Μια ημερίδα για τις εμπειρίες που αποκομίσαμε από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Transforming Fablabs into Steamlabs του Erasmus+

Τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά και συγκεκριμένα η βαθμίδα του Δημοτικού, ως εταίρος του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έργου με τίτλο: “Transforming FabLabs Into SteamLabs” («Μετατροπή παραδοσιακού εργαστηρίου σε εργαστήριο STEAM»), το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+/Δράση ΚΑ229 «Συμπράξεις Ανταλλαγών μεταξύ σχολείων», πραγματοποίησαν Ημερίδα Διάχυσης Αποτελεσμάτων του έργου, την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus του Δημοτικού, εστιάζει στην μετατροπή της παραδοσιακής διδακτικής προσέγγισης STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) σε μια πιο ολοκληρωμένη και πολύπλευρη διδασκαλία.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν: Η Τίνα Γιαννακέα, συντονίστρια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+ για το σχολείο μας και οι εκπαιδευτικοί: Μίνα Βλαχάκη, Κατερίνα Γούση, Ανθή Καϊπάνου, Ηλίας Μαρκάκης, Εργίνα Ορφανού, Βασιλική Τσέλιου που εργάστηκαν με τα παιδιά του σχολείου μας και πραγματοποίησαν ταξίδια σε χώρες του εξωτερικού στο πλαίσιο του προγράμματος κερδίζοντας εξαιρετικές εμπειρίες και γνώσεις από τα ξένα σχολεία που επισκέφθηκαν.

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και οι στόχοι του από το ξεκίνημα μέχρι το τέλος, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν, οι εργασίες που εκπονήθηκαν, καθώς και οι νέες παιδαγωγικές μέθοδοι, θεωρίες και πρακτικές εκπαίδευσης που αποκομίσαμε. Το TFiS έγινε σε συνεργασία με 5 σχολεία – 2 του Βελγίου, 1 της Ιταλίας, 1 της Ισπανίας και 1 της Κροατίας. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μας μετέφεραν στιγμές που έζησαν, όσα είδαν αλλά και όλα εκείνα που αποκόμισαν τόσο κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών ταξιδιών στις χώρες των εταίρων όσο και κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας των εκπαιδευτικών από το εξωτερικό εδώ στην πόλη μας. Επίσης, τονίστηκε το όφελος που υπήρξε για τους μαθητές που συμμετείχαν στα εργαστήρια τα οποία έγιναν στο σχολείο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με στόχο να βοηθηθούν όσοι εκπαιδευτικοί θελήσουν μελλοντικά να εμπλακούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα και γι΄ αυτό και αρχικά, έγινε μια γενική εισαγωγή για το τι είναι το Erasmus+ και ποιες ήταν οι αρχικές ενέργειες του σχολείου το 2017, για να γίνει συνεργάτης του προγράμματος.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα δημιουργήθηκε μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι εκτός από το γεγονός ότι συνεργάστηκαν αρμονικά και δημιουργικά μέσω e-twinning, facebook, website, skype, viber, whatsapp και μέσα από δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά εργαστήρια, δημιούργησαν και νέες δυνατές σχέσεις φιλίας βιώνοντας αξέχαστες εμπειρίες.

Η συμμετοχή των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και η συνεργασία σε αυτό το Ευρωπαϊκό έργο, καθιστά το σχολείο ικανό να ανταποκριθεί στις αλλαγές και τις εξελίξεις στον τομέα της εκπαίδευσης.