Πρόκριση μαθητριών του σχολείου μας στις 10 καλύτερες ομάδες του διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας

SIR_logo NEW_1441791162

Στην τελική φάση και στις δέκα καλύτερες ομάδες του διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων προκρίθηκαν μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.

Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece) είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός και ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2005. Είναι μέλος του παγκόσμιου οργανισμού εκπαίδευσης & επιχειρηματικότητας Junior Achievement Worldwide και υλοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα «Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας» (Social Innovation Relay), υλοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Οργανισμό Junior Achievement, και απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 15-18 ετών (Γ΄ Γυμνασίου & Λυκείου).

Πρόκειται για ένα διαδραστικό, διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο έτσι ώστε να ενθαρρύνει τους μαθητές να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και παράλληλα να τους δώσει τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτύξουν για να γίνουν κοινωνικά υπεύθυνοι επαγγελματίες στο μέλλον.

Η ομάδα Orbis των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά κατέκτησε την 4η θέση στην 10αδα από τις συνολικά 60 συμμετοχές. Συγκεκριμένα, η κατάταξη έχει ως εξής:

1) Tech creators: 6ο Γυμνάσιο Βέροιας

2) HANDI CAB: Γέννειο Γυμνάσιο Πάτμου

3) Karamanole Fun Club: 1o ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας

4) Orbis: Εκπαιδευτήρια Μπουγά

5) gym c1.06: Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών 

6) Doukas Three: Εκπαιδευτήρια Δούκα

7) Think Minds: Εκπαιδευτήρια Άλφα

8) Re-turn: Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα

9) Wheels of Travel: Κολλέγιο Pierce

10) Εygenia & Eirini: 1o ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας

Οι μαθήτριες της Β΄ Λυκείου Πηνελόπη Ζερβάκη, Ειρήνη Κοτταρίδη, Ιωάννα Κουτέλα και Βασιλίνα Ναθαναήλ  προώθησαν την κατασκευή μιας πλατφόρμας, ως εργαλείο των Δήμων, με στόχο τη μείωση του φαινομένου της σχετικής φτώχειας από τους ίδιους τους πολίτες με εσωτερική ανακατανομή πόρων. Αρχικά, η κοινωνική υπηρεσία ενός Δήμου πιστοποιεί και δίνει κωδικό χρήσης της πλατφόρμας σε πολίτες που έχουν ανάγκη βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων. Μπαίνοντας στην πλατφόρμα οι δικαιούχοι «κοινοποιούν» τις ανάγκες τους και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες του Δήμου μπορούν να κάνουν προσφορές  στον τομέα, που δραστηριοποιείται ο κάθε ένας στην προσπάθεια να βελτιώσει τη θέση του συμπολίτη του. Π.χ ένα φροντιστήριο αγγλικών μπορεί να προσφέρει ετήσια δίδακτρα, μία θεατρική ομάδα εισητήρια για θέατρο, ένα ξενοδοχείο-εστιατόριο δωρεάν γεύμα για μία οικογένεια, ένας αθλητικός σύλλογος δωρεάν παρακολούθηση ενός αθλήματος κτλ. Η φιλοσοφία της πλατφόρμας είναι να λειτουργεί επικουρικά με την εκάστοτε κοινωνική πολιτική του κράτους στη λογική και στην προσπάθεια της πολυπόθητης ισότητας ευκαιριών και στην προσπάθεια να σπάσει ο φαύλος κύκλος της φτώχειας, αφού είναι γνωστό πως η φτώχεια αναπαράγει φτώχεια!  Από αυτή την παραδοχή απορρέει και το όνομα της πλατφόρμας και της ομάδας, «Orbis» , που  στα λατινικά σημαίνει  «κύκλος». Κάθε φορά λοιπόν,  που ένας πολίτης θα κάνει μία προσφορά,  θα σπάζει αυτόν τον κύκλο.

Οι δέκα ομάδες που προκρίθηκαν, θα συνεχίσουν με τον καθηγητή τους και με έμπειρους μέντορες του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων, ώστε να εξελίξουν την ιδέα τους και να καταφέρουν να κατακτήσουν την πρώτη θέση αρχικά στην Ελλάδα και έπειτα στον αντίστοιχο Παγκόσμιο διαγωνισμό.