Επίσκεψη του αστροφυσικού Δρ. Νίκου Σέργη

Την Δευτέρα 4/11/2019 επισκέφθηκε το σχολείο μας ο αστροφυσικός Δρ Νίκος Σέργης ερευνητής  από το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών.

Στην πρώτη του ομιλία στους μαθητές του Γυμνασίου με τον λόγο του και τις διαφάνειές του μας ταξίδεψε στον μακρινό Κρόνο και τους δορυφόρους του και μας ενημέρωσε για τη διαστημική αποστολή Cassini, στην οποία είχε ενεργό ρόλο. Μίλησε στα παιδιά για τις δυσκολίες που υπάρχουν προκειμένου να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μια διαστημική αποστολή και εξήγησε πως η τεχνολογία που δημιουργείται για τις ανάγκες του διαστήματος εφαρμόζεται μετά στην καθημερινή ζωή.

Στη δεύτερη ομιλία του στους μαθητές του Λυκείου μίλησε για την εξέλιξη  των διαστημικών αποστολών. Εξήγησε τον τρόπο που οι επιστήμονες επεξεργάζονται τα δεδομένα που στέλνουν τα διαστημόπλοια, παρουσίασε τις διαφορετικές ειδικότητες ανθρώπων που εμπλέκονται στις διαστημικές αποστολές και τόνισε πως κάθε αποστολή, από την αρχική σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίησή της, αποδεικνύει την αξία της συνεργατικής προσπάθειας και προωθεί την αξία της αριστείας.

Ο Δρ. Νίκος Σέργης γεννήθηκε στην Αθήνα. Από τον Απρίλιο του 2006 εργάζεται ως Ερευνητής στο Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2017 είναι επίσης Συνεργάτης Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Ο Δρ. Σέργης είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας Cassini/MIMI και της ομάδας Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας του ΕΕΑ/ΙΑΑΔΕΤ. Έχει δημοσιεύσει 56 επιστημονικές εργασίες, 3 ως κεφάλαια σε βιβλία και 53 ως άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές (Nature, Nature Physics, GRL, JGR, ApJL, Solar Physics κ.α.) με περισσότερες από 900 ετεροαναφορές (h-index 18).