Πανελλήνιος Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων

diagonismos_sxolikis_epixeirimatikotitas
Τη 2η θέση κατέκτησε η ομάδα Orbis των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων.
 Το πρόγραμμα «Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας» (Social Innovation Relay), υλοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Οργανισμό Junior Achievement, και απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 15-18 ετών (Γ΄ Γυμνασίου & Λυκείου).
Πρόκειται για ένα διαδραστικό, διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο έτσι ώστε να ενθαρρύνει τους μαθητές να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και παράλληλα να τους δώσει τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτύξουν για να γίνουν κοινωνικά υπεύθυνοι επαγγελματίες στο μέλλον.
Οι μαθήτριες της Β΄ Λυκείου Πηνελόπη Ζερβάκη, Ειρήνη Κοτταρίδη, Ιωάννα Κουτέλα και Βασιλίνα Ναθαναήλ  προώθησαν την κατασκευή μιας πλατφόρμας , ως εργαλείο των Δήμων, με στόχο τη μείωση του φαινομένου της σχετικής φτώχειας, από τους ίδιους τους πολίτες, με εσωτερική ανακατανομή πόρων.
 Αρχικά, η κοινωνική υπηρεσία ενός Δήμου πιστοποιεί και δίνει κωδικό χρήσης της πλατφόρμας σε πολίτες που έχουν ανάγκη βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων. Μπαίνοντας στην πλατφόρμα οι δικαιούχοι «κοινοποιούν» τις ανάγκες τους και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες του Δήμου μπορούν να κάνουν προσφορές  στον τομέα που δραστηριοποιείται ο κάθε ένας, στην προσπάθεια να βελτιώσει τη θέση του συμπολίτη του. Π.χ ένα φροντιστήριο αγγλικών μπορεί να προσφέρει ετήσια δίδακτρα, μία θεατρική ομάδα εισιτήρια για θέατρο, ένα ξενοδοχείο-εστιατόριο δωρεάν γεύμα για μία οικογένεια, ένας συνταξιούχος χρόνο κτλ.
Η φιλοσοφία της πλατφόρμας είναι να λειτουργεί επικουρικά με την εκάστοτε κοινωνική πολιτική του κράτους στη λογική και στην προσπάθεια της πολυπόθητης ισότητας ευκαιριών και στην προσπάθεια να σπάσει ο φαύλος κύκλος της φτώχειας, αφού είναι γνωστό πως η φτώχεια αναπαράγει φτώχεια!  Από αυτή την παραδοχή απορρέει και το όνομα της πλατφόρμας και της ομάδας, «Orbis», που  στα λατινικά σημαίνει  «κύκλος». Κάθε φορά λοιπόν,  που ένας πολίτης θα κάνει μία προσφορά,  θασπάζει αυτόν τον κύκλο.