Γαλλικά μέσα από το κουκλοθέατρο!

Τη φετινή χρονιά, παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίσαμε λόγω πανδημίας, σκεφτήκαμε με τα παιδιά της Γ΄ Γυμνασίου, να ασχοληθούμε με ένα πιο βιωματικό τρόπο με τη Γαλλική γλώσσα. Έτσι, επιστρέφοντας στο σχολείο μετά από τη δεύτερη καραντίνα βάλαμε εμπρός κι ετοιμάσαμε μια παράσταση κουκλοθέατρου!!! Φυσικά λόγω συνθηκών δεν ήταν δυνατό να την παρουσιάσουμε δια ζώσης. Τη βιντεοσκοπήσαμε όμως και σας την παρουσιάζουμε!!!

Λίγα λόγια για το έργο

Πρόκειται για ένα πολύ τρυφερό αφρικάνικο παραμύθι με όμορφα μηνύματα. Ένας τυφλός ζει με την αδερφή του σε μια καλύβα στην άκρη του δάσους. Σύντομα η αδερφή του παντρεύεται έναν κυνηγό, ο οποίος, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, αντιμετωπίζει τον τυφλό ως άτομο χωρίς αξία. Σύντομα όμως συνειδητοποιεί τη σοφία του τυφλού και τα χαρίσματα που διαθέτει (όπως και κάθε άνθρωπος άλλωστε) παρά το σωματικό του ελάττωμα, και τότε μετανιώνει για τη συμπεριφορά του και αλλάζει.

Λίγα λόγια για το πώς δουλέψαμε

  • Ακούσαμε το παραμύθι στα ελληνικά με τη φωνή της Έλλης Πασπαλά στο https://www.youtube.com/watch?v=KSu-3VVyMys&t=2s
  • Τα παιδιά μοιράστηκαν το κείμενο στα ελληνικά και καθένα ανέλαβε να μεταφράσει ένα κομμάτι.
  • Η καθηγήτρια συγκέντρωσε τις εργασίες των μαθητών, ένωσε το κείμενο και έκανε τις απαραίτητες διορθώσεις.
  • Συζητήσαμε για την υλοποίηση του έργου, μοιράσαμε τους ρόλους και δώσαμε ιδέες για τη σκηνοθεσία του.
  • Φτιάξαμε τις κούκλες χρησιμοποιώντας εφημερίδες, χαρτοταινία, γυψόγαζα, χαρτόνι κανσόν, τέμπερες, ατλακόλ, παλιά υφάσματα και μαλλί πλεξίματος.
  • Ζωγραφίσαμε τα σκηνικά με τέμπερες. Στα δύσκολα σημεία όπως το λιοντάρι και ο ελέφαντας, εκτυπώσαμε εικόνες και τις ξεπατικώσαμε με καρμπόν πάνω στο σκηνικό μας.
  • Κάναμε πρόβες τους ρόλους μας και γυρίσαμε το βίντεο σκηνή-σκηνή. Τα παιδιά έκαναν την αφήγηση και τους ρόλους και έπαιξαν τις κούκλες, ενώ η καθηγήτρια ανέλαβε τη βιντεοσκόπηση, το μοντάζ των σκηνών και την ολοκλήρωση του βίντεο. Τέλος, η Μουσικός του σχολείου μας είχε την ευγενή καλοσύνη να κάνει τη μουσική επένδυση του βίντεο.
  • Μέσα από αυτό το εγχείρημα, μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα, να αναδείξουμε διαφορετικές πλευρές και ταλέντα κρυμμένα, να συνεργαστούμε, να διασκεδάσουμε, να δημιουργήσουμε και να έρθουμε βιωματικά σε επαφή με την ξένη γλώσσα.