Η συγγραφέας Βίβιαν-Ινώ Τσαμαδού στο σχολείο μας

Τη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε από κοντά την εξαιρετική συγγραφέα παιδικών βιβλίων Βίβιαν-Ινώ Τσαμαδού.

Η κ. Τσαμαδού ταξίδεψε τους μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης Δημοτικού μέσα από τη σειρά των βιβλίων της  “Οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα”, που αφορά σε περιπέτειες μικρών μάγων και μαγισσών στη σύγχρονη Ελλάδα και μάλιστα στην Καλαμάτα! Οι χαρακτήρες είναι ζωντανοί και η μαγεία αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους. Η αφήγηση ενσωματώνει μείγμα αναφορών από την κλασική λογοτεχνία αλλά και από σύγχρονα βιβλία και ταινίες, από την Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ μέχρι τον Χάρι Πότερ.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς εκτυλίσσεται τα Χριστούγεννα του 2017. Μέσα από τα ημερολόγιά τους, οι μάγισσες αφηγούνται τα γεγονότα, η καθεμία από τη δική της πλευρά. Προσπαθώντας να λύσουν ένα μυστήριο, έρχονται αντιμέτωπες με καλικάντζαρους και κακούς “καραμάγους”. Στο βιβλίο αναφέρονται οι τοπικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις της Μεσσηνίας και πολλά χαρακτηριστικά μέρη της περιοχής.

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Στις σκούπες, αδελφές μου, στις σκούπες!», ξεκινάει με μία αναφορά στον καταστροφικό σεισμό του 1986, στέλνοντας ένα μήνυμα δύναμης και αισιοδοξίας για το μέλλον της πόλης. Συνεχίζεται στο 2018, όπου η Ρεγγίνα, η Ρόζα και η Νόρα φτάνουν μέχρι τον Βόρειο Πόλο. Στο περιπετειώδες ταξίδι τους θα συναντήσουν πανέξυπνους μικρούς μάγους, ανάμεσά τους τον Βίκτωρα Τρουπάκη-Παλαιολόγο που κατάγεται από την Καρδαμύλη, αλλά και τον καραμάγο σελέμπριτι Τιμολέοντα Μπουφ. Το ταξίδι επιφυλάσσει απρόβλεπτα, από μαγικές κλανιόλες, μέχρι χιονοθύελλες και πολικές αρκούδες, και μηνύματα για την Κλιματική Αλλαγή. 

Η ώρα κύλησε ευχάριστα και με εκπλήξεις, αφού κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η συγγραφέας μαζί με τους μαθητές μας είχαν ζωντανή σύνδεση με έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Τα παιδιά έδωσαν το παρόν στη συνέντευξη όπου και καταχειροκρότησαν τη συγγραφέα.

Στο κλείσιμο της επίσκεψης οι μαθητές απόλαυσαν τη συζήτηση μαζί της, καθώς πήραν το ρόλο του δημοσιογράφου και της έκαναν πολλές ερωτήσεις. Επίσης, οι μαθητές της Δ’ Δημοτικού είχαν ετοιμάσει «παγωμένες εικόνες» που τις παρουσίασαν στους συμμαθητές τους, ζητώντας τους να βρουν από ποια σκηνή του βιβλίου ήταν.

Τελειώνοντας, έβαλε την υπογραφή της στα βιβλία της που είχαν προμηθευτεί οι μαθητές μας και αποχαιρετώντας την δώσαμε ένα ανοιξιάτικο ραντεβού στο σχολείο μας!