ΔΗΜΟΤΙΚΟetwinning

Πληροφορίες

Οι μαθητές/-τριες τού Γαλλικού Τμήματος της E΄τάξης των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά , από τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 14 Ιουνίου 2024, με την καθοδήγηση τής καθηγήτριάς τους κ. Μαρίας Δρέτα , συμμετείχαν στην υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού έργου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης eTwinning (διαδικτυακή αδελφοποίηση και ανταλλαγή) σε συνεργασία με μαθητές/-τριες του δημοτικού σχολείου Collège Robert Schuman (Lorraine-France). Ο τίτλος του έργου είναι : Ma forêt, ta forêt, nos forêts! (Το δάσος μου,το δάσος σου,τα δάση μας!)
Το eTwinning είναι μια ευρωπαϊκή δράση που προσφέρει στους εκπαιδευτικούς από τις συμμετέχουσες χώρες τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με άλλα ευρωπαϊκά σχολεία προκειμένου να πραγματοποιήσουν με τους/τις μαθητές/τριές τους εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά έργα ανταλλαγών χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και το οποίο αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.
Σκοπός του προγράμματος eTwinning είναι η ύπαρξη της επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών/τριών δύο ή περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών χρησιμοποιώντας τη Γαλλική Γλώσσα και, κατ’ επέκταση, η ανάπτυξη γλωσσικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων, η εξοικείωση με την ξένη γλώσσα και η γνωριμία με τον πολιτισμό της άλλης χώρας μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με τους συνομήλικούς τους στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα παιδιά που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία, εκτός από την επικοινωνία μέσω email, να συμμετέχουν και σε διαδικτυακές ζωντανές συναντήσεις ή/και να στείλουν ηχογραφημένα μηνύματα και βίντεο στο πλαίσιο των δράσεων που θα υλοποιηθούν.
Περιγραφή του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος eTwinning
Η διαδικασία συμμετοχής των μαθητών στο πρόγραμμα περιέλαβε τα εξής:
– Αρχικά, γνωριμία με ομαδικές παρουσιάσεις μαθητών/τριών σε μορφή PowerPoint και Padlet
– Γνωριμία με τους αλληλογράφους μας μέσω ατομικών/ομαδικών δημιουργιών (σκίτσα, μηνύματα, ηχογραφήσεις κ.α.)
– Σταδιακή ανάπτυξη προσωπικής αλληλογραφίας: κάθε μαθητής/τρια αποκτά έναν/μια αλληλογράφο από τους μαθητές/τριες της άλλης χώρας με τον/την οποίο/α επικοινωνεί και ανταλλάσσει πληροφορίες στο πλαίσιο των εργασιών του προγράμματος.
Το έργο είχε ως στόχο στο να επιτρέψει στους/στις μαθητές/τριές μας ηλικίας 10 ετών, από την Ελλάδα και τη Γαλλία, να μοιραστούν ένα κομμάτι από την καθημερινότητά τους, τα γούστα τους, τα έθιμά τους με παιγνιώδη και διασκεδαστικό τρόπο. Αυτό το έργο ήταν επίσης μια ευκαιρία να ανοίξουν τους πολιτιστικούς τους ορίζοντες, να συνειδητοποιήσουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και τα θέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς και να προχωρήσουν στην εκμάθηση της Γαλλικής γλώσσας μέσα από ευχάριστες παιδαγωγικές δραστηριότητες.
Στο τέλος αυτού του ταξιδιού, θα δημιουργήθηκε από τους μαθητές/μαθήτριες των δυο χωρών ένα επιτραπέζιο ψηφιακό παιχνίδι με κάρτες ερωτήσεων σχετικά με τα δάση και τις πληροφορίες που συνέλεξαν.
Οι στόχοι τού έργου ήταν :
– Η επικοινωνία, η ανταλλαγή και το μοίρασμα με άλλους Ευρωπαίους εταίρους
– Η δυνατότητα να αποκτήσουν οι μαθητές/τριες γνώσεις και δεξιότητες για να μπορέσουν να υιοθετήσουν υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά απέναντι στον κόσμο που τους/τις περιβάλλει
– Η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σχετικά με την προστασία και τη διατήρηση της τοπικής και παγκόσμιας περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς
– Η κινητοποίηση της περιέργειας και των κινήτρων των μαθητών/τριών για ένα έργο μεταξύ διαφορετικών χωρών και πολιτισμών
– Η απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω συνεργατικών ψηφιακών εργαλείων για μάθηση
Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα με τα στάδια των εργασιών του προγράμματος με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα – οφέλη που θα αποκομίσουν οι μαθητές/τριες ήταν το εξής :
Νοέμβριος-Δεκέμβριος:
  • Παρουσίαση των σχολείων-μαθητών
  • Δημοσκόπηση: τι είναι για σένα το δάσος;
  • Δημιουργία συννεφόλεξου
  • Δέντρα και θρύλοι του δάσους μας
  • Ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων εθίμων
Ιανουάριος :
  • Ανταλλαγή καρτών με ευχές για το νέο έτος
  • Δημιουργία ομάδων-padlet- ρόλος των δασών, κίνδυνοι, μέτρα προφύλαξης
Φεβρουάριος-Μάρτιος :
  • Διαδικτυακή συνάντηση
  • Δημιουργία ψηφιακής αφίσας ‘’Ας προστατέψουμε τα δάση!’’
Απρίλιος-Μάιος :
  • Δημιουργία ομάδων-Κατασκευή επιτραπέζιου παιχνιδιού για τα δάση
Ιούνιος :
  • Διαδικτυακή συνάντηση

Μοιραστείτε το άρθρο

SOCIAL MEDIA


Contact Us

rg.loohcs-saguob@me

+30 2721092022 & +30 2721092122

Designed & Developed by yorgo.dev

Copyright © 2024