Πρωτοελλαδικού Μεγάρου, Ακοβίτικα, Καλαμάτα
+30 2721092022 / +30 2721092122

Πληροφορική – Ρομποτική

Πληροφορική
Το Μάθημα της Πληροφορικής – Προγραμματισμού (Α.Ε.Π.Π.) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διδάσκεται ως αυτόνομο αντικείμενο τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Γενικό Λύκειο μέχρι και την Γ’ Λυκείου – 5ο Πεδίο: Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Βασικός στόχος του μαθήματος Πληροφορικής, είναι η ικανότητα των μαθητών να χρησιμοποιούν τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, τα εργαλεία επικοινωνίας και τις δικτυακές υπηρεσίες για την ανεύρεση, διαχείριση, ενσωμάτωση και αξιολόγηση διαφόρων πληροφοριών, με στόχο την επίλυση προβλημάτων αλλά και την συμμετοχή τους στη σύγχρονη κοινωνία της γνώσης. Επίσης, βασικός παράγοντας είναι η ενεργός συμμετοχή κάθε μαθητή, η συνεχής αλληλεπίδραση και συνεργασία με τον διδάσκοντα και, κυρίως, με τους συμμαθητές του.
 Η διδασκαλία της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο έχει σαφή εργαστηριακό προσανατολισμό, γι’ αυτό και το εργαστήριο Πληροφορικής αποτελεί για τους μαθητές χώρο μελέτης, έρευνας, δημιουργικής συμμετοχής και συνεργασίας, ώστε να ενθαρρύνεται η  συνεργατική μάθηση, η αυτενέργεια και η δημιουργικότητα.
 Δίνουμε επίσης ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα που σχετίζονται με το διαδίκτυο και την ασφαλή χρήση του από τους μαθητές μας. 
Η λειτουργία του Ομίλου Ρομποτικής έχει απώτερο σκοπό να φέρει τους μαθητές σε επαφή μ’ έναν κλάδο που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται. Τα παιδιά πρώτα από όλα μπορούν να διασκεδάσουν, αλλά και να έρθουν σε πρώτη επαφή με νόμους της Φυσικής και της Μηχανικής, δημιουργώντας κατασκευές που υπάρχουν  γύρω μας ή άλλες που μπορεί στο μέλλον να αποδειχθούν χρήσιμα εργαλεία της καθημερινότητάς μας. Επίσης, οι μαθητές ενθαρρύνονται να σκέφτονται, ώστε να μπορούν να βρίσκουν δημιουργικές λύσεις σε προβλήματα, και στη συνέχεια να τις αναπτύσσουν μέσω μιας διαδικασίας επιλογής, κατασκευής, δοκιμής και αξιολόγησης. Τέλος, τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα όχι μόνο να δημιουργούν, αλλά και να προγραμματίζουν τις κατασκευές τους, έτσι, ώστε να εκτελούν συγκεκριμένες εντολές.
Ο όμιλος ρομποτικής συμμετέχει από το 2015 στον περιφερειακό και πανελλήνιο διαγωνισμό που διοργανώνει η WROHellas (Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης & Τεχνολογίας) με πολλές διακρίσεις και επιτυχίες
Διακρίσεις του Ομίλου Ρομποτικής
Διακρίσεις του Ομίλου Ρομποτικής
1η και 2η Θέση κατέκτησε η ομάδα «RobotMasters» και KALAMATA ROBOTS  των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στον 1ο Περιφερειακό διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με τίτλο «Η δική μου πόλη», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης στις 28/02/2015.
Στον τελικό του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνογερμανική Αγωγή στην Αθήνα στις 28/03/2015, η ομάδα«RobotMasters» κατέκτησε την 6η θέση στην Ελλάδα και έλαβαν το ειδικό βραβείο «Καλύτερης Παρουσίασης».

Στον 2ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Ρομποτικής, με θέμα «Ο Γαλαξίας μας», που πραγματοποιήθηκε στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης στις 12/02/2016, οι ομάδες του σχολείου μας, «GalaxyWizards» και «Robofantasy» κατέκτησαν την 1ηκαι 2η θέση αντίστοιχα.

Στον 3ο Περιφερειακό διαγωνισμό ρομποτικής, με θέμα «Οχήματα και μεταφορές του αύριο» που πραγματοποιήθηκε στο 2οΓυμνάσιο Καλαμάτας στις 04/03/2017, οι ομάδες «FutureKids» και «FutureTransporters», κατέλαβαν την 2η και 4η θέση αντίστοιχα και προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Στον τελικό του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Γ. Κασσιμάτης στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ στην Αθήνα στις 18/03/2017, η ομάδα «FutureKids» κατέλαβε την 7η θέση και έλαβαν το ειδικό βραβείο «Καλύτερης Ιδέας»

Επιτυχίες μαθητών στις εξετάσεις ECDL

Κατά την διάρκεια του σχολικού έτους 2015-2016 πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις για την πιστοποίηση γνώσεων πάνω στους υπολογιστές από τον φορέα ECDL, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 13 μαθητές του σχολείου μας. Πέτυχαν τις εξετάσεις και οι 13 μαθητές μας, στις ενότητες που διαγωνίστηκε ο καθένας.

Κατά την διάρκεια του σχολικού έτους 2016-2017 πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις για την πιστοποίηση γνώσεων πάνω στους υπολογιστές από τον φορέα ECDL, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 12 μαθητές του σχολείου μας. Πέτυχαν τις εξετάσεις και οι 12 μαθητές μας, στις ενότητες που διαγωνίστηκε ο καθένας, γι’ αυτό τους συγχαίρουμε και τους ευχόμαστε πάντα επιτυχίες.