητες χειρισμού (ρίψη, υποδοχή, αναπήδηση μπάλας, χτύπημα με αντικείμενα κ.α
  • Την ανάπτυξη κινητικών εννοιών όπως αντίληψη χώρου, του σώματος, της ποιότητας στην κίνηση, της αντίληψης σχέσεων, της προσπάθειας, του ρυθμού κ.α
  • Την εφαρμογή των κινητικών δεξιοτήτων και κινητικών εννοιών (στη γυμναστική, στον χορό, σε αναπτυξιακά κατάλληλα παιχνίδια)
  • Την ενεργοποίηση της φαντασίας και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας
  • Την εκμάθηση απλών κανόνων και στην εδραίωση σταθερών συμπεριφορών που σχετίζονται με την υγεία
  • Την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και του θάρρους
  • Την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων για την αποδοχή των άλλων και την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ τους
  • Την επαφή και τη γνωριμία τους με γνωστά αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις κ.α

Η επιτυχία των στόχων αυτών εγγυάται σε μεγάλο βαθμό την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών στις επόμενες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Τα “Μουσικά καλωσορίσματα” είναι αφιερωμένα στη δημιουργία ενός πλούσιου σε ρυθμικά και μελωδικά ερεθίσματα περιβάλλοντος, προσαρμοσμένου στην ηλικία, τις δεξιότητες και τις ανάγκες των παιδιών.

Παράλληλα πραγματοποιείται η πρώτη γνωριμία των παιδιών με τα μικρά ρυθμικά και μελωδικά κρουστά όργανα που χρησιμοποιούνται στη μουσικοκινητική αγωγή Carl Orff. Τα παιδιά πειραματίζονται στην παραγωγή και αναγνώριση νέων και διαφορετικών ήχων. Έτσι, ενεργοποιούν το σώμα τους σε νέα ερεθίσματα και ακούσματα, μαθαίνουν να συντονίζονται με το ρυθμό, και να κινούνται παράλληλα με τις διαφορετικές μελωδίες. Διάφορες γνώριμες εικόνες από τη φύση και την καθημερινότητα τους αναπαρίστανται μουσικοθεατρικά. Παίζουν, τραγουδούν και χαίρονται μετατρέποντας την επαφή τους με τη μουσική, σε μια ευχάριστη εμπειρία έκφρασης και ανακάλυψης.

Η μουσικοκινητική Αγωγή Carl Orff είναι μια ολιστική μουσικοπαιδαγωγική προσέγγιση η οποία συνδυάζοντας, το ρυθμό (τραγούδια), την κίνηση (χορό), τον αυτοσχεδιασμό και το θεατρικό παιχνίδι, βοηθά τα παιδιά θα γνωρίσουν βιωματικά τις πρωταρχικές έννοιες της μουσικής.

Στην τάξη της μουσικοκινητικής αγωγής δίνεται ο ασφαλής χώρος και χρόνος στα παιδιά να εκφραστούν, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα τους, να αυτοσχεδιάσουν, να κοινωνικοποιηθούν, να συνυπάρξουν, να αλληλεπιδράσουν και να αποκτήσουν με την πάροδο του χρόνου, το καθένα με το δικό του ρυθμό, νέες μουσικές και εκφραστικές δεξιότητες. Βασικός στόχος του μαθήματος της μουσικοκινητικής αγωγής είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας, των μουσικών και ψυχοκινητικών ικανοτήτων του παιδιού, η αισθητική τους καλλιέργεια και μακροπρόθεσμα η καθιέρωση της τέχνης της μουσικής ως εργαλείου προσωπικής ανάπτυξης και έκφρασής τους εφ’ όρου ζωής.

Την Μουσικοκινητική Αγωγή πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα στα τμήματα του Παιδικού Σταθμού (Μεταβρεφικά-Προπρονήπια) και εμψυχώνει η Μουσικοπαιδαγωγός Ερατώ Αλτόκα.

Η Αγγλική Γλώσσα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Η κατανόηση και η χρήση μιας δεύτερης ίσως και τρίτης γλώσσας ανοίγει καινούριους ορίζοντες στο μέλλον τους. Είναι επίσης επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι όσο πιο νωρίς τα παιδιά έρθουν σε επαφή με την ξένη γλώσσα, τόσο καλύτερη είναι η εξοικείωση τους με αυτή.

Η επαφή των παιδιών με μια δεύτερη γλώσσα στη μικρή ηλικία τους δίνει ένα σίγουρο προβάδισμα στην προφορά και μια εξοικείωση με τη δομή της γλώσσας. Η ευκολία με την οποία τα παιδιά μιμούνται, αποστηθίζουν και θυμούνται τα βοηθά να μαθαίνουν γρήγορα και εύκολα.

Η μεθοδολογία της εκμάθησης της ξένης γλώσσας στη προσχολική ηλικία γίνεται μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια, παιχνίδια ρόλων, ρυθμικά ποιήματα -rhymes, τραγούδια και παιχνίδια μνήμης σε οικεία θεματολογία, έτσι ώστε να αισθανθούν ασφάλεια και να αποκομίσουν μια θετική πρώτη εντύπωση.

Στόχος μας, στα Προπρονήπια είναι μέσα από το παιχνίδι, το τραγούδι, την κίνηση και βοηθούμενοι από οπτικοακουστικά μέσα ,τα παιδιά να αποκτήσουν ένα απλό, βασικό λεξιλόγιο στην Αγγλική γλώσσα (χρώματα, ζώα, αριθμοί, μέλη του σώματος, συναισθήματα) ,να κατανοούν καθημερινές προτάσεις, χαιρετισμούς κ.λπ. και να χτίσουν μια ουσιαστική σχέση μέσα από διασκεδαστικές κατάλληλες για την ηλικία τους δραστηριότητες.

Η διδασκαλία της ξένης γλώσσας στη μικρή ηλικία είναι ίδια με την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας. Έτσι όπως περιμένατε το παιδί σας πρώτα να κατανοήσει απλές λέξεις, οδηγίες, πληροφορίες στη μητρική γλώσσα και μετά να παράγει λέξεις και σιγά-σιγά φράσεις, έτσι αντιμετωπίζεται και η δεύτερη γλώσσα.

Τα τραγούδια είναι ένα χρήσιμο «εργαλείο» στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας καθώς βοηθούν τα παιδιά να μάθουν καινούργιες λέξεις και φράσεις εύκολα και ευχάριστα. Θυμηθείτε πώς ξεκίνησαν να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα και επιτρέψτε τους να κάνουν λάθη. Ενθαρρύνετέ τα να σας τραγουδούν, να σας μιλούν όπως αυτά ξέρουν. Αν γνωρίζετε κάποια από τα τραγουδάκια που σας λένε, τραγουδήστε μαζί τους. Με τη συχνή επανάληψη τα όποια λάθη διορθώνονται.

Στόχος μας είναι τα παιδιά να αγαπήσουν την ώρα των Αγγλικών και να κατανοήσουν ότι τα Αγγλικά είναι μια άλλη γλώσσα, ένας άλλος τρόπος επικοινωνίας με άλλους λαούς, μεάλλα παιδιά από άλλες χώρες.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μια φορά την εβδομάδα στα τμήματα των Προπρονηπίων από την καθηγήτρια Αγγλικών Stacy Lebaropoulos .

 

Το πρόγραμμα Διερευνητικής Μάθησης : «Μικροί Εξερευνητές»  βασίζεται στην  προσπάθεια του παιδιού να μαθαίνει μόνο του, κάνοντας χρήση των εμπειριών και των δυνατοτήτων του, μέσα σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα.

Οι παιδαγωγοί:

  • Γνωρίσουν και ενισχύουν τις ιδιαιτερότητες του φάσματος 3-6 ετών, διαχωρίζοντας τις βιολογικές (φροντίδα, προστασία) από τις εκπαιδευτικές ανάγκες της κάθε ηλικίας
  • Εξασφαλίζουν πληροφορίες και ποικίλα ερεθίσματα για τα παιδιά
  • Καταγράφουν τις εμπειρίες των παιδιών και  σχεδιάζουν νέες

Τα παιδιά:

  • Διαχειρίζονται τις πληροφορίες και τα ερεθίσματα, στον βαθμό που μπορούν, σύμφωνα με την ηλικία τους
  • Γνωρίζουν το σώμα τους σε σχέση με το περιβάλλον που ζουν και κινούνται
  • Εκφράζονται , αναγνωρίζουν και διαχειρίζονται το συναίσθημά τους
  • Δημιουργούν τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, (ότι πιο κοντινό στην πραγματική εικόνα) οι οποίες τα βοηθούν να αντιληφθούν τον κόσμο γύρω τους.

Το πρόγραμμα συμβάλλει στην επιμόρφωση των παιδαγωγών  σε γνωσιακό επίπεδο  και αλλάζει τη  στάση και τις πεποιθήσεις τους σχετικά με την ανάπτυξη των παιδιών, σε εξελικτικό επίπεδο. Οι νέες γνώσεις μέσα από τις νευροεπιστήμες, δίνουν εξηγήσεις στις ήδη υπάρχουσες γνώσεις, οι οποίες έχουν  αποκτηθεί εμπειρικά μέσα από την καθημερινή επαφή με τα παιδιά. Ο πρακτικός σχεδιασμός δράσεων, η εφαρμογή στην τάξη, η παρατήρηση, η καταγραφή, η ανταλλαγή πληροφοριών και τέλος η συζήτηση και η αναφορά προβληματισμών, δυσκολιών, εμπειριών μέσα στην ομάδα των παιδαγωγών, ενισχύει το παιδαγωγικό τους έργο.

«Σκεφτείτε ένα σπίτι με μεταλλικούς τοίχους και στέγη, χωρίς κανένα παράθυρο, χωρίς ήχους, χωρίς μυρωδιές, χωρίς χρώματα…»

 

Το  Messy Play είναι το αισθητηριακό παιχνίδι που, ενώ λερώνει, χαρίζει απίστευτα αναπτυξιακά οφέλη. Στη διάρκειά του, παιδιά όλων των ικανοτήτων και ηλικιών χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις, παίζοντας χωρίς περιορισμούς. Με τη φυσική περιέργεια και ορμή που τα διακρίνει, εξερευνούν ελεύθερα και πειραματίζονται σε ασφαλές περιβάλλον. Πάντα με τον δικό τους τρόπο και χρόνο, χωρίς να τα καθοδηγεί κανείς άλλος εκτός από τον εαυτό τους. Το Messy Play δεν είναι κάτι καινούργιο, παρά ο έμφυτος τρόπος παιχνιδιού των παιδιών. Άλλωστε, πάντα επιθυμούσαν και επιδίωκαν να παίζουν με όλες τους τις αισθήσεις. Είτε με το χώμα, τη λάσπη, τον πηλό, είτε τόσα άλλα υλικά της φύσης που υπήρχαν απλόχερα γύρω τους.

 Το Messy Play είναι ένα παιχνίδι που δεν έχει σωστό ή λάθος τρόπο να παίξεις, δεν έχει περιορισμούς και δεν επιβάλλει κανόνες. Δεν έχει κάποιον προκαθορισμένο στόχο ή σκοπό και δεν παράγει αναγκαστικά κάποιο τελικό προϊόν. Αντίθετα, είναι ένα παιχνίδι απολύτως ανοιχτό. Κινείται γύρω από την ανακάλυψη και την εμπειρική αποκόμιση δεξιοτήτων, δημιουργικότητας και επικοινωνίας, με ασύγκριτα αναπτυξιακά οφέλη. H συμβολή του Messy Play στην ανάπτυξη των παιδιών είναι τεράστια. Αυτό το ελεύθερο παιχνίδι, που μπορεί να λερώνει ή να προκαλεί ένα μικρό «χάος», είναι απαραίτητο. Τα παιδιά το χρειάζονται για την έκφραση, την εκτόνωση και τη χαρά που τους προσφέρει. Συγχρόνως, προσφέρει σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης: Στην αισθητηριακή ολοκλήρωση, την κινητική ανάπτυξη, την ψυχική ανθεκτικότητα, τη συναισθηματική έκφραση. Αλλά και τη γνωστική και μαθηματική ανάπτυξη, τη γλώσσα και την κοινωνικοποίηση.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο Messy Play είναι  ξηρές υφές, όπως άμμος, ρύζι και χώμα, ενδιάμεσες υφές, δηλαδή ούτε ξηρές ούτε κολλώδεις, όπως πηλός και ζύμη παιχνιδιού και messy ή κολλώδεις υφές, όπως oobleck, slime και λάσπη. Μέσα από την ανακάλυψη αισθητηριακών υλικών, το Messy Play δίνει στα παιδιά την ελευθερία να εξερευνήσουν ένα τεράστιο εύρος εμπειριών. Μέσω των αισθήσεων της αφής, της μυρωδιάς, της ακοής, της όρασης και ακόμη και της γεύσης. Ακριβώς επειδή χρησιμοποιούνται όλες οι αισθήσεις, ο παιδικός εγκέφαλος δέχεται αισθητηριακά ερεθίσματα που είναι απαραίτητα για την ολοκληρωμένη του ανάπτυξη αφού  μαθαίνει από τις εμπειρίες που του παρέχει το σώμα. Το παιδί πειραματίζεται με τα υλικά και ανακαλύπτει τι ιδιότητες έχουν και τι επίδραση μπορεί να έχουν οι ενέργειές του σε αυτά. Έτσι, λειτουργεί πραγματικά σαν επιστήμονας, καθώς θέτει ερωτήματα, συλλέγει δεδομένα και επιχειρεί να δίνει τις δικές του απαντήσεις. Αποκτώντας εμπειρία, συνθέτει μια πλήρη εικόνα που επιτρέπει στον εγκέφαλο να δημιουργήσει σταδιακά μια πιο ολοκληρωμένη αίσθηση του εαυτού και του κόσμου γύρω του.

Τα βιβλία φτιάχτηκαν για να «ταξιδεύουν», να αλλάζουν χέρια, να μοιράζουν απλόχερα σε όλους, τις ιστορίες, τους ήρωες και τα μαγικά τους στοιχεία. Έχουν πάντα κάτι να σου χαρίσουν. Ακόμη και τη στιγμή που κλείνεις την τελευταία σελίδα ή όταν μετά από καιρό, μια λέξη, μια φράση ή μια εικόνα σου θυμίσει την ιστορία που είχες διαβάσει. Τα βιβλία στα χέρια των παιδιών, είναι ένας θησαυρός που περιμένει να τον ανακαλύψουν. Όσο πιο νωρίς, γίνουν τα βιβλία η συντροφιά των παιδιών, τόσο πιο πολύ θα τα αγαπήσουν.

Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χαριστική Βιβλιοθήκη» που υλοποιείται στα Προ-προνηπιακά τμήματα, καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία μέσα από μια παιγνιώδη, διαδραστική διαδικασία. Με πρωταγωνιστές τα βιβλία και συνοδοιπόρους γονείς και παιδιά εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του χρόνου μια δράση που  σκοπό έχει τα παιδιά, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα βιβλία.

Μια διαδικασία που προάγει τη φιλαναγνωσία, ελευθερώνει την παιδική φαντασία και μεγαλώνει μικρούς αναγνώστες.