Η παράδοση μέσω της ενδυμασίας

DSCN8024

Το Νηπιαγωγείο μας στα πλαίσια της θεματικής ενότητας για την παράδοση και την ενδυμασία και υλοποιώντας πρόγραμμα μουσειακής εκπαίδευσης, επισκέφθηκαν την Ι.Μ. Καλογραιών Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης καθώς και το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο Καλαμάτας.

       Στην πρώτη επίσκεψη, τα παιδιά παρατήρησαν από κοντά τους αργαλειούς, τον τρόπο που η κλωστή μετατρέπεται σε ύφασμα καθώς και τα περίτεχνα σχέδια που κοσμούν τα υφαντά. Παρακολούθησαν τη διαδικασία ύφανσης από μια μοναχή και θαύμασαν τα καλαματιανά μεταξωτά μαντήλια. Ιδιαίτερη εντύπωση τους προκάλεσαν τα κουκούλια και το γεγονός ότι το μετάξι το παίρνουμε από ένα είδους σκουληκιού… τον μεταξοσκώληκα.

  Στη δεύτερη επίσκεψη, στο μουσείο, τα παιδιά επισκέφθηκαν δύο τμήματα: την έκθεση με τα παραδοσιακά εργαλεία υφαντικής τέχνης, όπου παρατήρησαν όλα εκείνα τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για να γίνει το μαλλί κλωστή και έπειτα ύφασμα (ρόκα, αδράχτι, ανέμη, αργαλειός κ.α.) αλλά και την έκθεση ενδυματολογικών στοιχείων παλαιότερης εποχής, όπου παρατήρησαν γυναικείες φορεσιές με ποικίλα υφάσματα και σχέδια (φόρεμα Αμαλίας, κοντογούνια, ομπρελίνα, χρυσοκέντητα πασουμάκια κ.α.).