Page 16 - 2016_25
P. 16

15	 	    	 	    	 	 	 	 	 	 	                                           Συνταγές

       Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα

Συστατικά                                      5-7 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση.
Για το παντεσπάνι                              • Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη
• 6 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους     βάζουμε σε ένα μπολ.
• 1 πρέζα αλάτι                                • Με το που πάρει βράση η κρέμα μας την
• 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (30 γρ. + 50 γρ.)  αφαιρούμε από τη φωτιά και την ρίχνουμε στο
• 140 γρ. κουβερτούρα γάλακτος ψιλοκομμένη     μπολ με τη σοκολάτα.
Για τη γκανάζ                                  • Αφήνουμε για ένα λεπτό μέχρι να πάρει
• 600 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα                 θερμοκρασία η σοκολάτα και ανακατεύουμε με
• 400 γρ. κρέμα γάλακτος, σε θερμοκρασία       μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά
δωματίου                                       και να έχουμε μια λεία γκανάζ.
Για τον κορμό                                  • Απλώνουμε σε ένα ταψί 30 x 40 εκ. και με την
• 30 γρ. κονιάκ                                βοήθεια μίας μαρίζ ανακατεύουμε την γκανάζ
• άχνη ζάχαρη                                  ώστε να μπορέσει να κρυώσει (15-20 λεπτά).
• κεράσια kirsch
• φυσαλίδες                                    Για τον κορμό
                                               • Στήνουμε μια καθαρή λαδόκολλα πάνω στον
Μέθοδος Εκτέλεσης                              πάγκο εργασίας μας.
Για το παντεσπάνι                              • Αφαιρούμε το παντεσπάνι από τη λαδόκολλα
• Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C        και το αναποδογυρίζουμε πάνω στην καινούρια
στον αέρα.                                     λαδόκολλα.
• Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ με το σύρμα    • Με τη βοήθεια ενός πινέλου ραντίζουμε με το
σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το αλάτι και   κονιάκ το παντεσπάνι μας.
τα 30 γρ. ζάχαρη. Αυξάνουμε ταχύτητα μέχρι     • Απλώνουμε από πάνω με μια μαρίζ τα 2/3
να σφίξει η μαρέγκα.                           από τη γκανάζ μας. Κρατάμε λίγη γκανάζ στο
• Χτυπάμε τους κρόκους με τα 50 γρ. ζάχαρη     μπολ για να διακοσμήσουμε το ρολό μας στο
στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν      τέλος.
πολύ και να ασπρίσουν (8-10 λεπτά).            • Τυλίγουμε το παντεσπάνι από την μεγάλη
• Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και,   πλευρά που είναι κοντά μας στον πάγκο μέχρι
αφού κρυώσει λίγο και φτάσει σε θερμοκρασία    το τελείωμά του στην απέναντι πλευρά και το
δωματίου, την ενσωματώνουμε στο μείγμα των     τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα.
κρόκων με τη βοήθεια μιας μαρίζ.               • Απλώνουμε την υπόλοιπη γκανάζ πάνω στο
• Ενσωματώνουμε και τη μαρέγκα στο μείγμα      ρολό(κορμό) που έχει σχηματιστεί.
των κρόκων.                                    • Διακοσμούμε με τα κερασάκια, τις φυσαλίδες
• Θυσιάζουμε το 1/4 από αυτή για να            και αφήνουμε να σφίξει στο ψυγείο για 2 ώρες.
αφρατέψει το μείγμα ανακατεύοντας τη           • Αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για 2 περίπου
γρήγορα με μια μαρίζ και μετά σιγά σιγά        ώρες.
προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα               • Τέλος, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και
ανακατεύοντας απαλά.                           σερβίρουμε.
• Απλώνουμε το μείγμα σε ταψάκι φούρνου 30
x 40 εκ., που έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα.                    Δημήτρης Μπουγάς, Β΄ Γυμνασίου
Είναι σημαντικό να βουτυρώσουμε και να
πασπαλίσουμε με κακάο τη λαδόκολλα, γιατί
αλλιώς μπορεί να κολλήσει το μείγμα επάνω
της.
• Ψήνουμε στον φούρνο για 15-17 λεπτά.
• Αφήνουμε να κρυώσει σκεπάζοντάς το με μία
πετσέτα για 2-3 ώρες μέχρι να μαλακώσει.
Για την γκανάζ
• Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή
φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα και αφήνουμε για
   11   12   13   14   15   16