3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

image-0-02-05-414accced18c9576965c252dd43067c6443671b24fe7d7d06eba87aeef02fa09-V

O 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με θέμα «Οχήματα και μεταφορές του αύριο», πραγματοποιήθηκε στις 18-03-2017 στην αίθουσα Γ. Κασσιμάτης που βρίσκεται στο Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ στην Αθήνα υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ταυτόχρονα διεξήχθη και ο διαγωνισμός του Γυμνασίου με θέμα «Η πορεία του Μ. Αλεξάνδρου». Την ευθύνη διοργάνωσης της τελικής φάσης του διαγωνισμού ανέλαβε ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Επιστήμης, Τεχνολογίας και Μαθηματικών WRO Hellas. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν  80 ομάδες Δημοτικού, 151 ομάδες Γυμνασίου και 34 ομάδες Λυκείου από όλη την χώρα, από τις οποίες τέσσερις ήταν από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά. Οι ομάδες αυτές προκρίθηκαν στην τελική φάση από τον Περιφερειακό Διαγωνισμό Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας στις 04-03-2017, όπου κατέλαβαν την 2η και 4η θέση.

Στον Τελικό Διαγωνισμό του Δημοτικού οι ομάδες κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις κατασκευές τους και να εξηγήσουν στους κριτές τον τρόπο κατασκευής, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας τους. Οι κατασκευές αποτελούνταν από τουβλάκια Lego, σε συνδυασμό με το πακέτο εκπαιδευτικής ρομποτικής Lego WeDo, καθώς και μοτέρ και αισθητήρες της ίδιας εταιρείας. Για τον προγραμματισμό των αυτοματισμών των κατασκευών και την αναπαράσταση αυτοματισμού με animation χρησιμοποιήθηκε το περιβάλλον του Scratch. Τα παιδιά παρουσίασαν τις δημιουργίες τους στους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές και θαύμασαν τις δημιουργίες των άλλων ομάδων.

Τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά εκπροσώπησαν οι ομάδες  «Future Transporters» και «Future Kids» από το Δημοτικό και «ROBOTPOWER», «ROBOT FACTORY» από το Γυμνάσιο. Οι «Future Transporters» αποτελούνταν από τους Δήμητρα Μανωλοπούλου, Μαριάννα Παπακωνσταντίνου, Ηλία Ποντίκη, Δημήτρη Παρθένιο, Ιωάννη Κάρτσωνα και Έκτωρ-Πάρι Παπανικολάου , υπεύθυνος εκπαιδευτικός ήταν ο Χριστάκης Γιώργος, ενώ οι «Future Kids» αποτελούνταν από τους Βάλια Σπυροπούλου, Παναγιώτη Τσώνη, Μάριο Σκιά και Γιώργο Σάρλη, ενώ υπεύθυνη της ομάδας ήταν η Ορφανού Εργίνα. Οι «ROBOTPOWER» αποτελούνταν από τους Κωνσταντίνο Βαμβακά, Βασίλη Ποντίκη και Νεφέλη Τασσσοπούλου με υπέυθυνο εκπαιδευτικό τον Χαράλαμπο Βασιλαδιώτη, ενώ οι «ROBOT FACTORY» αποτελούνταν από τους Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, Ντύλαν-Ιάσων Παπανικολάου και Γιώργο Μπαστακό με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον Γιώργο Χριστάκη.  Βασικός συνεργάτης όλων των ομάδων ήταν ο Κώστας Κοτταρίδης ο οποίος στήριξε και καθοδήγησε και τις δυο ομάδες σε όλη τους την πορεία.

        Ο διαγωνισμός του Δημοτικού είχε τρείς φάσεις. Στην πρώτη φάση ελέχθησαν όλες οι κατασκευές για την ανάδειξη των καλύτερων 20 ομάδων που θα περνούσαν στην δεύτερη φάση. Οι κριτές περνούσαν από τον χώρο κάθε ομάδας και τα παιδιά παρουσίαζαν τις κατασκευές τους αναλυτικά. Την ιδέα της κατασκευής τους, τους αυτοματισμούς που χρησιμοποίησαν, το πρόγραμμα στο Scratch που είχαν δημιουργήσει, καθώς επίσης και οτιδήποτε άλλο έκανε το έργο τους ιδιαίτερο. Η ομάδα «Future Kids» κατάφερε με την κατασκευή τους να περάσει στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Στην δεύτερη φάση μια άλλη ομάδα κριτών πέρασε και πάλι, προσπαθώντας να ανακαλύψει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε κατασκευής και έχοντας ως στόχο την ανάδειξη της τελικής δεκάδας. Η ομάδα «Future Kids» πέρασε με επιτυχία και αυτή την δοκιμασία και προκρίθηκε στην τελική φάση του διαγωνισμού. Εκεί οι κριτές πέρασαν για μια τελευταία ματιά, προσπαθώντας να βρουν αυτή τη φορά τις λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τους νικητές, καθώς και τις ομάδες που θα βραβευτούν με τα ειδικά βραβεία. Τελικά οι  «Future Kids» κατέλαβαν την 7η θέση και έλαβαν το ειδικό βραβείο «Καλύτερης Ιδέας».