Οι απόκριες και η παράδοση στο σχολείο μας!

28061403_1785780241724917_2216406880868215618_o

Τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού, του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού σχολείου μας γιόρτασαν την περίοδο της αποκριάς με πολλά παιχνίδια και χαμόγελα.

Μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την ελληνική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας. Έπαιξαν σε ένα πολυδιάστατο αποκριάτικο στέκι, χόρεψαν και διασκέδασαν με την καρδιά τους ενώ πολλές ήταν και οι αποκριάτικες κατασκευές που μεταμφίεζαν τα παιδιά κάνοντάς τα …αγνώριστα!

Από τις αποκριάτικες δράσεις, βέβαια, δεν έλειψε ο εορτασμός της Τσικνοπέμπτης, όπου όλα τα παιδιά τσικνίστηκαν στις μεγάλες ψησταριές του σχολείου, έφαγαν και χόρεψαν σε παραδοσιακούς αλλά και latin ρυθμούς.

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού γνώρισαν και αναβίωσαν έθιμα από άλλες περιοχές της χώρας μας, όπως οι Μπούλες και οι Γενίτσαροι από τη Νάουσα και οι Κουδουνάτοι από τη Σκύρο, ξεσηκώνοντας τους πάντες με τα κουδούνια και τα τραγούδια τους. Γιόρτασαν τα κούλουμα γευόμενα το σαρακοστιανό τραπέζι, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, έπλεξαν το γαϊτανάκι και πέταξαν τους χαρταετούς τους αφού όλα μαζί… φύσηξαν με δύναμη! Μίλησαν για την κυρά Σαρακοστή και την ιστορία της και κατασκεύασαν τη δική τους, μετρώντας, έτσι, τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.

Οι μαθητές του Δημοτικού, και συγκεκριμένα της Στ’ τάξης, από την άλλη, ετοίμασαν μια ευχάριστη έκπληξη για όλους τους μαθητές του σχολείου, αναβιώνοντας το έθιμο του Βλάχικου Γάμου. Το έθιμο αυτό που αποτελεί μια από τις πιο γνωστές λαογραφικές γιορτές της Καθαρής Δευτέρας έχει τις ρίζες του στη Θήβα και στο Δαφνί Λακωνίας. Πρόκειται για ένα «ιδιαίτερο» γλέντι, όπου τη νύφη υποδύεται ένα αγόρι και τον γαμπρό ένα κορίτσι, ενώ κατά τον ίδιο τρόπο και όλοι οι υπόλοιποι ρόλοι κατανέμονται αντίστροφα.

     Την τελευταία μέρα, όπως συνηθίζεται, τα πιο μικρά παιδιά ήλθαν μασκαρεμένα στο σχολείο και το πάρτι ξεκίνησε από πολύ νωρίς ενώ η γιορτή έκλεισε με τη μεγάλη παρέλαση σε όλο το σχολείο, δίνοντας τα παιδιά τη δική τους αποκριάτικη νότα. Την ίδια μέρα, τα παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού έπαιξαν «μήλα», αγωνίστηκαν στη «σκυταλοδρομία» με τα αποκριάτικα καπέλα, γύρισαν τους δείκτες του «ρολογιού» ώσπου να ζαλιστούν από χαρά και ευθυμία, έτρεξαν αγκαλιά με τα «μπαλόνια της αγάπης» και φυσικά τι άλλο…. γυρίσαμε όλοι μαζί το παραδοσιακό «σκοινάκι». Έτσι, με το βλέμμα μας στραμμένο και πάλι στην παράδοση, είχαμε την ευκαιρία μικροί και μεγάλοι να απολαύσουμε παιχνίδια παραδοσιακά αλλά και τόσο διαχρονικά!!!

Το καθιερωμένο πάρτι των εκπαιδευτηρίων μας στο ξενοδοχείο Elite City Resort πραγματοποιήθηκε και φέτος. Το κέφι, ο χορός και τα παιχνίδια έκαναν για άλλη μια χρονιά μικρούς και μεγάλους να περάσουν αξέχαστα! 

 Ήταν μία πολύ όμορφη περίοδος που έδωσε την ευκαιρία στους μεγάλους να θυμηθούν και στους μικρούς να εκτιμήσουν τα έθιμα και τις παραδόσεις του λαϊκού μας πολιτισμού, στοιχεία που μας δένουν ως έθνος και στέκουν δυναμικά στο πέρασμα του χρόνου, συνοδοιπόροι του σύγχρονου πολιτισμού!!!