Δραστηριότητες Ολοήμερου

Το σχολείο λειτουργεί ως ΟΛΟΗΜΕΡΟ, ώστε τα παιδιά να κερδίζουν χρόνο και να είναι σε γνώριμο περιβάλλον.

Τα μαθήματα – προγράμματα, τα οποία γίνονται από καθηγητές ειδικοτήτων ή επαγγελματίες, το μεσημέρι αμέσως μετά τη λήξη του ωρολογίου προγράμματος, είναι τα εξής:

– ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Η πιο παλιά δραστηριότητα του Ολοήμερου σχολείου. Γίνεται μια φορά την εβδομάδα και κάποιες φορές και επιπλέον σε ενδιάμεσα διαστήματα. Απευθύνεται σε μαθητές από τη Δευτέρα (Β΄) τάξη. Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κα Χριστίνα Δίμιζα (φιλόλογος – θεατρολόγος – υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων).

-ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού δημιουργούν, εκφράζονται και παίζουν θέατρο! Η θεατρική ομάδα λειτουργεί στα πλαίσιο του ολοήμερου προγράμματος και σαν βασικό στόχο έχει την εξάσκηση της δημιουργικής φαντασίας και την καλλιέργεια κοινωνικοσυναισθηματικών δεξιοτήτων που συντροφεύουν τους μαθητές πολύ μετά το τέλος της σχολικής τους ζωής.

– ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ: Οι μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου μας έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προωθεί την Τεχνολογία, την καινοτόμο σκέψη και προσπαθεί να δημιουργήσει πρωτότυπες λύσεις για τις ανθρώπινες ανάγκες.

STEAM (Science – Technology – Engineering –Art – Mathematics): Πρόκειται για ένα ταξίδι των μαθητών μέσα από την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική, τα Μαθηματικά αλλά και την Τέχνη, που εκτός από τη χαρά της δημιουργίας, βελτιώνει μακροπρόθεσμα τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών. Αφορά μαθητές των τάξεων Δ΄, Ε΄και Στ΄.

-ARRKI (School of Architecture for children and Youth) : Φινλανδικό, πρωτοποριακό, μοναδικό, στο είδος του πρόγραμμα αρχιτεκτονικής για παιδιά. Στόχος είναι τα παιδιά μέσα από παιχνίδια και κατασκευές να εξερευνήσουν με τις αισθήσεις τους και να δημιουργήσουν με τη φαντασία τους, δίνοντας άλλη οπτική σε συνηθισμένα καθημερινά αντικείμενα. Όλα τα προγράμματα ARRKI καλλιεργούν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας.

VOLLEY BALL: Για μαθητές Β΄ – ΣΤ΄.

BASKET BALL: Για μαθητές Β΄ – ΣΤ΄.

ΤΕΝΙΣ: Ακαδημία τένις για παιδιά όλων των ηλικιών.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Ακαδημία ποδοσφαίρου για παιδιά όλων των ηλικιών.

ΡΥΘΜΙΚΗ: Για τις μαθήτριες των Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξεων, 3 φορές την εβδομάδα. Για τις μαθήτριες των Ε΄-ΣΤ΄ Τάξεων 2 φορές την εβδομάδα.

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ: Σε έναν μοναδικό στην Καλαμάτα τρισδιάστατο τοίχο ύψους 12μ. οι μαθητές όλων των τάξεων διδάσκονται τεχνικές αναρρίχησης, απολαμβάνουν τη φυσική άσκηση, δοκιμάζουν τα όριά τους, κυρίως όμως διδάσκονται πως να διασφαλίζουν την προσωπική τους ασφάλεια.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ: Παραδίδονται μαθήματα εκμάθησης μουσικών οργάνων (ΠΙΑΝΟ, ΚΙΘΑΡΑ κ.λπ.). Οι δάσκαλοι που διδάσκουν είναι μουσικοί με γνώσεις και διάθεση να εργαστούν με μαθητές Δημοτικού. Οι ημέρες και ώρες ορίζονται κατόπιν συνεννοήσεως με τους γονείς.

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΗ ΜΕΛΕΤΗ

 Λειτουργεί καθημερινά, 13.45-16.00, για τους μαθητές των Α΄-Β΄-Γ΄ τάξεων που οι γονείς τους επιθυμούν να ολοκληρώνουν τις εργασίες τους στο σχολείο.

Το πρόγραμμα υλοποιείται – ανά τάξη – από εκπαιδευτικούς και ειδικούς παιδαγωγούς. Οι μαθητές ολοκληρώνουν τις εργασίες τους, έχουν ελεύθερο χρόνο το απόγευμα και οι γονείς πραγματοποιούν τον απαραίτητο έλεγχο κάθε βράδυ. Στις 16.00 τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αναχωρήσουν με σχολικό λεωφορείο.

ΑΤΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Για τους μαθητές των Δ΄- Ε΄-ΣΤ΄ τάξεων λειτουργεί πρόγραμμα Ατομικής Μελέτης (Δευτέρα έως Πέμπτη, 14.30-16.00) όπου τα παιδιά μελετούν μόνα τους, υπό την επιτήρηση και βοήθεια εξειδικευμένων εκπαιδευτικών του σχολείου. Μετά τη λήξη του προγράμματος τα παιδιά επιστρέφουν στο σπίτι τους με σχολικά λεωφορεία.

-ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Μετά τη λήξη των μαθημάτων εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί παραδίδουν εξατομικευμένα μαθήματα σε μαθητές του σχολείου ανάλογα με τις ανάγκες τους και σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπεύθυνου εκπαιδευτικού της τάξης. Τα μαθήματα είναι χωρίς οικονομική επιβάρυνση και οι ημέρες και ώρες καθορίζονται κατόπιν συνεννόησης με τους γονείς.

Έναρξη ολοήμερου σχολείου λίγο μετά την έναρξη των μαθημάτων του σχολείου στις 20/9/2018 και λήξη στις 7/6/2019.