Σταμάτης Κριμιζής: Ο Έλληνας που πέρασε τις πύλες του διαστήματος

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΙΜΙΖΗΣ

Έλληνας που πέρασε τις πύλες του διαστήματος

 

Επίσκεψη του ακδημαικού  Σταμάτη Κριμιζή στο σχολείο  μας και στην Καλαμάτα

 Ο ακαδημαϊκός Σταμάτης  Κριμιζής   ό μοναδικός άνθρωπός που διαστημόπλοια που έχει κατασκευάσει  ή έχει συμμετάσχει στην κατασκευή τους έχουν εξερευνήσει  όλους τους πλανήτες του  Ηλιακού μας Συστήματος  θα βρίσκεται   στο σχολείο την Παρασκευή 9/11 το πρωί και θα μιλήσει στα παιδιά μας.

Το σχολείο μας οργανώνει ομιλία   το απόγευμα της ίδιας μέρας στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου  Καλαμάτας στις 19:00. Το θέμα της ομιλίας του θα είναι: «Η 41χρονη Οδύσσεια των Voyagers και η Μελλοντική Εξερεύνηση του Διαστρικού Χώρου με το Interstellar Probe».  Η ομιλία αφορά το ευρύ κοινό και  θα έχετε την ευκαιρία να  δείτε από κοντά αυτό τον  μεγάλο επιστήμονα να μιλάει για την εξερεύνηση των πλανητών του Ηλιακού συστήματος

Βιογραφικό του καθηγητή

Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (1961),το Masters (1963) και Διδακτορικό (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής. Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου JohnsHopkins, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004.

Πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων των Voyagers 1, 2στους εξωτερικούς πλανήτες, τη Διαστρική Αποστολή Voyager, και την αποστολή του CassiniHuygens στον Κρόνο και Τιτάνα.

Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους εννέα κλασσικούς πλανήτες.

 Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 600εργασίες σε περιοδικά με κριτές και βιβλία με πάνω από 19.000 ετεροαναφορές, σχετικά με τη φυσική του Ήλιου, το μεσοαστρικό  χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες  και την ηλιόσφαιρα.

Εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2004 στην έδρα Επιστήμης του Διαστήματος, υπηρέτησε ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), (2006-2010), και ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), (2010-2013).

Το 1999 η International Astronomical Union μετονόμασε τον αστεροειδή 1979 UΗ σε 8323 Krimigis προς τιμήν του.

Τελευταίες διακρίσεις

  • το (τρίτο) Medal for Exceptional Scientific Achievement(2014)της NASA,
  • Cassini Medal της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (2014)
  • TrophyforLifetimeAchievement (2015)τουSmithsonianNationalAirandSpaceMuseum(NASM) στην Ουάσινγκτον
  • SpaceFlightAward (2015) της Αμερικανικής Αστροναυτικής Εταιρίας
  • NASM TrophyforCurrentAchievement(NewHorizonsTeam-2016)
  • NASA ExceptionalPublicServiceMedal(2016)
  • TheodorevonKarmanAward (2017)της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής,
  • Εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας (2017)