Η Συμμετοχή των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά σε Αγώνες Ρητορικής Τέχνης

1679477473807

Η συμμετοχή των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά σε Αγώνες Ρητορικής Τέχνης

 

Στο Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά τα τελευταία οκτώ χρόνια λειτουργεί Όμιλος Επιχειρηματολογίας, Ελεύθερης Έκφρασης και Δημιουργικής Γραφής. Κατά το τρέχον σχολικό έτος, μαθήτριες και μαθητές που συμμετέχουν στον συγκεκριμένο Όμιλο αποτέλεσαν τις ομάδες οι οποίες  εκπροσώπησαν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά σε Αγώνες Λόγου – πανελλήνιους ή περιφερειακούς.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν στους 3ους Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Pierce, που διοργάνωσαν το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Pierce – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, από την 3η έως την 5η Μαρτίου 2023.  Η ομάδα εκπροσωπήθηκε από έξι παιδιά του Γυμνασίου και έξι του Γενικού Λυκείου, τόσο σε ατομικά αγωνίσματα όσο και στο ομαδικό των Διττών Λόγων (debate).

Στο Γυμνάσιο, στην Εκφραστική και Νοηματική Ανάγνωση συμμετείχαν η Κωνσταντίνα Κάρτσωνα (Β΄ Γυμνασίου), η Μαρία Καπερνοπούλου  (Β΄ Γυμνασίου) και η Αγγελίνα Μήτρου (Α΄ Γυμνασίου)∙ στον Προτρεπτικό Λόγο η Μαριλένα Κουτέλα (Γ΄ Γυμνασίου), η Μαριέτα Αφάλη (Γ΄ Γυμνασίου), και η Αναστασία Περρωτή (Β΄ Γυμνασίου)∙ τέλος, στους Διττούς Λόγους η ομάδα εκπροσωπήθηκε από τις μαθήτριες Μαριλένα Κουτέλα (Γ΄ Γυμνασίου), Μαριέτα Αφάλη (Γ΄ Γυμνασίου), Μαρία Καπερνοπούλου  (Β΄ Γυμνασίου), Αναστασία Περρωτή (Β΄ Γυμνασίου) και  Αγγελίνα Μήτρου (Α΄ Γυμνασίου)∙

Η Κωνσταντίνα Κάρτσωνα (Β΄ Γυμνασίου) κέρδισε τη 2η θέση στην Εκφραστική Ανάγνωση, ενώ η Μαριλένα Κουτέλα (Γ΄ Γυμνασίου) προκρίθηκε στους τελικούς του Προτρεπτικού Λόγου. Η ομάδα των Διττών Λόγων του Γυμνασίου, ανάμεσα στις δεκαεννέα ομάδες, προκρίθηκε στις τέσσερις καλύτερες του ημιτελικού.

Στο Λύκειο, στην Εκφραστική και Νοηματική Ανάγνωση συμμετείχε ο Τάσος Σολδάτος (Α΄ Λυκείου)∙ στον Προτρεπτικό Λόγο,  ο Δημήτρης Ζαρρέας (Γ΄ Λυκείου) η Δήμητρα Μανωλοπούλου (Β΄ Λυκείου) και ο Ναθαναήλ Κοντάν (Α΄ Λυκείου)∙ τέλος, στους Διττούς Λόγους η ομάδα εκπροσωπήθηκε από τους  Δήμητρα Μανωλοπούλου (Β΄ Λυκείου), Μαριάννα Παπακωνσταντίνου (Β΄ Λυκείου), Παναγιώτη Κουσουλάκο (Α΄ Λυκείου), Τάσο Σολδάτο (Α΄ Λυκείου) και Ναθαναήλ Κοντάν (Α΄ Λυκείου).

Η Δήμητρα Μανωλοπούλου (Β΄ Λυκείου) προκρίθηκε στον τελικό του Προτρεπτικού Λόγου, ενώ η ομάδα των Διττών Λόγων του Γενικού Λυκείου κατετάγη στη 10η θέση ανάμεσα σε είκοσι δύο ομάδες Λυκείων.

Μία εβδομάδα αργότερα, ακολούθησαν οι 7οι Ρητορικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Πελοποννήσου 2023. Στις 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν οι προκριματικοί στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, ενώ το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Μαρτίου 2023 οι αγώνες ολοκληρώθηκαν με τους τελικούς των αγωνισμάτων στο κτίριο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η ομάδα εκπροσωπήθηκε από 11 παιδιά του Γυμνασίου και έξι του Γενικού Λυκείου, τόσο σε ατομικά αγωνίσματα όσο και στο ομαδικό των Διττών Λόγων (debate).

Στο Γυμνάσιο, στην Εκφραστική και Νοηματική Ανάγνωση συμμετείχαν  η Μαρία Καπερνοπούλου  (Β΄ Γυμνασίου), η Βάλια Τσακαλάκου (Β΄ Γυμνασίου), η Σταυρούλα Καπερνοπούλου (Α΄ Γυμνασίου) η Μαρίλια Κουμούνδρου (Α΄ Γυμνασίου) η Σοφία Κουρουκλίδη (Α΄ Γυμνασίου) και η Αγγελίνα Μήτρου (Α΄ Γυμνασίου)∙ στον Αυθόρμητο Λόγο διαγωνίστηκαν η Μαριέτα Αφάλη (Γ΄ Γυμνασίου) και η Κωνσταντίνα Κάρτσωνα (Β΄ Γυμνασίου)∙ στον Προτρεπτικό Λόγο η Μαριλένα Κουτέλα (Γ΄ Γυμνασίου), η Ηλέκτρα Παρασκευοπούλου (Γ΄ Γυμνασίου) και η Αναστασία Περρωτή (Β΄ Γυμνασίου)∙ τέλος, στους Διττούς Λόγους η ομάδα εκπροσωπήθηκε από τις μαθήτριες Μαριλένα Κουτέλα (Γ΄ Γυμνασίου), Μαριέτα Αφάλη (Γ΄ Γυμνασίου), Ηλέκτρα Παρασκευοπούλου (Γ΄ Γυμνασίου), Μαρία Καπερνοπούλου  (Β΄ Γυμνασίου), Αναστασία Περρωτή (Β΄ Γυμνασίου) και  Βάλια Τσακαλάκου (Β΄ Γυμνασίου).

Η Βάλια Τσακαλάκου (Β΄ Γυμνασίου) προκρίθηκε στους τελικούς στην Εκφραστική Ανάγνωση, ενώ η Μαριλένα Κουτέλα (Γ΄ Γυμνασίου) και η Ηλέκτρα Παρασκευοπούλου (Γ΄ Γυμνασίου) κέρδισαν την 1η και 2η θέση αντίστοιχα στον Προτρεπτικό Λόγο. Η ομάδα των Διττών Λόγων του Γυμνασίου προκρίθηκε στις τέσσερις καλύτερες του ημιτελικού.

Στο Λύκειο, στον Αυθόρμητο Λόγο συμμετείχαν ο Ηλίας Μπελιάς (Α΄ Λυκείου) και ο Τάσος Σολδάτος (Α΄ Λυκείου)∙ στον Προτρεπτικό Λόγο,  ο Δημήτρης Ζαρρέας (Γ΄ Λυκείου), η Δήμητρα Μανωλοπούλου (Β΄ Λυκείου), Ναθαναήλ Κοντάν (Α΄ Λυκείου) και ο Παναγιώτης Κουσουλάκος (Α΄ Λυκείου)∙ τέλος, στους Διττούς Λόγους η ομάδα εκπροσωπήθηκε από τους Δήμητρα Μανωλοπούλου (Β΄ Λυκείου), Ναθαναήλ Κοντάν (Α΄ Λυκείου), Παναγιώτη Κουσουλάκο (Α΄ Λυκείου), και Ηλία Μπελιά  (Α΄ Λυκείου).

Ο Παναγιώτης Κουσουλάκος (Α΄ Λυκείου) και ο Δημήτρης Ζαρρέας (Γ΄ Λυκείου) κέρδισαν την 1η και 2η θέση αντίστοιχα στον Προτρεπτικό Λόγο, ενώ η ομάδα των Διττών Λόγων του Γενικού Λυκείου κατέκτησε την 1η θέση ανάμεσα στις ομάδες Λυκείων.

Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων, ο Όμιλος Επιχειρηματολογίας, Ελεύθερης Έκφρασης και Δημιουργικής Γραφής των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά συνεχίζει τις συναντήσεις του μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς, με την υποστήριξη των εμψυχωτών του, Μιχάλη Κουσουλάκο, Σταυρούλα Γιαννακοπούλου και Ανδρέα Παπαδημητρίου.

Είναι αλήθεια ότι η συμμετοχή ενός εφήβου σε Ρητορικό Όμιλο και σε Αγώνες Ρητορικής Τέχνης συνεπάγεται την ανάπτυξη των ικανοτήτων του στη ρητορική τέχνη, την κατανόηση/ διαχείριση εννοιών και την αξιοποίηση των γνώσεών του για την ανταπόκρισή του στις απαιτήσεις των αγωνισμάτων και την καλλιέργεια επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Αναμφισβήτητα, επιτυγχάνεται η ενθάρρυνση της άμιλλας, η ανάπτυξη της κοινωνικότητας, η χρήση και η ανάδειξη της αξίας του εποικοδομητικού δημοκρατικού διαλόγου με την επίκληση τρόπων πειθούς και τη συμμόρφωση σε κανόνες.