Αφιέρωμα στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Αφιέρωμα στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα τίμησε το σχολείο μας φέτος την επέτειο του Πολυτεχνείου. Με επίκεντρο την Τέχνη και μάλιστα τη μουσική και το θέατρο, οι υπεύθυνες των καλλιτεχνικών μαθημάτων, κα Κων/να Κορμά, μουσικός, και κα Χριστίνα Δίμιζα, θεατρολόγος, μας παρουσίασαν πως τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας η πόλωση επηρέασε και επηρεάστηκε από την καλλιτεχνική δημιουργία. Αλλά και πως η δύναμη της Τέχνης, παρά τη λογοκρισία, ενθάρρυνε τον αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα.
Βίντεο και αποσπάσματα από σπουδαία θεατρικά και μουσικά έργα παρουσιάστηκαν, σχολιάστηκαν και συζητήθηκαν με τους μαθητές σε μια ανοιχτή κουβέντα για τα διαχρονικά μηνύματα των αγώνων για ελευθερία. Την συζήτηση συντόνισαν οι φιλόλογοι, Μιχάλης Κουσουλάκος και Γιώτα Λόντου για το Γυμνάσιο και το Λύκειο αντίστοιχα. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν μεγάλη και οι σκέψεις τους πάνω στις δημοκρατικές αξίες και την κοινωνική μας ευθύνη ως πολίτες, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης και διχασμού, αποκαλυπτική του ότι τα παιδιά και σκέφτονται και συναισθάνονται και έχουν αξιόλογα πράγματα να πουν. Χαρακτηριστική η φράση μαθήτριας που ανέφερε ότι για αυτήν ελευθερία είναι να έχει κανείς τα δίκαια που δικαιούται, ενώ μαθητής προσδιόρισε εύστοχα ως ανατριχιαστικό το συναίσθημα που του δημιούργησε το άκουσμα μελοποιημένου αποσπάσματος από το Άξιον εστί.
Το πιο συγκινητικό όμως για όλους μας ήταν πως παρότι το αφιέρωμα παρουσιάστηκε σε συνθήκες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η απόσταση δεν εμπόδισε τις καρδιές μας να έρθουν κοντά.