Πρωτοελλαδικού Μεγάρου, Ακοβίτικα, Καλαμάτα
+30 2721092022 / +30 2721092122

ΠαιΖΩ

Tο Arkki (School of Architecture for children and Youth) είναι το πιο πρωτοποριακό, μοναδικό στο είδος του εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης και ήρθε στην Ελλάδα από τον Βασίλη Μπαρτζώκα και την εταιρία DESIGNEMBASSADOR.COM UG ενώ αναπτύσσεται απο κοινού  με τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΑΚΤΟ.

Ακολουθώντας το επιτυχημένο παιδαγωγικό μοντέλο του Arkki που βασίζεται σε πολυετή εμπειρία εφαρμογής στη Φινλανδία, η ελληνική ομάδα του Arkki ξεκινάει από το καλοκαίρι του 2014 τις δράσεις της σε σχολεία, μουσεία, χώρους πολιτισμού αλλά και στις εγκαταστάσεις του ΑΚΤΟ.

Παιδιά ηλικίας 4 έως 13 ετών, μέσα από παιχνίδια και κατασκευές, εξερευνούν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο και με τη φαντασία τους τον δημιουργούν από άλλη οπτική, έξω και πέρα από τα συνηθισμένα. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα ταλέντα και τις κλίσεις μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό.

Ένας Δούρειος ίππος, φανταστικοί πύργοι, μαγικά νησιά, φωλιές πουλιών και πολιτείες φτιαγμένες από Lego ή ζαχαρωτά, είναι μόνο μερικά από τα μοντέλα που καλούνται να φτιάξουν τα παιδιά με την καθοδήγηση Ελλήνων αρχιτεκτόνων ειδικά εκπαιδευμένων στη Φινλανδία.

Όλα τα προγράμματα του Arkki καλλιεργούν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας.

Κι όσο για την αρχιτεκτονική; Χρησιμοποιείται ως μέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που από τη φύση της έχει η επιστήμη αυτή, ώστε να τα βοηθήσει  στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία, τη δημιουργικότητά τους και τελικά να τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους, για να γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του μέλλοντός τους.

 

Πληροφορίες και κρατήσεις: 2721 092022 (Εργίνα Ορφανού – e.orfanou@bougas-school.gr)

To σχολείο μας, στη συνεχή προσπάθειά του να προσφέρει στους μαθητές μας μια ολοκληρωμένη παιδεία αλλά και να συμβάλει στην εκπαιδευτική καινοτομία και εφαρμογή,  δημιούργησε, κατά το σχολικό έτος 2017-2018, τον όμιλο STEAM ( ερευνώ-χαίρομαι-ανακαλύπτω). Ο στόχος του προγράμματος STEAM  (Science-Technology-Engineering-Arts-Maths) είναι να αντιληφθούν τα παιδιά πως λειτουργεί ο πραγματικός κόσμος.

Η εκπαίδευση STEAM είναι μια διαθεματική και ενοποιημένη προσέγγιση που δίνει έμφαση στη μάθηση στην πράξη και συνδέει τις συνιστώσες του STEAM με την καθημερινή ζωή και τον πραγματικό κόσμο των μαθητών.

  • Τα παιδιά χρησιμοποιώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο απλό σύστημα δόμησης, κατασκευάζουν μηχανικά και ηλεκτρικά συστήματα, εξερευνούν τον τρόπο λειτουργίας τους, ανακαλύπτουν νόμους που διέπουν την κίνηση και τον ηλεκτρισμό. Χρησιμοποιούν τα μαθηματικά ως «εργαλείο» για τη διατύπωση των νόμων αυτών κατανοώντας έτσι την αναγκαιότητα ύπαρξής τους.
  • Συζητούν πάνω στις διάφορες μορφές ενέργειας και τέλος φιλοτεχνούν τις κατασκευές τους, εισάγοντας κατ’ αυτό τον τρόπο, το προσωπικό-υποκειμενικό τους στοιχείο: για το πώς δηλαδή, η αισθητική τους αντίληψη, θα ήθελε να είναι διακοσμημένη η μηχανική ή ηλεκτρική κατασκευή τους.
  • Βιώνουν τη χαρά της δημιουργίας, αλλά και την αναγκαιότητα του κάθε επόμενου βήματος, το οποίο θα πρέπει να στηρίξουν λογικά.

Ο όμιλος STEAM είναι ένα ταξίδι που πραγματοποιούν τα παιδιά μέσα από την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική, τα Μαθηματικά αλλά και την Τέχνη.

Όμιλος Ρομποτικής 2018:

Τελικός Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2018

Ο προκριματικός της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής φέτος πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1η Ιουλίου στην Αθήνα. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «FOOD MATTERS» και υπήρχαν πολλές διαγωνιστικές κατηγορίες ανά ηλικιακή ομάδα.

Ο Όμιλος Ρομποτικής των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά συμμετείχε σε 3 κατηγορίες, Regular Δημοτικού, Regular Γυμνασίου και Ποδόσφαιρο. Η ομάδα του Δημοτικού με τους μαθητές Ευσταθία Θεοδωρακοπούλου, Έκτορα Παπανικολάου και Μαρία Ελπίδη και με προπονητή τον Χαράλαμπο Βασιλαδιώτη κατέκτησαν την 4η θέση στην κατηγορία τους μετά τον 2ο αγωνιστικό γύρο, ενώ στον 1ο γύρο είχαν φθάσει στην 2η θέση με 180/200 πόντους. Αν κατακτούσαν την πρώτη ή τη δεύτερη θέση θα εκπροσωπούσαν την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2018 στην Ταϊλάνδη.

Στην κατηγορία Regular Γυμνασίου συμμετείχε η ομάδα με τους μαθητές Δημήτρη Μπουγά, Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο και Γιώργο Ξυνό με προπονήτρια την Εργίνα Ορφανού. Τέλος, στην κατηγορία «Ποδόσφαιρο» συμμετείχαν οι Γιώργος Μπαστακός και Γιώργος Τσορόπουλος με προπονητή τον Γιώργο Χριστάκη.

Η παρουσία της Καλαμάτας στο διαγωνισμό ήταν για ακόμα μια φορά πολύ δυναμική. Ομάδες από το Κέντρο Ρομποτικής και σχολείων της Καλαμάτας κατέλαβαν υψηλές θέσεις στο διαγωνισμό με υψηλότερη διάκριση του κέντρου ρομποτικής BitLab στην κατηγορία Ποδοσφαίρου. Η ομάδα αυτή θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα – στην κατηγορία Ποδοσφαίρου – στη Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2018 στην Ταϊλάνδη.

 

Όμιλος Ρομποτικής 2019:

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – WRO 2019
Όμιλος Ρομποτικής Εκπαιδευτηρίων Μπουγά

 

 

Ο 5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής πραγματοποιήθηκε το διήμερο 16 & 17 Μαρτίου 2019 στο Κλειστό γήπεδο Γαλατσίου. Οι διαγωνιστικές κατηγορίες που αφορούσαν την πρωτοβάθμια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 16 Μαρτίου και για την δευτεροβάθμια την Κυριακή 17 Μαρτίου.

Το Σάββατο, από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά συμμετείχαν στον τελικό εκπροσωπώντας την περιφέρεια Πελοποννήσου, μία ομάδα Δημοτικού στην Open Κατηγορία «Αιγάιο πέλαγος» και μία ομάδα στην κατηγορία «Ποδόσφαιρο 2×2».

Στην κατηγορία «Αιγαίο Πέλαγος» η ομάδα «EnergyKids» παρουσίασε μια πρωτότυπη ιδέα για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη δυναμική ενέργεια του νερού που πέφτει από ύψος στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συμπληρωματικά, παρουσιάστηκαν στην ίδια εργασία και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που μπορούν να υλοποιηθούν στο νησί Ανάφη. Τα παιδιά αφού είχαν κάνει μεγάλη έρευνα σχετικά με το θέμα κατασκεύασαν μια μακέτα με την υλοποίηση της ιδέας τους, την παρουσίασαν στους κριτές και κατέλαβαν τη 2η θέση ανάμεσα σε 75 ομάδες που βρέθηκαν στον τελικό.

Η ομάδα που κατάφερε αυτή τη σημαντική διάκριση αποτελείται από τους εξής μαθητές και μαθήτριες: Θεόκα Εριέττα, Κουτέλα Μαριλένα, Μάλαμα Απόλλων, Μανωλόπουλο Ξενοφών, Μπαλαφούτη Βασιλική και προπονητή τον Κοτταρίδη Κωνσταντίνο. Στην κατηγορία «Ποδόσφαιρο 2×2» οι Roboyz που αποτελούνταν από τους Κωστολιά Νικόλαο και Κωστόπουλο Δημήτρη σημείωσαν 2 νίκες και 2 ήττες και δεν κατάφεραν να προκριθούν στην τελική φάση των 8.

Την Κυριακή, συμμετείχαν στον τελικό δύο ομάδες Γυμνασίου στην κατηγορία «Οι δρόμοι του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα», οι BougaBots με μαθητές τους Αγγελόπουλο Κωνσταντίνο, Θεοδωρακοπούλου Ευσταθία, Σάρλη Γιώργο και οι BougaBots2 με τους Μανωλοπούλου Δήμητρα, Ξυνό Γιώργο και Παπανικολάου Έκτορα. Στην κατηγορία αυτή, τα παιδιά διαγωνίστηκαν με ένα ρομπότ που σχεδίασαν και προγραμμάτισαν ώστε να πραγματοποιεί κάποιους κανόνες και να επιλύει την άσκηση που έχει δοθεί από τη WROHellas.