Πρωτοελλαδικού Μεγάρου, Ακοβίτικα, Καλαμάτα
+30 2721092022 / +30 2721092122

Συμβουλευτική & Κοινωνική Προσφορά

Let's do it Greece

Κυριακή πρωί, το σχολείο μας και πολλοί ακόμα φίλοι της Καλαμάτας, συντονιστήκαμε σε μια πολύ μεγάλη δράση, εθελοντικού χαρακτήρα, το Let’s do it Greece. Γονείς, παιδιά και πολλοί κάτοικοι της πόλης μας , είχαμε δώσει ραντεβού στο δημοτικό πάρκο Σιδηροδρόμων και κανείς δεν έλειψε. Όλοι με ένα τεράστιο χαμόγελο και με ένα κοινό σκοπό. Να χαιρόμαστε από εδώ και πέρα ένα καθαρό πάρκο στην καρδιά της πόλης μας!

Μια μεγάλη παρέα λοιπόν , καθαρίσαμε από τα σκουπίδια , μαζέψαμε ξερά χόρτα και φύλλα, πλύναμε και καθαρίσαμε τις παιδικές χαρές και τις πινακίδες από γκράφιτι. Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό, καταλήξαμε πως τα περισσότερα σκουπίδια ήταν γόπες από τσιγάρα, πλαστικά περιτυλίγματα τροφίμων, ενώ ακόμα περισσότερο εκπλαγήκαμε όταν οι εθελοντές μας, μάζεψαν ένα γκαζάκι καθώς και αρκετά αιχμηρά αντικείμενα. Μιλάμε για Δημοτικό Πάρκο όμως. Πάρκο όπου το μεγαλύτερο μέρος του γεμίζει καθημερινά από μικρά παιδιά και εφήβους.

Στο τέλος, από το πρόγραμμα δεν έλειπε το παιχνίδι και πολλές οικογενειακές στιγμές. Παίξαμε  κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, και διάφορες ακόμη  αθλητικές δραστηριότητες!

Φεύγοντας, υποσχεθήκαμε πως όλοι μαζί θα γίνουμε η αλλαγή που περιμένουμε, και συμβολικά αφήσαμε ο καθένας την κορδέλα του σε ένα δέντρο ελιάς !!

 

Επισκέψεις στο καταφύγιο ζώων του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας (ΦΟΚ)

Στις 30 Μαρτίου και 8 Ιουνίου η φιλοζωική ομάδα του σχολείου μας επισκέφθηκε τους χώρους φιλοξενίας ζώων του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας στη Μεσσήνη. Τα μέλη της ομάδας μας, εκπαιδευτικοί, παιδιά και γονείς ήρθαν πιο κοντά στα υπέροχα αυτά ζώα, κατέγραψαν τις ανάγκες τους ώστε να οργανώσουμε καλύτερα τις εθελοντικές δράσεις μας. Ήταν δυο μέρες χαράς και ηρεμίας! Μάθαμε περισσσότερα για τις εγκαταστάσεις του ΦΟΚ, την περίθαλψη των αδέσποτων και την τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν οι εθελοντές για την φροντίδα τους. Τα παιδιά μας χάιδεψαν, τάισαν, έπαιξαν με τα ζώα και απέδειξαν ότι υπάρχει ελπίδα! Έγιναν επίσης εικονικές υιοθεσίες και ήδη κάποιες οικογένειες ανέλαβαν τη φροντίδα των νέων … τετράποδων μελών τους!

Στο πλαίσιο αυτό συγκεντρώθηκαν τροφές και φάρμακα τα οποία παραδόθηκαν από την ομάδα μας στο καταφύγιο.

Ανακαλύπτοντας την πολιτισμική μας κληρονομιά

Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, τριάντα μαθητές της Α΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς μας Χριστίνα Λαλέα και Γιάννη Πλάγο, στο πλαίσιο των εθελοντικών δράσεων του σχολείου μας, πραγματοποιήσαμε μια περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, με την ξενάγηση του κ. Ηλία Μπιτσάνη, δημοσιογράφου-ερευνητή, μελετητή και συγγραφέα της τοπικής ιστορίας μας, με σκοπό την «ανακάλυψη» άγνωστων σε εμάς μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας.

Ο κ. Μπιτσάνης με απλό και μεστό λόγο πρόσφερε στους μαθητές μια βιωματική προσέγγιση της νεότερης και απώτερης ιστορίας της παλιάς Καλαμάτας. Αναφέρθηκε στην ιστορία της εκκλησίας της Υπαπαντής και της εύρεσης της ομώνυμης εικόνας στην αναφορά που κάνει ο Όμηρος στην πόλη μας με το αρχαίο όνομα «Φαραί». Στη συνέχεια πεζοπορώντας κατευθυνθήκαμε στην πλατεία της Φραγκόλιμνας όπου ο κ. Μπιτσάνης μας έκανε λόγο για την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή επί Φράγκων αλλά και για τους προκριματικούς αθλητικούς αγώνες που έγιναν στο σημείο ενόψει της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.

Επόμενος σταθμός οι δίδυμες εκκλησίες του Αγ. Αθανασίου και του Αγ. Νικολάου με σύντομη αναφορά στην ιστορία τους και την αρχιτεκτονική τους. Μέσω της οδού Υπαπαντής, ο επόμενος προορισμός ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο, το αρχοντικό Μπενάκη και η εκκλησία των Αγ. Αποστόλων. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, γιατί ανακαλύψαμε άγνωστες πτυχές του τόπου που κινούμαστε στην καθημερινή μας ζωή.

Οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στον κ. Μπιτσάνη για τον πρωτόγνωρο περιηγητικό μας περίπατο. Και το ταξίδι μας συνεχίζεται…