Page 5 - TEUXOS 79
P. 5

4

Κρόκος: Το «χρυσάφι» της Κοζάνης

Ο κρόκος είναι ένα μοβ φυτό γνωστό και με τις ονομασίες Ζαφορά και
            Σαφράνι. Από αυτό παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που
            υπάρχουν στον κόσμο.
              Κατά την ελληνική μυθολογία, ο θεός Ερμής,καθώς έκανε εξάσκηση
στη δισκοβολία, χτύπησε θανάσιμα στο κεφάλι τον θνητό φίλο του Κρόκο. Η
στενοχώρια του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε αποφάσισε να του χαρίσει την
αθανασία. Τον μεταμόρφωσε σ’ ένα πανέμορφο μοβ λουλούδι και το αίμα του σε
τρία κόκκινα στίγματα στην καρδιά του φυτού.
  Το φυτό στην Ελλάδα καλλιεργείται στην περιοχή της Κοζάνης. Πατρίδα του
όμως θεωρείται η Μεσοποταμία. Φυτεύεται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο οι
κάτοικοι αφαιρούν τα στίγματα του λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά
για να γίνουν τα βαθυκόκκινα νήματα. Χρειάζονται περίπου 50.000 στίγματα για
να προκύψουν 100 γρ. κόκκινου κρόκου.
  Η μεγάλη του αξία δε βρίσκεται μόνο στην ιδιαίτερη γεύση του αλλά και στις
σημαντικές ιδιότητες που διαθέτει. Η έρευνα έχει δείξει ότι ανακουφίζει το
στομάχι και τα νεφρά. Βελτιώνει το δέρμα και ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία
της μνήμης. Έχει αντικαταθλιπτική και αντιθρομβωτική δράση. Μειώνει τη
χοληστερίνη και βοηθά τη λειτουργία της καρδιάς.
  Για όλους τους παραπάνω λόγους ο κρόκος γίνεται ένα ξεχωριστό μπαχαρικό
στην κουζίνα μας.

από την Αντωνία Γιατράκου
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10