Άνθρωποι – Πρότυπα

Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών προκαλούν πάντοτε θαυμασμό στους μαθητές, επηρεάζουν θετικά την προσωπικότητά τους και αποτελούν πρότυπα ζωής και συμπεριφοράς.

Οι μαθητές μας έχουν τη δυνατότητα να έλθουν σε άμεση επαφή με σημαντικές προσωπικότητες που επισκέπτονται το σχολείο μας, μιλούν μαζί τους και παραδειγματίζονται από τα λόγια και τις πράξεις τους. Μερικές εξέχουσες προσωπικότητες που φιλοξενήσαμε στο σχολείο: οι ακαδημαϊκοί Σταμάτης Κριμιζής, Γρηγόρης Στεφανόπουλος, Θανάσης Βαλτινός, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Κωνσταντίνος Μενουδάκος, οι συγγραφείς – λογοτέχνες Μάνος Κοντολέων, Σοφία Παράσχου, Κική Τζωρτζακάκη, Κώστας Αρκουδέας.

Θα θέλαμε λοιπόν, να ευχαριστήσουμε θερμά τους ανθρώπους που μεταλαμπάδευσαν το έργο τους στα παιδιά μας, τα ενθάρρυναν και τα παρότρυναν να θέσουν υψηλούς στόχους και τους έδωσαν ένα όραμα που θα φωτίσει και θα οδηγήσει τη ζωή τους.

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά υποδέχτηκαν τη συγγραφέα Λένα Διβάνη, με αφορμή το καινούργιο βιβλίο της Ονειρεύτηκα τη Διδώ. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου δραματοποίησαν αποσπάσματα από το βιβλίο της και παρουσίασαν δημιουργικές εργασίες εμπνευσμένες από αυτό καθώς και από τα Ματωμένα Χώματα της Διδούς Σωτηρίου. Η συγγραφέας παρακολούθησε με προσοχή και ενδιαφέρον τις δράσεις που είχαν προετοιμάσει τα παιδιά, συνομίλησε μαζί τους για ιστορικά θέματα, κυρίως για τη μικρασιατική καταστροφή, και τα συμβούλευσε να έχουν ενσυναίσθηση και να μαθαίνουν ιστορία. Η Λένα Διβάνη υπέγραψε βιβλία και υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί ξανά το σχολείο μας.

Η κ. Δαρλάση επισκέφθηκε το σχολείο μας τον Μάρτιο 2018.

  • Συγγραφέας – Θεατρολόγος
  • Αναγραφή στο Διεθνή Τιμητικό Πίνακα της ΙΒΒΥ .
  • Α’ Κρατικό βραβείο νεανικού μυθιστορήματος για το βιβλίο της «Το αγόρι στο θεωρείο».

«Το σχολείο ως δευτερογενής φορέας κοινωνικοποίησης οφείλει να αναδείξει στους νέους υγιή πρότυπα τα οποία θα αποτελέσουν γι’  αυτούς πυξίδα ζωής».

«Οι άνθρωποι πρότυπα  αναπτύσσουν την κριτική σκέψη και την πρωτοβουλία των νέων. Εμπνέουν τη νεανική ψυχή και ανοίγουν δρόμους προσωπικής έκφρασης και αυτενέργειας. Ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και καλλιεργούν την αγωνιστικότητά τους. Προσφέρουν, έτσι, τη δύναμη της αυτοπεποίθησης, την πίστη στη ζωή και στην αξία του ανθρώπου».

Επισκέφθηκε το σχολείο μας τον Σεπτέμβριο του 2008.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕΚ

Ηθοποιός

«Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή την ανθρώπινη θεατρική γνώση ».

Επισκέφθηκε το σχολείο μας τον Ιανουάριο του 2008

  • Πολυβραβευμένη Συγγραφέας
  • Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών .
  • Βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά και το έργο της στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία .
  • Το όνομα της Γρηγοριάδου-Σουρέλη, έχει αναγραφεί στον τιμητικό πίνακα του Διεθνούς Βραβείου Άντερσεν

« Εμένα, λοιπόν , με νοιάζει να έχουμε ρίζες, για να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο ».

« Ήρθα εδώ , για να μιλήσω για τη μοναδική ανάγκη που έχετε για καλό εξωσχολικό βιβλίο , που σκόπιμα κάποιοι σας κρύβουν ».

Ο κ. Γρηγόριος Στεφανόπουλος επισκέφθηκε το σχολείο μας τον Ιανουάριο του 2012

Καθηγητής Χημείας και Βιοτεχνολογίας στο MIT  και στο Harvard.

«Να κυνηγάτε τα όνειρά σας. Να δουλεύετε σκληρά και να θέτετε υψηλούς στόχους . Μην ακούτε όλους εκείνους που προσπαθούν να σας αποθαρρύνουν από το να γίνετε κάτι σπουδαίο . Πιστέψτε στα όνειρά σας και παλέψτε γι’ αυτά, γιατί μόνο τότε θα τα πραγματοποιήσετε».

Ο κ. Μπουραντάς επισκέφθηκε το σχολείο μας τον Ιανουάριο του 2018
Συγγραφέας

Καθηγητής του Μάνατζμεντ, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Επιχειρήσεων για στελέχη (Executive MBA) και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος (MSc) Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Μπορούμε να μετατρέψουμε τον φόβο , την οργή και την αγανάκτηση σε δύναμη , σε ιδέες και σε δημιουργική ενέργεια».

«Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι , αν  ατομικά και συλλογικά παλέψουμε την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος».

Ο κ. Βαλτινός επισκέφθηκε το σχολείο μας τον Μάιο του 2014.

  • Ακαδημαϊκός
  • Σεναριογράφος , μεταφραστής και συγγραφέας .
  • Έχει τιμηθεί με το βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ Καννών για την ταινία «Ταξίδι στα Κύθηρα ».

«Με το ταλέντο , με τη δουλειά ακόμα και τα πιο ακραία όνειρα κατορθώνονται ».

Συγγραφέας – Παιδαγωγός

Η κ. Κική Τζωρτζακάκη επισκέφθηκε το σχολείο μας τον  Ιανουάριο του 2011 και τον Φεβρουάριο του 2013.

«Είναι εύκολο να γίνεις γονιός , αλλά είναι δύσκολο να είσαι γονιός».

«Κανείς , όταν γίνει γονιός,  δεν γνωρίζει τι να κάνει . Ας γνωρίζει τουλάχιστον , τι δεν πρέπει να κάνει ».

«Η επικοινωνία είναι τέχνη και μπορεί να διδαχθεί ».

«Για να ’ναι τα παιδιά φρόνιμα, πρέπει να τα κρατάμε απασχολημένα».

Ο κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος επισκέφθηκε το σχολείο μας τον Μάιο του 2013.

  • Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης .
  • Πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ).
  • Διευθυντής Σπουδών της Εθνικής Σχολής Δικαστών

«Λόγω των κρίσιμων συνθηκών που διέρχεται η χώρα δεν μπορούμε να είμαστε δογματικοί με την ερμηνεία του Συντάγματος».

  • Πολυβραβευμένος Συγγραφέας και Κριτικός λογοτεχνίας .
  • 1997 , Κρατικό βραβείο λογοτεχνίας για το βιβλίο του «Μάσκα στο φεγγάρι ».
  • 2002 , υποψήφιος για το Διεθνές βραβείο Άντερσεν.
  • 2009 , Κρατικό βραβείο λογοτεχνίας για το έργο «Πολύτιμα δώρα ».
  • Αναγραφή του στον Διεθνή Τιμητικό Πίνακα της ΙΒΒΥ.

Ο κύριος Μάνος Κοντολέων επισκέφθηκε το σχολείο μας τον Μάρτιο 2006 και τον Απρίλιο του 2004.

Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας  του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Διευθυντής των ανασκαφών της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Αρχαία Μεσσήνη και υπεύθυνος για το αναστηλωτικό της έργο.

Ο Πέτρος Θέμελης επισκέφθηκε το σχολείο μας τον Μάιο του 2007 και τον Απρίλιο του 2011.

«Η Αρχαία Μεσσήνη είναι ένα πάθος , μια αγάπη τρελή . Κι ας μην με πληρώνει κανείς ..»

«Η Αρχαιολογία είναι δημιουργία κυρίως , όταν ξαναζωντανεύεις μια πόλη . Πασχίζεις να την φέρεις πίσω στον ήλιο, να της δώσεις νέα ζωή, να ζήσει το παρόν.  Και τώρα που την βλέπω έτσι όρθια , να στέκεται , νιώθω ευτυχισμένος».

  • Σχολική Σύμβουλος φιλολόγων Πειραιά.
  • Συγγραφέας Παιδικού-Εφηβικού Βιβλίου.
  • Διδάκτωρ Παιδικής Λογοτεχνίας .
  • Φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση .

Η κ. Σοφία Παράσχου – Χατζηδημητρίου επισκέφθηκε το σχολείο  μας τον Φεβρουάριο του 2010.

« Αγαπώ τα παιδιά , τα βιβλία και το γράψιμο».

«..Γιατί πρέπει ο καλός να είναι όμορφος ; Τι σχέση έχει η εξωτερική εμφάνιση με την ομορφιά της ψυχής ; …»

«Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να είσαι τυχερός. Με όραμα, με ιδρώτα, με αγάπη για την γνώση, με ήθος και εντιμότητα».

Σταμάτης Κριμιζής: Ο άνθρωπος που έζησε και διαμόρφωσε την αρχή της διαστημικής εποχής.

Την  Παρασκευή 9/11  επισκέφτηκε την πόλη μας ο ακαδημαϊκός και διακεκριμένος διαστημικός επιστήμονας Σταμάτης Κριμιζής προσκεκλημένος των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά. Ο μοναδικός επιστήμονας που έχει στο ενεργητικό του αποστολές προς όλους τους πλανήτες, από το Mariner 4 την πρώτη του αποστολή στον Άρη το 1965 (14 Ιουλίου) μέχρι την αποστολή του New Horizons στον Πλούτωνα, τον αινιγματικό νάνο πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος (Στις 14 Ιουλίου 2015 το New Horizons πέρασε στην ελάχιστη απόσταση από τον Πλούτωνα). Τις εμπειρίες, λοιπόν, μισού αιώνα σκληρής δουλειάς πάνω στην εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος αλλά και πέρα απ’ αυτό, στον αχανή διαστρικό χώρο μοιράστηκε με τους συμπολίτες και τους μαθητές μας. Συγκεκριμένα, το πρωί μίλησε στα παιδιά των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού καθώς και στα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου (σε δύο εξαιρετικές ομιλίες – συζητήσεις) για την προσωπική του διαδρομή από τον  Βροντάδο της Χίου μέχρι την διεύθυνση του Ινστιτούτου Διαστήματος του Πανεπιστημίου John Hopkins της Αμερικής.

Στο Βροντάδο, γνωστό για τον ρουκετοπόλεμο του Πάσχα άρχισε να «χτίζει» το βιογραφικό του χάρη στις αυτοσχέδιες ρουκέτες που κατασκεύαζε με συμμαθητές του. Στη συνέχεια μίλησε για διάφορες διαστημικές αποστολές που έχει υλοποιήσει μαζί με τους συνεργάτες του από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου John Hopkins. Στο σημείο αυτό τόνισε στα παιδιά δύο κυρίως πράγματα. Πρώτον την αξία της συνεργασίας για την επιτυχή υλοποίηση υψηλών επιστημονικών προγραμμάτων δείχνοντάς τους φωτογραφικό υλικό με επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων που συνεργάζονται για μια αποστολή. Δεύτερον τη σημασία που έχει στη ζωή ενός επιστήμονα η γνωριμία του με ανθρώπους – πρότυπα που θα τον εμπνεύσουν και θα τον οδηγήσουν σωστά. Τέτοιος υπήρξε για τον Σταμάτη Κριμιζή ο καθηγητής του Van Allen στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, ο οποίος τον έκανε συνερευνητή στην πρώτη του διαστημική αποστολή, «ρίχοντάς τον στα βαθιά» όπως ο κ. Κριμιζής ομολόγησε.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας στο κατάμεστο από κόσμο  αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, σε μια εκδήλωση με διοργανωτές τα «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΓΑ» και με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου «ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ», ο καθηγητής μάς ταξίδεψε στα άκρα του Ηλιακού Συστήματος εκεί που βρίσκεται ένα από τα διαστημόπλοια που έχει κατασκευάσει. Ο καθηγητής συμβούλευσε τους νέους της Ελλάδας να έχουν αγάπη για την γνώση, να έχουν ήθος και να επιδιώκουν την αριστεία στην ζωή τους. Έκλεισε την ομιλία του με το  αγαπημένο του ποίημα «Θερμοπύλες» του Κωνσταντίνου Καβάφη, αποσπώντας το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού. Ελπίζουμε, όπως κι εκείνος, ότι οι «Μήδοι τελικά δεν θα περάσουν». Η νέα γενιά θα «φυλάξει τις Θερμοπύλες που παρέλαβε».

Είναι αξιοθαύμαστο πράγματι που σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, που ψαλιδίζει όνειρα και φιλοδοξίες των νέων, έρχεται ένας επιστήμονας να επαναλάβει αυτό που νέος είχε ακούσει ως συμβουλή από τον καθηγητή του Van Allen: «Πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να είσαι τυχερός!» Πώς; Με ιδρώτα, με όραμα, με αγάπη για τη γνώση κι όχι για το «χαρτί», με ήθος κι εντιμότητα. Και κυρίως τους νέους πρέπει να τους ενδιαφέρει «τι ξέρουν και όχι ποιον ξέρουν», όπως με έμφαση τόνισε.

κ. Τραχανάς επισκέφθηκε το σχολείο μας τον Σεπτέμβριο του 2014.

  • Φυσικός και Διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.

«Η προσπάθειά μου εστιάζεται στο να δημιουργηθεί μια εστία ποιότητας για το επιστημονικό βιβλίο τόσο των θετικών όσο και των ανθρωπιστικών επιστημών».

Ο κ. Τεύκρος Μιχαηλίδης επισκέφθηκε το σχολείο μας τον Δεκέμβριο του 2010 και τον Δεκέμβριο του 2012

  • Διδάκτωρ Μαθηματικών του Πανεπιστημίου «Pierre et Marie Curie ».
  • Μαθηματικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  • Συγγραφέας
  • Ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Θαλής + Φίλοι ».

Το 2006 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του «Chevalier dans l’ Ordre des Palmes Academiques » για τις υπηρεσίες του προς την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

«Ο καλύτερος τρόπος,  για να αγαπήσουν τα παιδιά τα Μαθηματικά είναι να «δίνεις » το μαθηματικό προϊόν μέσα από την αφήγηση ».

«Αυτό που με γοητεύει στα Μαθηματικά είναι ο λιτός , ορθός λόγος».

Μητροπολίτης Μεσσηνίας

Ο κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε το σχολείο μας τον Νοέμβριο του 2007 και τον Δεκέμβριο του 2014.

«Πιστεύω ότι εσείς οι νέοι βρεθήκατε σε μια πολύ δύσκολη πορεία και καμπή της ελληνικής κοινωνίας».

«Θα κουραστείτε και θα δοκιμαστείτε πάρα πολύ». «…Δεν θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη , εάν δεν αλλάξει η νοοτροπία μας και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις ανθρώπινες σχέσεις και τις ανθρώπινες κοινωνίες».

 

Την Δευτέρα 4/11/2019 επισκέφθηκε το σχολείο μας ο αστροφυσικός Δρ Νίκος Σέργης ερευνητής  από το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών.

Στην πρώτη του ομιλία στους μαθητές του Γυμνασίου με τον λόγο του και τις διαφάνειές του μας ταξίδεψε στον μακρινό Κρόνο και τους δορυφόρους του και μας ενημέρωσε για τη διαστημική αποστολή Cassini, στην οποία είχε ενεργό ρόλο. Μίλησε στα παιδιά για τις δυσκολίες που υπάρχουν προκειμένου να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μια διαστημική αποστολή και εξήγησε πως η τεχνολογία που δημιουργείται για τις ανάγκες του διαστήματος εφαρμόζεται μετά στην καθημερινή ζωή.

Στη δεύτερη ομιλία του στους μαθητές του Λυκείου μίλησε για την εξέλιξη  των διαστημικών αποστολών. Εξήγησε τον τρόπο που οι επιστήμονες επεξεργάζονται τα δεδομένα που στέλνουν τα διαστημόπλοια, παρουσίασε τις διαφορετικές ειδικότητες ανθρώπων που εμπλέκονται στις διαστημικές αποστολές και τόνισε πως κάθε αποστολή, από την αρχική σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίησή της, αποδεικνύει την αξία της συνεργατικής προσπάθειας και προωθεί την αξία της αριστείας.

Ο Δρ. Νίκος Σέργης γεννήθηκε στην Αθήνα. Από τον Απρίλιο του 2006 εργάζεται ως Ερευνητής στο Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2017 είναι επίσης Συνεργάτης Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Ο Δρ. Σέργης είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας Cassini/MIMI και της ομάδας Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας του ΕΕΑ/ΙΑΑΔΕΤ. Έχει δημοσιεύσει 56 επιστημονικές εργασίες, 3 ως κεφάλαια σε βιβλία και 53 ως άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές (Nature, Nature Physics, GRL, JGR, ApJL, Solar Physics κ.α.) με περισσότερες από 900 ετεροαναφορές (h-index 18).

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς είναι δικηγόρος, πρόεδρος του Οίκου Ναύτου, δημοτικός σύμβουλος στο Ίλιον Αττικής, έχοντας διατελέσει και αντιδήμαρχος της πόλης, ενώ σήμερα διατελεί, μεταξύ άλλων, τακτικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, αναπλ. γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, πάρεδρο μέλος της Επιτροπής Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία του Πανεπιστημίου Αθηνών – από την ίδρυσή της – μέλος Δ.Σ. του Αθλητικού Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ “Τυρταίος” και μέλος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος του κ. Κουρουμπλή στα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς είναι εμπνευστής του κοινωνικού ενημερωτικού portal meallamatia.gr, πολύ ενεργός στα social media, πραγματοποιεί εκπαιδευτικές ομιλίες εξοικείωσης των μαθητών με την αναπηρία σε όλη την Ελλάδα και συντονίζει πανελλαδικά την πρωτότυπη εκδήλωση “Δείπνο στο Σκοτάδι”, που θα γίνει και στη Καλαμάτα, το Φεβρουάριο, στο πλαίσιο του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας.