Διδάσκοντας την ΕΛΠΙΔΑ στα παιδιά

Είναι αλήθεια ότι η ελπίδα είναι το συναίσθημα που δίνει στα παιδιά ενέργεια να παραμείνουν ψυχικά δυνατά σε δύσκολες στιγμές και είναι αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν από εκείνα τα παιδιά που δυστυχώς εγκαταλείπουν την προσπάθεια εύκολα.

Αυτό που τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες είναι ότι η ελπίδα διδάσκεται. Ισχυρίζονται πως ένας από τους καλύτερους τρόπους, για να αυξήσουμε αυτή τη δύναμη είναι να εξοπλίσουμε τα παιδιά μας με δεξιότητες, για να χειρίζονται τα αναπόφευκτα χτυπήματα της ζωής. Συστήνουν σε εμάς, τους εκπαιδευτικούς, τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να διατηρήσουν την ελπίδα τους, ειδικά σε δύσκολες στιγμές.

Μπορούμε, λοιπόν, να προσπαθήσουμε να σταματάμε την αρνητικότητα πριν γίνει συνήθεια στον τρόπο σκέψης τους .  να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν αισιόδοξες, ελπιδοφόρες έννοιες, να δουν τη φωτεινή πλευρά της ζωής   .   να τα διδάξουμε την τεχνική του καταιγισμού ιδεών, ώστε να ακολουθούν την εξής σειρά συλλογισμών: «σκέψου, πες το πρόβλημά σου, ρώτησε “Τι άλλο μπορώ να κάνω;”, ανάφερε όσα θα μπορούσες να κάνεις για να λύσεις το πρόβλημα, αποφάσισε την καλύτερη επιλογή και κάνε το»  .  να αναγνωρίζουμε έστω και μια μικρή επιτυχία τους, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους  .  να δημιουργήσουμε πράξεις αγάπης με τις οποίες τα παιδιά συμμετέχοντας σε αυτές να αισθανθούν έμπρακτα τον αντίκτυπο της καλοσύνης. 

 Στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά τριάντα (30) χρόνια και πλέον πιστεύουμε στην αξία του εθελοντισμού, που για εμάς αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Γι’ αυτό ωθούμε τα παιδιά μας να λαμβάνουν μέρος σε εθελοντικές δράσεις που διοργανώνονται από το σχολείο μας και την τοπική κοινωνία.

 Αρχές Δεκεμβρίου γίναμε αποδέκτες αιτήματος μαθητριών και μαθητών του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου να διοργανώσουν ένα φιλανθρωπικό παζάρι και της ανάγκης τους να προσφέρουν σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ανάγκη.

Έτσι, τη Δευτέρα 19, την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022 κατά το πρωινό ωρολόγιο πρόγραμμα, στη διάρκεια των διαλειμμάτων (πλην του πρώτου διαλείμματος) μαθήτριες και μαθητές του τμήματος Β2 Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου βρέθηκαν στο αίθριο του σχολείου, δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, και πουλούσαν σε μικρούς και μεγάλους, έναντι ενός συμβολικού αντιτίμου, διάφορα  χριστουγεννιάτικα γλυκά και ζεστή σοκολάτα. Τα έσοδα στάλθηκαν στο σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο», όπως μας ζήτησαν τα παιδιά, αφού πρώτα είχαμε λάβει την έγκριση διεξαγωγής του παζαριού από το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου. Τα παιδιά μας, λοιπόν, έδρασαν ως ενεργοί πολίτες του μέλλοντος για έναν ύψιστο σκοπό.

 Πραγματικά, είμαστε υπερήφανοι για τις μαθήτριες και τους μαθητές μας που αναλαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες και είμαστε χαρούμενοι, γιατί γίνονται πρότυπα ζωής και πρεσβευτές καλών πράξεων μέσα στη σχολική μας κοινότητα.

 

Μιχάλης Κουσουλάκος, Διευθυντής Γυμνασίου Εκπαιδευτηρίων Μπουγά

Ευανθία Παπανικολάου, Διευθύντρια Γενικού Λυκείου Εκπαιδευτηρίων Μπουγά

 

 

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε την ευχαριστήρια επιστολή του σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο» :

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ