Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO

Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO φέτος, επέστρεψε στην Ευρώπη, αφού ο Παγκόσμιος Τελικός της World Robot Olympiad 2019 διεξήχθη από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου 2019 στην πόλη Győr (Γκιούρ) της Ουγγαρίας. Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής διοργανώνεται σε περισσότερες από 65 χώρες από όλον τον κόσμο. Οι Εθνικοί διοργανωτές της WRO, όπως ο WRO Hellas για την Ελλάδα, εξασφαλίζουν ότι περισσότερα από 70.000 παιδιά και νέοι παγκοσμίως έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στη διοργάνωση.

Η καθηγήτρια Πληροφορικής των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, κ. Εργίνα Ορφανού, απόφοιτος του Πολυτεχνείου Πατρών του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής και προπονήτρια του ομίλου Ρομποτικής του σχολείου βρέθηκε εκεί ως  κριτής στο World Robotics Olympiad στην κατηγορία Regular Elementary (για μαθητές Δημοτικού).  Η απαιτητική κατηγορία Regular αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή για τις διαγωνιζόμενες ομάδες. Σε αυτή την κατηγορία οι μαθητές καλούνται να κατασκευάσουν τα ρομπότ τους κατά την ημέρα του διαγωνισμού, καθώς και να κάνουν επί τόπου αλλαγές στον προγραμματισμό, με βάση έναν κανόνα – έκπληξη που τίθεται κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας. 

Ο διαγωνισμός διήρκεσε τρεις ημέρες. Η πρώτη μέρα αφορούσε δοκιμές και συναρμολόγηση ρομπότ αφού οι ομάδες κλήθηκαν να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα ρομπότ που είτε θα χρησιμοποιείται σε δοκιμασίες πίστας (Regular κατηγορία), είτε θα προσομοιώνει ένα επιστημονικό project σχετικό με τη φετινή θεματολογία Smart Cities (Open κατηγορία).

Τη δεύτερη ημέρα έγινε αξιολόγηση της προσπάθειας των παιδιών. Στην κατηγορία Regular οι ομάδες δοκίμασαν τις λύσεις τους και βαθμολογήθηκαν. Η Open κατηγορία  είχε εκθεσιακό χαρακτήρα και ζητούσε από τους μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους έξυπνη ρομποτική λύση, με βάση ένα δοσμένο θέμα. Κατά την ημέρα του αγώνα οι ομάδες παρουσιάζουν στους κριτές το έργο τους, καθώς και ένα ολοκληρωμένο portfolio που το συνοδεύει. Τέλος, ξεκίνησαν οι αγώνες της κατηγορίας του ποδοσφαίρου.

Η τρίτη ημέρα έκρυβε μια μυστική άσκηση στην κατηγορία Regular την οποία κλήθηκαν να επιλύσουν οι διαγωνιζόμενοι. Ακολούθησαν οι απονομές και η τελετή λήξης.  Αυτή τη χρονιά η Ελλάδα είχε δυνατή παρουσία μιας και κατέκτησε θέσεις στην τριάδα, στις τέσσερις από τις οκτώ κατηγορίες.

Ως Εκπαιδευτικός Φορέας θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στην κ. Ορφανού για την επαγγελματική της σταδιοδρομία αλλά και την υπερηφάνεια μας για τις γνώσεις και τις εμπειρίες που συλλογικά επιτυγχάνουμε μέσα από τις διαρκείς επιμορφώσεις που επιτρέπουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις της σύγχρονης τάξης.

Εκφράζουμε επίσης θερμά συγχαρητήρια στο ¨Κέντρο Δια Βίου Μάθησης BitLab Πληροφορική¨ και συγκεκριμένα στην ομάδα “Βitbot” η οποία κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία ποδοσφαίρου στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2019 στην Ουγγαρία.