ΓΥΜΝΑΣΙΟerasmus_fressh

Πληροφορίες

Από τις 23 έως τις 30 Απριλίου 2023, η ομάδα Erasmus+ F.RE.S.S.H. (Food Recipes Sports Sustainability and Health) του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά εκπροσωπήθηκε από έξι μαθήτριες και δύο συνοδούς-εκπαιδευτικούς στην τελευταία κινητικότητα του προγράμματος, στην πόλη Vigo της Ισπανίας. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να λάβουν μέρος σε ένα σύνολο ποικίλων δραστηριοτήτων.
Στην πρωινή ζώνη τα παιδιά βρίσκονταν στο σχολείο, όπου ασχολήθηκαν με δράσεις αθλητικού, ψυχαγωγικού και, παράλληλα, εκπαιδευτικού περιεχομένου. Αφότου ξεναγήθηκαν στη σχολική μονάδα, συμμετείχαν σε παιχνίδια γνωριμίας και, στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στην πόλη. Επισκέφθηκαν τον δήμαρχο της περιοχής, Αμπέλ Καμπαγιέρο, και έπειτα, μέσω ενός παιχνιδιού, «ανακάλυψαν» μερικά από τα σημεία που κάνουν την πόλη ξακουστή. Επιπλέον, το πρόγραμμά της εβδομάδας περιλάμβανε δραστηριότητες που αφορούσαν τη διατροφή και τις ανθρώπινες αισθήσεις, αθλητικές δοκιμασίες στην εξοχή, μάθημα παραδοσιακού χορού της περιοχής της Γαλικίας, δενδροφύτευση στην αυλή του σχολείου και τον στολισμό αυτού με φωτογραφίες από όλες τις ημέρες. Ακόμη, παιδιά και συνοδοί απόλαυσαν μία μονοήμερη εκδρομή στα Cies Islands, όπου, πεζοπορώντας στο Εθνικό Πάρκο, γνώρισαν τη χλωρίδα και πανίδα των νησιών. Στο Santiago de Compostella, την πρωτεύουσα της Γαλικίας, προσέγγισαν τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς του Μεσαίωνα με την βόλτα τους στην πόλη, αλλά και την επίσκεψή τους στον καθεδρικό ναό, και είχαν τη δυνατότητα να γευματίσουν στο εστιατόριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου. Σε όλα αυτά τα μέρη είχαν και ελεύθερο χρόνο, κατά τον οποίο διασκέδασαν, γεύτηκαν τα παραδοσιακά φαγητά και βίωσαν την καθημερινότητα των ντόπιων. Τέλος, τους προσφέρθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσουν δύο διδακτικές ώρες στο ισπανικό σχολείο.
Αναμφίβολα, ο έφηβος της σημερινής σύγχρονης κοινωνίας, μέσω ενός ταξιδιού Erasmus, όπως και αυτό, κερδίζει πολλά και σημαντικά. Αρχικά, αυτονομείται, μαθαίνει να είναι υπεύθυνος για την προσωπική του ασφάλεια και να ζει σε καταστάσεις που διαφέρουν από τις συνηθισμένες. Εξασκείται στις ξένες γλώσσες, εφόσον είναι απαραίτητες για την επικοινωνία του με τον περίγυρό του. Επιπρόσθετα, καλλιεργεί τις κοινωνικές του δεξιότητες, όπως την ομαδικότητα, τη συνεργατικότητα. Συναναστρέφεται άτομα διαφόρων εθνικοτήτων και ηλικιών, ανταλλάσσει ιδέες, απόψεις και συνάπτει κοινωνικούς και φιλικούς δεσμούς. Έχει, επίσης, ιδιαίτερη αξία το γεγονός πως αποκτά πολυάριθμα βιώματα και πολύπλευρες γνώσεις, ενημερώνεται για την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα ενός λαού, εξερευνώντας τον ευρύτερο πολιτισμό και την κληρονομιά ενός κράτους. Μέσω των προαναφερόμενων, ωριμάζει ψυχικά και διανοητικά, αναπτύσσει την προσωπικότητά του, διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες και κατακτά εφόδια, χρήσιμα για την βελτίωση της κοινωνίας που ζει.
Το Erasmus+ αποτελεί ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου παιδιά και ενήλικες όχι μόνο ταξιδεύουν στο εξωτερικό, δημιουργούν στενές σχέσεις και γνωρίζουν νέες κουλτούρες, αλλά εντάσσονται σε μια νέα, μεγάλη οικογένεια. Έτσι, και η ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά με το ταξίδι της στην Ισπανία. Παιδιά και καθηγητές ενώθηκαν και μέσα σε μονάχα μια εβδομάδα, έγιναν μια παρέα και μια οικογένεια. Έζησαν ανεπανάληπτες εμπειρίες και στιγμές, γεννώντας αναμνήσεις που θα είναι για πάντα χαραγμένες στις καρδιές τους, πράγμα που αποδεικνύει η συγκίνηση στα μάτια τους, όταν χρειάστηκε να αποχωριστούν τις οικογένειες από τις οποίες φιλοξενήθηκαν, τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς των αποστολών από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στο ίδιο πρόγραμμα.
Μαριλένα Κουτέλα
Μαρία Καπερνοπούλου
Βάλια Τσακαλάκου
Αφροδίτη Μπαχράμη
Μαρίζα Κυριακού
Εύη Αλεβίζου

Φωτογραφίες

Δείτε το σχετικό φωτογραφικό υλικό

fressh spain 4
fressh spain 1
fressh spain 6
fressh spain 2
fressh spain 3
fressh spain 5
fressh spain 8
fressh spain 9
fressh spain 7
fressh spain 12
fressh spain 10
fressh spain 11
fressh spain 15
fressh spain 13
fressh spain 16
fressh spain 14
fressh spain 17
fressh spain 18
fressh spain 20
fressh spain 19

Μοιραστείτε το άρθρο

SOCIAL MEDIA


Contact Us

rg.loohcs-saguob@me

+30 2721092022 & +30 2721092122

Designed & Developed by yorgo.dev

Copyright © 2024