Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα «Mαθητική Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece

Είμαστε 11 μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα «Mαθητική Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece δημιουργήσαμε μια μαθητική κοινωνική επιχείρηση που ασχολείται με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Έπειτα από αρκετές προτάσεις και ιδέες καταλήξαμε η κοινωνική μας επιχείρηση να εκπροσωπείται με το όνομα «Feederium». Προκύπτει από ένα παιχνίδι με τις λέξεις feed kai terrarium. Σημαντικός παράγοντας στην απόφασή μας, ήταν η ευηχεία αυτής της λέξης, την οποία ενισχύουν τα γράμματα “d” και “r”.

Όπως είναι γνωστό, η διαχείριση των αδέσποτων ζώων αποτελεί ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο φαίνεται να μεγαλώνει κατά την περίοδο της καραντίνας. Έτσι, αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε αυτό το ζήτημα με έναν τρόπο που ελπίζουμε να είναι βιώσιμος και ωφέλιμος για όλους.

Συγκεκριμένα, σχεδιάσαμε έναν ευφυή μηχανισμό σίτισης και παροχής βασικής φαρμακευτικής κάλυψης για αδέσποτα ζώα (για σκύλους, μελλοντικά και για γάτες), o οποίος θα ενεργοποιείται-ανοίγει  “προσωποποιημένα” για κάθε ζώο το οποίο διαθέτει τσιπ ανίχνευσης.

Το τσιπ, εάν δεν είναι ήδη εγκατεστημένο, θα εγκαθίσταται στο ζώο, από τους αγοραστές του συστήματος αυτού που μπορεί να είναι οι Δήμοι για τα αδέσποτα ζώα, οι φιλοζωικές οργανώσεις για την προσωρινή διαχείριση των αδέσποτων ή ακόμα και κάποιοι ιδιώτες (π.χ. οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας ή οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν από κοινού ένα αδέσποτο ζώο).

Όταν θα πλησιάζει το ζώο στην ταΐστρα (ευφυή μηχανισμό), αυτή θα ανοίγει και θα του χορηγεί τη σωστή ποσότητα τροφής σύμφωνα με την ηλικία και το βάρος του. Επίσης, ανά διαστήματα, και όταν αυτό απαιτείται, θα χορηγείται αυτοματοποιημένα και προσωποποιημένα σε κάθε ζώο και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (π.χ. για παράσιτα).

Μια εγκατεστημένη κάμερα πάνω στον ευφυή μηχανισμό θα καταγράφει εάν το ζώο έλαβε την φαρμακευτική αγωγή του. Ακόμα, θα μας δίνει βασικές πληροφορίες για την υγεία του, για συμπεριφορές του και για την κατάσταση στον περιβάλλοντα χώρο. Εθελοντές αλλά και συμβεβλημένοι κτηνίατροι θα έχουν την επίβλεψη της παρατήρησης. Ο μηχανισμός θα είναι κατασκευασμένος έτσι ώστε να είναι ανθεκτικός από τις καιρικές συνθήκες, τα τρωκτικά και πιθανές κακόβουλες ενέργειες.

 

Οι πληροφορίες σίτισης, φαρμακευτικής αγωγής κ.τ.λ., θα καταγράφονται on line σε μια βάση δεδομένων  καταφέρνοντας έτσι να έχουμε στοιχεία για έρευνα και περαιτέρω μελέτη είτε από τον ίδιο το φορέα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων- π.χ. Δήμος, ή από άλλους φορείς όπως Κτηνιατρικές υπηρεσίες, φιλοζωικές οργανώσεις κ.τ.λ.

Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε θερμά τον μέντορά μας, Κωνσταντίνο Κοτταρίδη, του οποίου η συμβολή ήταν και είναι καθοριστική σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης της ιδέας, από τη σύλληψη έως και τον σχεδιασμό.

Μέρος των εσόδων μας, μελλοντικά,  θα δίνεται σε φιλοζωικές οργανώσεις και σε προγράμματα ευαισθητοποίησης για την υιοθεσία των αδέσποτων ζώων.

Έχουμε έρθει σε επαφή με πολλούς ανθρώπους και φορείς όπως με το φιλοζωικό όμιλο Kαλαμάτας, με το Ίδρυμα καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, με τον οργανισμό The Dogs’ Voice, με την εταιρεία “Ωμέγα” και με τον Δ/ντη Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δ. Καλαμάτας.

Έχουμε λάβει πολύ θετικά μηνύματα για αυτή μας την προσπάθεια και… θέλουμε να σας υποσχεθούμε ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αλλάξουμε τον κόσμο μας προς το καλύτερο!

Μπορεί εμείς τα παιδιά να αποτελούμε μόνο το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, ωστόσο είμαστε αναμφισβήτητα το 100% του μέλλοντος!

 

Με εκτίμηση,

Η ομάδα Επιχειρηματικότητας των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.

Δώρα Τσικρικού: Δ/ντρια Οικονομικών

Απόστολος Καραγεώργης: Διευθύνων Σύμβουλος

Χρύσα Διαμαντοπούλου: Δ/ντρια Πωλήσεων

Σταυρίνα Σταθοπούλου: Designer

Δημήτρης Ζαρρέας: Δ/ντης Ανθρώπινου Δυναμικού

Βάλια Σπυροπούλου: Δ/ντρια Δημοσίων Σχέσεων

Δημήτρης Τσιμικλής: Δ/ντης  Παραγωγής

Κατερίνα Τσόλκα: Δ/ντρια Μάρκετινγκ

Γιώργος Σάρλης: ΙΤ Μάνατζερ

Γαρυφαλλιά Μπάκα: Υπεύθυνη Επικοινωνίας