Επιστήμη μέσα από το Θέατρο

ΑΦΙΣΑ ΤΕΛΙΚΗ
Το σχολείο μας, Γενικό Λύκειο Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνοντας επιστήμη μέσα από το θέατρο», το οποίο απευθύνεται στους μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου.
Το πρόγραμμα «Μαθαίνοντας επιστήμη μέσα από το θέατρο» είναι μια πρωτοβουλία της Science View σε συνεργασία με το τμήμα ΦΠΨ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Οι μαθητές καλούνται να δραματοποιήσουν επιστημονικές έννοιες και γνώσεις που προέρχονται από το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων τους. Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έργου CREATIT, ενώ στηρίζεται στις αρχές των διερευνητικών μεθόδων μάθησης των φυσικών επιστημών, καθώς και στο παιδαγωγικό πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου CREATIONS. Επίσης, είναι προτεινόμενη δράση των ελληνικών εκπαιδευτικών κοινοτήτων του Open Discovery Space και του Inspiring Science Education.
Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου  υλοποίησαν την θεατρική παράσταση «Ευγενείς και Ποπολάροι: Μία ιστορία από τον Περιοδικό Πίνακα». Μέσα από αυτήν παρουσίασαν επιστημονικά θέματα και  ασχολήθηκαν με την επιστήμη με δημιουργικό τρόπο. Οι μαθητές προσέγγισαν  επιστημονικές έννοιες και φαινόμενα καθώς και κοινωνικά ζητήματα όπως το δικαίωμα στην ελευθερία και την κοινωνική ανισότητα. Ανέπτυξαν πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας και μπόρεσαν να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες με δημιουργικότητα και υπευθυνότητα.
Η παρουσίαση της θεατρικής παράστασης έγινε την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παλλήνη Αττικής όπου μετείχαν σχολεία από όλη την Ελλάδα.
Υπεύθυνη καθηγήτρια υλοποίησης του προγράμματος ήταν η κ. Ελένη Λεμπέση (Χημικός) με τη συνεργασία της κ. Ευανθίας Παπανικολάου (Βιολόγος).
Η θεατρική μας παράσταση απέσπασε τις παρακάτω διακρίσεις:
·        1ο Βραβείο καλύτερης συνολικής παρουσίασης
·        Βραβείο καλύτερης χορογραφίας
·        Διάκριση για πρωτοτυπία μαθητικής σύνθεσης
Οι μαθητές που συμμετείχαν στη θεατρική παράσταση έγιναν μια ομάδα, στήριξαν ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί συνεργάστηκαν για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Βασιλάκη Νάνση, Α΄ Λυκείου
Βορβίλα Μαρία, Α΄ Λυκείου
Γκαρσία Κίμ, Α΄ Λυκείου
Γκίζας Μανώλης, Β΄ Λυκείου
Δημητρέα Δανάη – Ευγενία, Α΄ Λυκείου
Ζέρβας Δημήτρης, Α΄ Λυκείου
Κακαλέτρης Σωτήρης, Α΄ Λυκείου
Καραβλίδη Αγγελίνα, Α΄ Λυκείου
Κοσμά Νεφέλη, Β΄ Λυκείου
Κοτταρέα Σοφία, Β΄ Λυκείου
Κωνσταντακόπουλος Κωνσταντίνος, Β΄ Λυκείου
Λέφα Ειρήνη, Α΄ Λυκείου
Μακρής Διονύσης, Α΄ Λυκείου
Μαργέλη Ελπίδα – Ευτέρπη, Α΄ Λυκείου
Μοίρα – Αξιοτοπούλου Αγγελική, Α΄ Λυκείου
Μπουγάς Γιάννης, Α΄ Λυκείου
Ναθαναήλ Βασιλίνα, Β΄ Λυκείου
Ντάκουρη Ιωάννα, Β΄ Λυκείου
Παπανικολάου Όλγα, Α΄ Λυκείου
Πετροπούλου Αναστασία, Α΄ Λυκείου
Ρεκλείτη Κατερίνα, Α΄ Λυκείου
Σαρατσιώτη Μαρία, Α΄ Λυκείου
Σαραντόπουλος Ορέστης, Α΄ Λυκείου
Φράγκου Μαρία, Α΄ Λυκείου
Ευχαριστούμε επίσης και τους υπόλοιπους μαθητές της Α΄ Λυκείου για τη συμπαράσταση τους στην προετοιμασία της παράστασης.
Ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξή τους: Σταυρούλα Κόκκαλη, Έλενα Σάββα Χριστίνα Λυκισιώτη, Κώστα Κοτταρίδη, Μενέλαο Τσιμόγιαννη, Ισμήνη Κωνσταντοπούλου, Κωνσταντίνα Κορμά, Βίνα Χρονοπούλου.