Σταμάτης Κριμιζής: Ο άνθρωπος που έζησε και διαμόρφωσε την αρχή της διαστημικής εποχής

«Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να είσαι τυχερός. Με όραμα, με ιδρώτα, με αγάπη για την γνώση, με ήθος και εντιμότητα».

Σταμάτης Κριμιζής: Ο άνθρωπος που έζησε και διαμόρφωσε την αρχή της διαστημικής εποχής

 

Την  Παρασκευή 9/11  επισκέφτηκε την πόλη μας ο ακαδημαϊκός και διακεκριμένος διαστημικός επιστήμονας Σταμάτης Κριμιζής προσκεκλημένος των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά. Ο μοναδικός επιστήμονας που έχει στο ενεργητικό του αποστολές προς όλους τους πλανήτες, από το Mariner 4 την πρώτη του αποστολή στον Άρη το 1965 (14 Ιουλίου) μέχρι την αποστολή του New Horizons στον Πλούτωνα, τον αινιγματικό νάνο πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος (Στις 14 Ιουλίου 2015 το New Horizons πέρασε στην ελάχιστη απόσταση από τον Πλούτωνα). Τις εμπειρίες, λοιπόν, μισού αιώνα σκληρής δουλειάς πάνω στην εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος αλλά και πέρα απ’ αυτό, στον αχανή διαστρικό χώρο μοιράστηκε με τους συμπολίτες και τους μαθητές μας. Συγκεκριμένα, το πρωί μίλησε στα παιδιά των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού καθώς και στα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου (σε δύο εξαιρετικές ομιλίες – συζητήσεις) για την προσωπική του διαδρομή από τον  Βροντάδο της Χίου μέχρι την διεύθυνση του Ινστιτούτου  Διαστήματος του Πανεπιστημίου John Hopkins  της Αμερικής.

Στο Βροντάδο, γνωστό για τον ρουκετοπόλεμο του Πάσχα άρχισε να «χτίζει» το βιογραφικό του χάρη στις αυτοσχέδιες ρουκέτες που κατασκεύαζε με συμμαθητές του. Στη συνέχεια μίλησε για διάφορες διαστημικές αποστολές που έχει υλοποιήσει μαζί με τους συνεργάτες του από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου John Hopkins. Στο σημείο αυτό τόνισε στα παιδιά δύο κυρίως πράγματα. Πρώτον την αξία της συνεργασίας για την επιτυχή υλοποίηση υψηλών επιστημονικών προγραμμάτων δείχνοντάς τους φωτογραφικό υλικό με επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων που συνεργάζονται για μια αποστολή. Δεύτερον τη σημασία που έχει στη ζωή ενός επιστήμονα η γνωριμία του με ανθρώπους – πρότυπα που θα τον εμπνεύσουν και θα τον οδηγήσουν σωστά. Τέτοιος υπήρξε για τον Σταμάτη Κριμιζή ο καθηγητής του Van Allen στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, ο οποίος τον έκανε συνερευνητή στην πρώτη του διαστημική αποστολή, «ρίχοντάς τον στα βαθιά» όπως ο κ. Κριμιζής ομολόγησε.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας στο κατάμεστο από κόσμο  αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, σε μια εκδήλωση με διοργανωτές τα «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΓΑ» και με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου «ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ», ο καθηγητής μάς ταξίδεψε στα άκρα του Ηλιακού Συστήματος εκεί που βρίσκεται ένα από τα διαστημόπλοια που έχει κατασκευάσει. Ο καθηγητής συμβούλευσε τους νέους της Ελλάδας να έχουν αγάπη για την γνώση, να έχουν ήθος και να επιδιώκουν την αριστεία στην ζωή τους. Έκλεισε την ομιλία του με το  αγαπημένο του ποίημα «Θερμοπύλες» του Κωνσταντίνου Καβάφη, αποσπώντας το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού. Ελπίζουμε, όπως κι εκείνος, ότι οι «Μήδοι τελικά δεν θα περάσουν». Η νέα γενιά θα «φυλάξει τις Θερμοπύλες που παρέλαβε».

Είναι αξιοθαύμαστο πράγματι που σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, που ψαλιδίζει όνειρα και φιλοδοξίες των νέων, έρχεται ένας επιστήμονας να επαναλάβει αυτό που νέος είχε ακούσει ως συμβουλή από τον καθηγητή του Van Allen: «Πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να είσαι τυχερός!» Πώς; Με ιδρώτα, με όραμα, με αγάπη για τη γνώση κι όχι για το «χαρτί», με ήθος κι εντιμότητα. Και κυρίως τους νέους πρέπει να τους ενδιαφέρει «τι ξέρουν και όχι ποιον ξέρουν», όπως με έμφαση τόνισε.