9η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2022

 

Πρέπει να γυμνάζομαι γιατί:

  • δυναμώνει η καρδιά μου
  • ενισχύεται το ανοσοποιητικό μου σύστημα
  • βελτιώνεται η στάση του σώματός μου
  • δυναμώνουν τα οστά μου, ανεβαίνει η διάθεση μου
  • αυξάνεται η ενέργεια και η αντοχή μου
  • ενισχύεται η αυτοπεποίθησή μου
  • διατηρείται το μυαλό μου σε εγρήγορση
  • μειώνεται το άγχος μου
  • η ζωή μου γίνεται πιο συναρπαστική

Με το σύνθημα «ΑΘΛΗΣΗ κάθε μέρα, ΥΓΕΙΑ μια ΖΩΗ» γιορτάστηκε σε όλες τις βαθμίδες του σχολείου μας η 9η Πανελλήνια Ημέρα σχολικού αθλητισμού. Μια μέρα αφιερωμένη στον αθλητισμό και στα πολλαπλά οφέλη που αποκομίζουμε μέσα από το παιχνίδι αλλά και τη συστηματική ενασχόλησή μας με αυτόν.

Οι καθηγητές του τμήματος Φυσικής Αγωγής σχεδίασαν μια μέρα γεμάτη δράση με  μικρές δόσεις ενεργητικής ξεκούρασης και αναπλήρωσης ενέργειας!

Το δημοτικό επέλεξε να ακολουθήσει τον άξονα της Ευρωπαϊκής εβδομάδας αθλητισμού με προσανατολισμό την πράσινη ενέργεια και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Έτσι, μετά από ένα σύντομο μουσικό ζέσταμα οι μαθητές μας συμμετείχαν σε παιχνίδι κυκλικής μορφής με σταθμούς που περιέκλειαν το μήνυμα της ανακύκλωσης: Βρες τα κρυμμένα καπάκια, μάζεψε όσα πιο γρήγορα μπορείς τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια, μπόουλινγκ με ανακυκλώσιμα πλαστικά μπουκάλια γάλακτος. Στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας οι μαθητές αναμετρήθηκαν σε τηλεπαιχνίδι γνώσεων σχετικό με τη σωματική δραστηριότητα και τη διατροφή. Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο οργανωμένο πικ-νικ γεμίσαμε τις μπαταρίες μας παίρνοντας όλοι μαζί πρωινό το οποίο επιλέξαμε από το «μενού» που μας πρότεινε ο διατροφολόγος Αλεξόπουλος Παναγιώτης, εξωτερικός συνεργάτης του σχολείου μας. Η ημέρα μας ολοκληρώθηκε με τον πιο ευχάριστο τρόπο τραγουδώντας τα συνθήματα που δημιουργήσαμε ανά τμήμα, συνθέτοντας στο τέλος ένα ολοκληρωμένο τραγούδι. Τέλος, ενώσαμε τα 12 κομμάτια – ένα για κάθε τμήμα – ενός μεγάλου παζλ δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα ολυμπιακών αθλημάτων.

Οι εκπαιδευτικοί του τμήματος Φυσικής Αγωγής σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων του Γυμνασίου – Λυκείου και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των παιδιών της συγκεκριμένης ηλικίας,  κατέληξαν στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν  εντός του σχολικού χώρου, προκειμένου να αναδειχθεί η θεμελιώδης σημασία της σωματικής άσκησης, του αθλητισμού και της υγείας. Προβλήθηκε στον αίθριο χώρο του σχολείου το βραβευμένο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Γιατί κάνω πεζοπορία;» και ακολούθησε συζήτηση στην ολομέλεια Γυμνασίου και Λυκείου. Έπειτα, έγινε ενημέρωση από τον διατροφολόγο, ο οποίος συνεργάζεται με το σχολείο μας, καθώς επιμελείται το μηνιαίο διαιτολόγιο ενηλίκων και παιδιών, κύριο Αλεξόπουλο Παναγιώτη, με θέμα «Αξία του πρωινού γεύματος – Υγιεινά σνακ». Εν συνεχεία οι μαθητές και οι  μαθήτριες μέχρι το τέλος του σχολικού ωραρίου συμμετείχαν σε μεικτούς αγώνες Ποδοσφαίρου, Μπάσκετ, Βόλεϊ, έπαιξαν Beach Volley, κοινωνικοποιήθηκαν, διασκέδασαν, γυμνάστηκαν. Καθ’ ολη τη διάρκεια των αθλητικών δράσεων λειτουργούσαν σταθμοί με τέστ αξιολόγησης φυσικής κατάστασης για παιδιά – εκπαιδευτικούς και με τη βοήθεια παιδιών – εθελοντών απαντήθηκαν ερωτηματολόγια Φυσικης Δραστηριότητας – Διατροφικών Συνηθειών (σύνολο 91) εξάγοντας πλούσια ερευνητικά δεδομένα προς επεξεργασία. Όλες οι βαθμίδες του σχολείου μας ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη σχολική χρονιά.

 

<<Αξία έχει η συμμετοχή και όχι η νίκη>>

Πιέρ ντε Κουμπερντέν