Εργαστήριο Ήπιων Δεξιοτήτων στο Γυμνάσιο

 “Τα έλεγα εγώ, αλλά ποιος ακούει!- Πάντα το ίδιο κάνεις! -Δεν έχει νόημα να εξηγώ, αφού δεν με καταλαβαίνεις!- Πόσες φορές ακόμα πρέπει να το πω;- Κανείς δεν ενδιαφέρεται! Όλοι το ίδιο κάνουν! Έχει χαθεί ο σεβασμός! Καθένας κοιτά μόνο τον εαυτό του!”

Φράσεις που λέμε, ακούμε και σκεφτόμαστε καθημερινά. Τί μας συμβαίνει άραγε και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά; Ξέρουμε να μιλάμε, αλλά όχι να επικοινωνούμε και αυτό οδηγεί συχνά σε αφάνταστη και χωρίς νόημα προσωπική και κοινωνική ένταση, γκρίνια και δυστυχία.

Το πρόγραμμα του Μάρσαλ Ρόζενμπεργκ “Μη βίαιη Επικοινωνία, Η γλώσσα της Καρδιάς”, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους γονείς μας, τους συμμαθητές, τα αδέρφια, τους φίλους μας, ακόμα και με τον ίδιο τον εαυτό μας. Αποτελεί μια δυνατή μέθοδο ανάπτυξης επικοινωνιακών δεξιοτήτων, όπου όλες οι πλευρές εκφράζονται και ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Πρόκειται για ένα ισχυρό εργαλείο καλλιέργειας κλίματος αποδοχής και συνεννόησης. Μας διδάσκει πώς να μιλάμε για να μας ακούν και πώς να ακούμε για να μας μιλούν. Απλές τεχνικές διαμεσολάβησης και ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων που βελτιώνουν την ποιότητα σε κάθε είδους σχέση.

Φέτος στο σχολείο μας και τα έξι τμήματα του Γυμνασίου υλοποιούν σχετικό πρόγραμμα στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Καλλιέργειας Ήπιων Δεξιοτήτων με εμψυχώτρια την Χριστίνα Δίμιζα, ηθοποιό-φιλόλογο-παραμυθού. Στόχος μας είναι μαθητές και εκπαιδευτικοί να εξοικειωθούμε με ένα Λόγο που αποκλείει τις κρίσεις, τις κατηγορίες, το χειρισμό, τη βία. Μαθαίνουμε να επιλέγουμε με σύνεση τις λέξεις μας, μιας και όπως ο ίδιος ο Ρόζενμπεργκ σημειώνει εύστοχα :

What You Say Next Will Change Your World” (οι λέξεις σου αλλάζουν τον κόσμο σου).