Erasmus+ Πολωνία

Τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά συνεχίζουν τα ταξίδια στον κόσμο του Erasmus+ !

Συνεχίζονται οι κινητικότητες μαθητών και εκπαιδευτικών στα πλαίσια του εγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+  “Statistics in Real Life” του Λυκείου.

Πραγματοποιήθηκε από 16/10-22/10/2022 η 3η κινητικότητα για το πρόγραμμα «Η Στατιστική στη ζωή μας», που υλοποιείται σε συνεργασία με σχολεία από την Σουηδία, Πορτογαλία, Πολωνία και  Ισπανία. Οχτώ μαθητές του Λυκείου με τις εκπαιδευτικούς Τίνα Γιαννακέα και Βίκυ Παπανικολάου βρέθηκαν στην πόλη Wiry, που βρίσκεται στην κεντροδυτική Πολωνία και έλαβαν μέρος σε ένα πρόγραμμα γεμάτο δράσεις για μια εβδομάδα.

Αρχικά, έγινε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, μας μίλησαν για το εκπαιδευτικό τους σύστημα και έγιναν οι πρώτες γνωριμίες των παιδιών μέσα από παιχνίδια. Επισκεφθήκαμε το ΙΤΡΟΚ, μια μονάδα αποτέφρωσης απορριμμάτων, όπου είδαμε όλη την διαδικασία από κοντά και μάθαμε για το πως αξιοποιούνται τα δευτερογενή καύσιμα που δημιουργούνται. Μία άλλη επίσκεψή μας ήταν στο Μουσείο Κρουασάν «Rogolowe Muzeum Poznania» στην Poznan, όπου οι μαθητές με διασκεδαστικό τρόπο συμμετείχαν στην παραγωγή του παραδοσιακού κρουασάν της συγκεκριμένης πόλης. Ακόμη, ξεναγηθήκαμε και στην παλιά αγορά και είδαμε τα αξιοθέατα. Επίσης, πήγαμε στην πόλη Wroclaw, όπου είδαμε τα αξιοθέατα και επισκεφτήκαμε το καταπληκτικό μουσείο “The Museum of Water Hydropolis” ένα μουσείο αφιερωμένο στο νερό, όπου στις εκθέσεις χρησιμοποιείται μια ποικιλία τεχνολογίας για να διδάξουν στους επισκέπτες σχετικά με το ρόλο του νερού στο περιβάλλον, τη σημασία του για τον άνθρωπο και την ιστορία των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων με το νερό. Με μεγάλη χαρά μας υποδέχτηκαν   στο δημαρχείο στην Komorniki, όπου μας μίλησε ο αντιδήμαρχος και τα μέλη του συμβουλίου για την κοινότητά τους. Βέβαια δεν έλειψαν τα εργαστήρια και τα παιχνίδια. ‘Έγιναν εργαστήρια όπου τα παιδιά συνεργάστηκαν στην κατασκευή διαγραμμάτων, ακολουθώντας στατιστικά στοιχεία. Έπαιξαν και το παιχνίδι «geocaching» στο Wielkopolska National Park Centre, όπου περπάτησαν  περίπου 6 χιλιόμετρα, ακολουθώντας στοιχεία, για να βρουν τον χαμένο θησαυρό. Ο κόπος τους ανταμείφθηκε, αφού στο τέλος της διαδρομής έψησαν παραδοσιακά λουκάνικα για να φάνε.  Κάθε απόγευμα οι μαθητές φιλοξενούνταν σε σπίτια μαθητών του σχολείου της Πολωνίας, όπου έζησαν από κοντά την καθημερινότητα μιας Πολωνικής οικογένειας, την κουλτούρα τους, την διατροφή τους, ακόμη και τον τρόπο διασκέδασής τους. Η τελευταία μέρα έκλεισε με πάρτι, παραδοσιακούς χορούς, αγκαλιές,  χαμόγελα και συγκίνηση.

Οι μαθητές μας μέσα από τα ταξίδια των προγραμμάτων Erasmus+ κατακτούν την γνώση και αναπτύσσουν δεξιότητες, όπως  επικοινωνία, συνεργασία, ανάληψη πρωτοβουλιών, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τις ξένες γλώσσες. Η μάθηση δεν κατακτιέται μόνο μέσα στην τάξη αλλά και έξω από αυτήν.

Για τους μαθητές που ταξίδεψαν στην Πολωνία το Erasmus σημαίνει: κάνω φίλους, μαθαίνω, εξασκώ τα αγγλικά μου, γνωρίζω καινούριες κουλτούρες, επικοινωνώ, συνεργάζομαι, ταξιδεύω, εμπειρία ζωής.

Επόμενο ραντεβού της ομάδας “Statistics in Real Life” τον Φεβρουάριο του 2023 στην Πορτογαλία!