Η θεατρική μας ομάδα ταξιδεύει μέσα από ιστορίες κοριτσιών που άλλαξαν τον κόσμο!

Μαλάλα Γιουσαφζάι – ένα κορίτσι έμπνευση για όλους

Η θεατρική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά φέτος ταξίδεψε με ιστορίες κοριτσιών που άλλαξαν τον κόσμο. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι αποτέλεσε πηγή ευαισθητοποίησης και έμπνευσης για το δρώμενο που οι μικρές καλλιτέχνιδες επιμελήθηκαν και παρουσιάζουν σε ένα βίντεο που έχει σαν στόχο να αναδείξει την ευθύνη όλων μας απέναντι στο ζήτημα της παιδικής εργασίας, των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για τα παιδιά όλου του κόσμου και της ελευθερίας έκφρασης… για έναν κόσμο δικαιότερο  και πιο ανθρώπινο.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει (χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο) σε μπλογκ, όπου περιέγραφε τη ζωή της στην πόλη Μινγκόρα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της όσο και άλλων χωρών, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. Στο μεταξύ έγινε γνωστή η ταυτότητά της.

Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας πυροβόλησε στο κεφάλι τη Μαλάλα, ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Τις μέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2014  της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Σήμερα είναι ο νεότερος κάτοχος βραβείου Νόμπελ στον κόσμο, κερδίζοντας το σε ηλικία 17 ετών.

Τα σπουδαία κορίτσια της ομάδας μας, η Μαρίλια, η Σοφία, η Μελίνα, η Σταυρούλα, η Μαρία, η Ηλιάνα, η Κωνσταντίνα και η Άννα- Μαρία ένωσαν την φωνή τους μαζί της και έχουν κάτι να μας πουν….. Ακούμε;