Τα πουλάκια του Χειμώνα

Ο καιρός το Χειμώνα χαλάει κι όλα τριγύρω αλλάζουν όψη μέρα με τη μέρα. Με τη βοήθεια κατάλληλου εποπτικού και ψηφιακού υλικού, μέσα από τραγούδια, ποιήματα και παραμύθια συζητήσαμε με τα παιδιά για τις αλλαγές που παρατηρούνται στη φύση και στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε  για τους μικρούς φτερωτούς φίλους μας που παραμένουν και το χειμώνα στο τόπο τους. Αναρωτηθήκαμε  και μάθαμε ποια είναι αυτά τα  πουλιά, πώς ξεχειμωνιάζουν, πώς βρίσκουν φαγητό και ασφαλές μέρος για να προστατευτούν από το κρύο.

Ανατρέξαμε  στους κάδους της ανακύκλωσης και επιλέξαμε να κάνουμε ταΐστρες με μεταλλικά κουτιά τροφίμων. Αφού τις βάψαμε και τις διακοσμήσαμε όπως θέλαμε τις γεμίσαμε με σποράκια, ψιχουλάκια, και βγήκαμε στην αυλή μας όπου και τις κρεμάσαμε στα δέντρα. Στη διαδικασία αυτή εκτός από τα παιδιά του Νηπιαγωγείου συμμετείχαν και οι μικροί μας φίλοι από τον Παιδικό Σταθμό φτιάχνοντας ταΐστρες από… πορτοκάλια!

Μεταμορφώσαμε, επίσης, τις παλάμες μας σε πουλάκια και φτιάξαμε τα πουλάκια του Χειμώνα διακοσμώντας το σχολείο μας.

Τα παιδιά χάρηκαν πολύ με όλη τη διαδικασία της δράσης και μέσα από αυτή έμαθαν να υιοθετούν καλές πρακτικές για τη φροντίδα των πουλιών που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του οικοσυστήματος. Επίσης, για άλλη μια φορά ήρθαν σε επαφή με τα υλικά ανακύκλωσης και πώς αυτά μπορούν να πάρουν πάλι ζωή για να εξυπηρετήσουν ένα καλό σκοπό.