Επίσκεψη στο Μοναστήρι των Δολών

DSCN3705
 
Την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017 η Α’ Γυμνασίου  επισκέφτηκε το Ιερόν Κάθισμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που βρίσκεται στους Δολούς της Μεσσηνιακής Μάνης. Πρόκειται για ένα μοναστήρι μοναδικής και σπάνιας ομορφιάς. Οι μοναχοί, παρακινούμενοι από τον συμβολισμό του Σταυρού, που δηλώνει ότι η συνάντηση του ανθρώπου με τον άνθρωπο προηγείται της συνάντησης του ανθρώπου με το Θεό, πέρα από την αγάπη και προς τον άνθρωπο και προς τον Θεό, επιδεικνύουν τεράστιο ενδιαφέρον για την κτίση , το δώρο δηλαδή του Θεού προς όλους τους ανθρώπους.
Το συγκεκριμένο μοναστήρι συνεργάζεται με αρκετούς φορείς, με σκοπό τη διάσωση και τη διατήρηση σπάνιων σπόρων ελιάς, του μανιάτικου όνου, του σκυριανού αλόγου, καθώς επίσης και σπάνιων ειδών πουλιών! Κατά την επίσκεψή μας μάθαμε αρκετά πράγματα σχετικά με τα ζώα που φιλοξενούνται εκεί. Για την ακρίβεια, γνωρίσαμε τον Φοίβο, την Σελήνη και την Φιόνα, τα σκυριανά άλογα που από άποψη ράτσας θεωρούνται απόγονοι του αθηναϊκού αλόγου. Στη συνέχεια μάθαμε την παράδοση που κρύβεται πίσω από το σημάδι του σταυρού που φέρει ο  μανιάτικος όνος στην πλάτη. Σύμφωνα με την παράδοση αυτή ο Χριστός επέβαινε σε γαϊδουράκι κρατώντας το σταυρό κατά την είσοδο του στα Ιεροσόλυμα. Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά ακόμα και όρνιθες της Αλάσκας.
Επιπλέον, υπέροχη εμπειρία αποτέλεσε και η συζήτηση με τους μοναχούς. Ήρθαμε σε επαφή με υπέροχους ανθρώπους, πραγματικά καλοσυνάτους και πράους, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να μας διδάξουν την αγάπη προς το Θεό, τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον. Το “δώρο” του μοναστηριού σε εμάς ήταν  δύο ηχογραφημένα κείμενα με περιεχόμενο επίκαιρο, δύο ξεκάθαρα μηνύματα εξομάλυνσης των σχέσεων γονέων και παιδιών, που δυστυχώς οξύνονται όλο και περισσότερο στις μέρες μας. Ωστόσο, η εμπειρία που άξιζε περισσότερο από όλα τα προηγούμενα, ήταν η επικοινωνία με τον Πατέρα Γαβριήλ, τον γηραιότερο μοναχό του μοναστηριού. Ένας άνθρωπος γλυκύτατος και πραγματικός πατέρας, δεινός συζητητής, που μας έπεισε ότι η μαιευτική μέθοδος του Σωκράτη είναι η καλύτερη μέθοδος για να γνωρίσει το παιδί τον κόσμο, γιατί οδηγείται μόνο του στη γνώση με κατάλληλες ερωτοαποκρίσεις.
 
Η επίσκεψή μας στο μοναστήρι αποτέλεσε μία από τις πιο εποικοδομητικές εμπειρίες που θα μπορούσε να αποκτήσει ένας έφηβος μαθητής: επαφή για λίγες ώρες με τη φύση και τα ζώα, προβληματισμός για αρκετά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία σήμερα, με κυριότερο την κρίση του οικογενειακού θεσμού και την διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας.