4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

DSC05151

O 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου στην Αθήνα στις 4-03-2018, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο διαγωνισμός αποτελείται από 4 κατηγορίες. Για το Δημοτικό ο φετινός διαγωνισμός προσκάλεσε τους μαθητές να φανταστούν το συναρπαστικό μέλλον, κατασκευάζοντας μοντέλα με αυτοματισμούς σύμφωνα με το θέμα «Εποικισμός του Άρη» ή να παίξουν «Wedo 2.0 Ποδόσφαιρο». Η διαγωνιστική πίστα του Γυμνασίου προσκάλεσε τους μαθητές να κατασκευάσουν γρήγορα ρομπότ που θα επιλύουν προβλήματα που σχετίζονται με το ιστορικό θέμα «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)». Οι μαθητές του Λυκείου, κλήθηκαν να δημιουργήσουν μία κατασκευή ελεύθερης έμπνευσης, η οποία θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα περιέχει αυτοματισμούς που λύνουν προβλήματα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, σύμφωνα με το θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα».

                Τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά συμμετείχαν στο διαγωνισμό με 3 ομάδες Δημοτικού και 3 Γυμνασίου, από τις οποίες 3 ομάδες πέρασαν στον τελικό της Αθήνας μέσα από περιφερειακό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο στις 24-2-2018.

            Στο Δημοτικό 2 ομάδες συμμετείχαν στο θέμα «Εποικισμός του Άρη», οι SpaceOxygen και PytheasMission . Στην πρώτη ομάδα έλαβαν μέρος οι μαθητές: Μαρία Ελπίδη, Λυδία Ζέρβα, Ιωάννης Κάρτσωνας και Ιουλιέτα Αντωνοπούλου, ενώ στη δεύτερη ομάδα οι: Δήμητρα Μανωλοπούλου, Βίκυ Κωστολιά, Νικόλας Κωστολιάς, Μαριλίνα Κουτσουμπού και Ευσταθία Θεοδωρακοπούλου. Οι ομάδες ανέπτυξαν και υλοποίησαν τις ιδέες τους κατασκευάζοντας μηχανισμούς και προγραμματίζοντάς τους με την γλώσσα προγραμματισμού για παιδιά «Scratch». Η ομάδα SpaceOxygen προκρίθηκε στον τελικό όπου και κατάφερε να μπει στις 20 καλύτερες κατασκευές του Διαγωνισμού. Η 3η ομάδα του Δημοτικού με τους μαθητές Ηλία Ποντίκη, Μαριάννα Παπακωνσταντίνου και Έκτορα Παπανικολάου συμμετείχε στην κατηγορία ποδοσφαίρου που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε πιλοτικά έχοντας ως τελικό απολογισμό μια νίκη και τρεις ήττες.

            Σε αυτό το σημείο θέλουμε να επισημάνουμε πως είναι στενάχωρο οι βαθμολογίες του τοπικού-περιφερειακού διαγωνισμού Πελοποννήσου να έχουν μεγάλη απόκλιση από τις βαθμολογίες στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό.

Στο Γυμνάσιο συμμετείχαν οι  παρακάτω ομάδες: οι BougaBots 1 με τους μαθητές Βασίλη Ποντίκη και Δημήτρη Μπουγά, οι BougaBots 2 με τους Γιώργο Μπαστακό και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο και οι BougaBots 3 με τους  Παναγιώτη Τσώνη και Γιώργο  Σάρλη.

            Η ομάδα BougaBots 1 προκρίθηκε στον τελικό ήταν έχοντας μια πολύ καλή παρουσία στον περιφερειακό διαγωνισμό. Στον τελικό συγκέντρωσαν αρκετούς βαθμούς στην Α και Β φάση του διαγωνισμού κερδίζοντας το εισιτήριο για την Γ φάση με τις 24 καλύτερες ομάδες του διαγωνισμού.  Στο στάδιο αυτό δόθηκε μυστική άσκηση στους μαθητές.  Η ομάδα BougaBots 1 ήταν από τις λίγες ομάδες που επιχείρησαν να την λύσουν, καθώς η λύση της ήταν πολύ απαιτητική. Κατάφεραν να την λύσουν και έφτασαν πολύ κοντά στην σωστή υλοποίηση της κατακτώντας την 18η θέση.