Συμβουλευτική & Κοινωνική Προσφορά

RAKTIVISM - Φιλοζωική Δράση Εκπαιδευτηρίων Μπουγά

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, στον αίθριο χώρο του σχολείου μας μαθητές και μαθήτριες της Ε΄Δημοτικού ως εκπρόσωποι του προγράμματος RAKTIVISM (Προώθηση πράξεων καλοσύνης) και της Α΄ Γυμνασίου, στο πλαίσιο του εργαστηρίου δεξιοτήτων με θέμα τη φιλοζωία, διοργάνωσαν bazaar, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την ενίσχυση του φιλοζωικού συλλόγου Καλαμάτας.

Οι μαθητές της Ε΄ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου δημιούργησαν όμορφες κατασκευές αλλά και ερωτηματολόγια για τους επισκέπτες μας, ενημέρωσαν και ευαισθητοποίησαν μικρούς και μεγάλους. Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου στο πλαίσιο του μαθήματος των Αγγλικών έφτιαξαν και πούλησαν Χριστουγεννιάτικα Δέντρα φτιαγμένα από παλιά βιβλία.

Με το ποσό που συγκεντρώθηκε, οι μαθητές της Ε΄ Δημοτικού με τους εκπαιδευτικούς τους κ. Αιμιλία Σασσαρώλη και Αναστάση Σταυρόπουλο καθώς και τον εκπαιδευτικό – συντονιστή της δράσης RAKTIVISM, κ. Ηλία Μαρκάκη και την καθηγήτρια Γαλλικών κ. Μαρία Δρέτα, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων της Α΄ Γυμνασίου, μετέβησαν την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου στο καταφύγιο του φιλοζωικού συλλόγου για να γεμίσουν με τρόφιμα και αγάπη τα σκυλάκια που φιλοξενούνται εκεί.

Ξεναγήθηκαν στον χώρο από την Πρόεδρο του Φιλοζωικό Συλλόγου κ. Κατερίνα Πεσώνη και γνώρισαν μερικά από τα αμέτρητα σκυλάκια που τους περίμεναν με λαχτάρα.

Στη συνέχεια άκουσαν το υπέροχο παραμύθι μιας εθελόντριας για τη ζωή ενός αδέσποτου και έγραψαν τα δικά τους μηνύματα για τη φιλοζωία. Δύο μαθητές της Ε΄ Δημοτικού πήραν συνέντευξη από την Πρόεδρο του Φιλοζωικό καταγράφοντας τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει και τις ανάγκες για βοήθεια.

Let's do it Greece

Κυριακή πρωί, το σχολείο μας και πολλοί ακόμα φίλοι της Καλαμάτας, συντονιστήκαμε σε μια πολύ μεγάλη δράση, εθελοντικού χαρακτήρα, το Let’s do it Greece. Γονείς, παιδιά και πολλοί κάτοικοι της πόλης μας , είχαμε δώσει ραντεβού στο δημοτικό πάρκο Σιδηροδρόμων και κανείς δεν έλειψε. Όλοι με ένα τεράστιο χαμόγελο και με ένα κοινό σκοπό. Να χαιρόμαστε από εδώ και πέρα ένα καθαρό πάρκο στην καρδιά της πόλης μας!

Μια μεγάλη παρέα λοιπόν , καθαρίσαμε από τα σκουπίδια , μαζέψαμε ξερά χόρτα και φύλλα, πλύναμε και καθαρίσαμε τις παιδικές χαρές και τις πινακίδες από γκράφιτι. Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό, καταλήξαμε πως τα περισσότερα σκουπίδια ήταν γόπες από τσιγάρα, πλαστικά περιτυλίγματα τροφίμων, ενώ ακόμα περισσότερο εκπλαγήκαμε όταν οι εθελοντές μας, μάζεψαν ένα γκαζάκι καθώς και αρκετά αιχμηρά αντικείμενα. Μιλάμε για Δημοτικό Πάρκο όμως. Πάρκο όπου το μεγαλύτερο μέρος του γεμίζει καθημερινά από μικρά παιδιά και εφήβους.

Στο τέλος, από το πρόγραμμα δεν έλειπε το παιχνίδι και πολλές οικογενειακές στιγμές. Παίξαμε  κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, και διάφορες ακόμη  αθλητικές δραστηριότητες!

Φεύγοντας, υποσχεθήκαμε πως όλοι μαζί θα γίνουμε η αλλαγή που περιμένουμε, και συμβολικά αφήσαμε ο καθένας την κορδέλα του σε ένα δέντρο ελιάς !!

 

Επισκέψεις στο καταφύγιο ζώων του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας (ΦΟΚ)

Στις 30 Μαρτίου και 8 Ιουνίου η φιλοζωική ομάδα του σχολείου μας επισκέφθηκε τους χώρους φιλοξενίας ζώων του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας στη Μεσσήνη. Τα μέλη της ομάδας μας, εκπαιδευτικοί, παιδιά και γονείς ήρθαν πιο κοντά στα υπέροχα αυτά ζώα, κατέγραψαν τις ανάγκες τους ώστε να οργανώσουμε καλύτερα τις εθελοντικές δράσεις μας. Ήταν δυο μέρες χαράς και ηρεμίας! Μάθαμε περισσσότερα για τις εγκαταστάσεις του ΦΟΚ, την περίθαλψη των αδέσποτων και την τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν οι εθελοντές για την φροντίδα τους. Τα παιδιά μας χάιδεψαν, τάισαν, έπαιξαν με τα ζώα και απέδειξαν ότι υπάρχει ελπίδα! Έγιναν επίσης εικονικές υιοθεσίες και ήδη κάποιες οικογένειες ανέλαβαν τη φροντίδα των νέων … τετράποδων μελών τους!

Στο πλαίσιο αυτό συγκεντρώθηκαν τροφές και φάρμακα τα οποία παραδόθηκαν από την ομάδα μας στο καταφύγιο.

Ανακαλύπτοντας την πολιτισμική μας κληρονομιά

Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, τριάντα μαθητές της Α΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς μας Χριστίνα Λαλέα και Γιάννη Πλάγο, στο πλαίσιο των εθελοντικών δράσεων του σχολείου μας, πραγματοποιήσαμε μια περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, με την ξενάγηση του κ. Ηλία Μπιτσάνη, δημοσιογράφου-ερευνητή, μελετητή και συγγραφέα της τοπικής ιστορίας μας, με σκοπό την «ανακάλυψη» άγνωστων σε εμάς μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας.

Ο κ. Μπιτσάνης με απλό και μεστό λόγο πρόσφερε στους μαθητές μια βιωματική προσέγγιση της νεότερης και απώτερης ιστορίας της παλιάς Καλαμάτας. Αναφέρθηκε στην ιστορία της εκκλησίας της Υπαπαντής και της εύρεσης της ομώνυμης εικόνας στην αναφορά που κάνει ο Όμηρος στην πόλη μας με το αρχαίο όνομα «Φαραί». Στη συνέχεια πεζοπορώντας κατευθυνθήκαμε στην πλατεία της Φραγκόλιμνας όπου ο κ. Μπιτσάνης μας έκανε λόγο για την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή επί Φράγκων αλλά και για τους προκριματικούς αθλητικούς αγώνες που έγιναν στο σημείο ενόψει της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.

Επόμενος σταθμός οι δίδυμες εκκλησίες του Αγ. Αθανασίου και του Αγ. Νικολάου με σύντομη αναφορά στην ιστορία τους και την αρχιτεκτονική τους. Μέσω της οδού Υπαπαντής, ο επόμενος προορισμός ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο, το αρχοντικό Μπενάκη και η εκκλησία των Αγ. Αποστόλων. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, γιατί ανακαλύψαμε άγνωστες πτυχές του τόπου που κινούμαστε στην καθημερινή μας ζωή.

Οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στον κ. Μπιτσάνη για τον πρωτόγνωρο περιηγητικό μας περίπατο. Και το ταξίδι μας συνεχίζεται…

Επίσκεψη-Δεντροφύτευση στην Ι. Μ. Βελανιδιάς

Στο πλαίσιο των εθελοντικών δράσεων των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, την περασμένη Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019,  οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου επισκέφτηκαν το ιστορικό μοναστήρι της Βελανιδιάς, που βρίσκεται μόλις 6 χ.μ. βόρεια της πόλης μας και το οποίο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την Επανάσταση του 1821.

Τα παιδιά προϋπάντησε με πατρική αγάπη ο αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Νταμάτης, ο οποίος παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο την ιστορία της μονής. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν εκτός των άλλων και το κελί όπου μόνασε ο Παπαφλέσσας.

Μετά την περιήγηση στον χώρο του μοναστηριού, τα παιδιά πραγματοποίησαν με χαρά και ενθουσιασμό μία συμβολική δεντροφύτευση στον περιβάλλοντα χώρο, με τη συνδρομή του Δασαρχείου Καλαμάτας. Πιάνοντας στα χέρια τους τσάπες, αξίνες και φτυάρια,  φύτεψαν χαρουπιές, τις περιέφραξαν και τις πότισαν. Έτσι  ήρθαν σε επαφή με τη φύση και την πολιτιστική μας κληρονομιά, ένιωσαν τη χαρά της δημιουργικότητας και την προσδοκία της ανάπτυξης ενός δέντρου που τα ίδια φύτεψαν.

Θερμές ευχαριστίες στον πατέρα Χριστοφόρο που αγκάλιασε την όλη δράση- προσπάθεια των παιδιών.

Οι μαθητές μας εν δράσει για το «Ελίζα»: Πετούν τις τσάντες – Πιάνουν τις ποδιές!

Με πρωτοβουλία των μαθητών και των μαθητριών του Γυμνασίου – Λυκείου  τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά διοργανώνουν χριστουγεννιάτικο δείπνο με σκοπό την στήριξη του έργου της εταιρίας «Ελίζα». Η «Ελίζα» είναι έταιρία που καταπολεμά την παιδική κακοποίηση μέσω δράσεων που προλαμβάνουν τέτοια περιστατικά, μέσω κινητοποιήσεων που τα αντιμετωπίζουν και εκστρατειών ενημέρωσης που πληροφορούν και αφυπνίζουν την κοινωνία για το σοβαρότατο αυτό θέμα. https://eliza.org.gr/

Προκειμένου λοιπόν να συγκεντρωθούν χρήματα που θα συντελέσουν σημαντικά στην κάλυψη αναγκών της εταιρίας καθώς το έργο της και η συνέχεια της στον χρόνο στηρίζεται σε μη κρατικές ιδιωτικές πρωτοβουλίες, το χριστουγεννιάτικο δείπνο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στις 19.00 στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Πρόκειται για ένα δείπνο με ιδιαίτερες, ζεστές, μοναδικές γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσετε εσείς, η οικογένεια σας και οι φίλοι σας! Το καλύτερο σημείο όμως της βραδιάς είναι η επιμέλεια της από τους μαθητές όπως η διακόσμηση, η οργάνωση και το σερβίρισμα των πιάτων. Επισυνάπτουμε την πρόσκληση καθώς και τα δύο μενού της βραδιάς!

Η είσοδος ανέρχεται στα 25€/άτομο και τα έσοδα της βραδιάς θα δοθούν στην εταιρία κατά την επίσκεψή μας την Παρασκευή 13 Δεκέμβρη στις εγκαταστάσεις της.

Μπορείτε να κάνετε την κράτησή σας έως την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στo τηλέφωνo  6944453442 ή να στείλετε email με την ένδειξη «Κράτηση για δείπνο»:  ion.bouga@bougas-school.gr

Σας περιμένουμε!

Δωρεά των «Εκπαιδευτηρίων Μπουγά» στην ACTION AID

Στα πλαίσια αξιών, όπως αυτή του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, που αποτελούν θεμέλια του Σχολείου μας, αλλά και σε μια προσπάθεια των Εκπαιδευτηρίων μας για κοινωνική προσφορά, αποφασίσαμε φέτος να προσφέρουμε τα έσοδα από δύο μεγάλες διοργανώσεις του Κ.Δ.Α.Π. και της Ακαδημίας σε δομές της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Action Aid», οι οποίες φροντίζουν για τα δικαιώματα των παιδιών σε μακρινές και φτωχές κοινότητες της Αφρικής.

 Πιο συγκεκριμένα, το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε τόσο από το Τουρνουά Σκάκι, το οποίο διοργανώθηκε από το Κ.Δ.Α.Π. σε συνεργασία με τον Ν.Ο.Κ. Καλαμάτας, όσο και από το Event για τον εορτασμό του Halloween που αποτέλεσε διοργάνωση του Κ.Δ.Α.Π. και της Ακαδημίας των «Εκπαιδευτηρίων Μπουγά» διατέθηκε στην «Action Aid», προκειμένου να βοηθήσουμε στην υλοποίηση ενός έργου ύδρευσης στην κοινότητα Waakii της Γκάνα. Για εμάς το νερό είναι ένα αγαθό που καθημερινά απολαμβάνουμε, χωρίς να καταβάλουμε κανέναν απολύτως κόπο, σε αντίθεση με τα παιδιά της Αφρικής, για τα οποία είναι δυσεύρετο. Τα παιδιά αυτά, καθημερινά, επιβαρύνονται με το έργο της εύρεσης και μεταφοράς καθαρού νερού στην κοινότητά τους, έργο το οποίο τα παρεμποδίζει από το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Είμαστε, λοιπόν, περήφανοι που μπορέσαμε κι εμείς, μέσα από τη δράση του Σχολείου, των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας να συμβάλουμε στο συγκεκριμένο έργο της «Action Aid» και να προσφέρουμε σε αυτά τα παιδιά.   

Eυχαριστήρια επιστολή από τον Σύλλογο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ν. Πέλλας

Ο Σύλλογος Παραπληγικών & Κινητικά Αναπήρων Ν. Πέλλας ευχαριστεί θερμά τους μαθητές, τους δασκάλους και τους γονείς των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, αφού έδωσαν τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί συλλογή πλαστικών καπακιών και να δωρηθεί αναπηρικό αμαξίδιο σε άτομα που είναι άπορα, ανασφάλιστα και δεν έχουν τις απαραίτητες προσβάσεις στις προνοιακές αρχές.”Η προσπάθεια που κάνετε να συλλέγετε πλαστικά καπάκια και να μας τα στέλνετε, χάρη στη δική σας βοήθεια και την στήριξη κάποιων μεταφορικών εταιρειών, έχει αποτέλεσμα να βοηθήσουμε πολλά άτομα ανά την Ελλάδα.
Κάθε φορά που έχουμε αποστολή, από εσάς αντλούμε περισσότερη δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε στην ολοκλήρωση του σκοπού μας. Ευχόμαστε να συνεχίσετε να συλλέγετε καπάκια γιατί κάποιοι συνάνθρωποί μας ελπίζουν για κάτι καλύτερο”.

Μπορείτε να δείτε την επιστολή εδώ.

Εκδήλωση αφιερωμένη στους τετράποδους φίλους μας

“Η Φιλοζωική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και τα τμήματα Γαλλικών και Γερμανικών έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 στις 6 μ.μ σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στους τετράποδους φίλους μας. Σας περιμένουμε στον χώρο του Αιθρίου του Γυμνασίου με πολλές εκπλήξεις. Ενημέρωση, προβολή δράσεων, θεατρικά δρώμενα, τραγούδι, χορός, bazaar αλλά και Γαλλογερμανικές γεύσεις σας περιμένουν για να ενισχύσουμε όλοι μαζί τον Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας”.
 
 

Εκδήλωση αφιερωμένη στους τετράποδους φίλους μας

Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 η φιλοζωική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά (ΦΟΜΠ) και τα τμήματα Γαλλικών και Γερμανικών, διοργάνωσαν μια εκδήλωση αφιερωμένη στους τετράποδους φίλους μας, της οποίας τα έσοδα διατέθηκαν στον Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας (ΦΟΚ).

Οι μαθητές μας ενημέρωσαν τους καλεσμένους τους για τις δράσεις του ΦΟΚ και του ΦΟΜΠ και μέσα από video και θεατρικά δρώμενα έδωσαν πολύτιμες συμβουλές για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζωάκια. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με όμορφες μελωδίες στα γαλλικά, γερμανικά και ελληνικά από τους μαθητές της Δ΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.

Στον χώρο του αίθριου υπήρχε bazaar με κατασκευές των παιδιών: κοσμήματα, αξεσουάρ, γλυκά, σαπουνάκια, προϊόντα ομορφιάς…όλα φτιαγμένα με αγάπη και φροντίδα! Στο τέλος της βραδιάς, όλοι οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν ζεστό κόκκινο κρασί Glühwein καθώς και ένα πεντανόστιμο σάντουιτς bratwurst.

Πολύτιμοι συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια, η πρόεδρος του ΦΟΚ Κατερίνα Πεζώνη, η αντιπρόεδρος Ιωάννα Καρνούσκου και μέλη της φιλοζωικής, οι οποίοι συνεχάρησαν τους φιλόζωους μαθητές μας και τους ευχαρίστησαν για την ηθική και υλική υποστήριξη στον αγώνα τους για τη συντήρηση του καταφυγίου.

 
 
 

Σωματείο ΕΛΙΖΑ

Ο εθελοντισμός μπορεί να λειτουργήσει ως ιδανικό παράδειγμα, ώστε οι νέες γενιές να αντιληφθούν την αξία της δικής τους ενεργής παρουσίας μέσα στην κοινωνία. Στην προσπάθειά μας, λοιπόν, να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά σε σχέση με σοβαρά κοινωνικά ζητήματα των ημερών μας αλλά και με τη διάθεση να προσφέρουμε, διοργανώσαμε μια συνάντηση των μαθητών της Α΄και Β΄ τάξης του Λυκείου μας στο Ζάππειο Μέγαρο, με εθελοντές από την Εταιρία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού «ΕΛΙΖΑ» με στόχο την ενημέρωση. Επίσης, αποφασίσαμε να παρέχουμε όλα τα έσοδα από το Χριστουγεννιάτικο event που διοργανώσαμε στο Σωματείο αυτό, προκειμένου να στηρίξουμε το έργο του. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής την οποία όλοι μας οφείλουμε να υιοθετήσουμε με κάποιο τρόπο. Άλλωστε η προσφορά και η αγάπη δεν έχουν συγκεκριμένη μορφή, αρκεί να εκφράζονται!

Ερυθρός Σταυρός

Εδώ και αρκετά χρόνια πιστεύουμε και στηρίζουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε, το κοινωνικο και ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ερυθρού Σταυρού. Επίσης, φροντίζουμε διαρκώς, ώστε όσο το δυνατό περισσότερα μέλη του προσωπικού μας να παρακολουθούν Βασικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ερυθρού Σταυρού, όπως αυτά των Πρώτων Βοηθειών και της Υποστήριξης Ζωής με χρήση Α.Ε.Α. (Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή), προκειμένου να διαθέτουν τις αντίστοιχες γνώσεις σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια "Φλόγα"

Στηρίζουμε τον Σύλλογο γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια “Φλόγα”, προκειμένου να συμβάλλουμε στο έργο του και να ενδυναμώσουμε την προσπάθεια του για όλα τα παιδιά με καρκίνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.