Όμιλοι

Στόχος του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά είναι η κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών και η καλλιέργεια δεξιοτήτων των μαθητριών και των μαθητών μας σε όλα τα επίπεδα. Έτσι, εκτός από την ενίσχυση του ωρολογίου προγράμματος με επιπλέον ώρες διδασκαλίας σε επιλεγμένα μαθήματα, λειτουργούν Όμιλοι  που προωθούν τη δημιουργικότητα κάθε παιδιού.

Συμμετέχουν  μαθήτριες και μαθητές από Β΄ Γυμνασίου έως και Β΄ Λυκείου. Τα παιδιά ερευνούν επιστημονικά θέματα, κάνουν πειράματα και κατασκευές. Μέσω της συμμετοχής τους αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους και συνδυάζουν τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία με την καθημερινή ζωή.

Μαζί με τους εμψυχωτές-εκπαιδευτικούς των Φυσικών Επιστημών συντονίζει τις συναντήσεις του Ομίλου και ο Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών, κος Σάκης Καρούνιας.

 

Η ενασχόληση των μαθητριών και των μαθητών του Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου με το θέατρο συμβάλλει καταλυτικά στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξή τους και συνδράμει στο να μπορέσει ένα παιδί να γίνει καλύτερο με τον εαυτό του αλλά και με τους γύρω του. Τονώνει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση των παιδιών που θα παραστήσουν ένα θεατρικό έργο. Η ιδέα και μόνο ότι μετά από μήνες προετοιμασίας θα βρίσκονται πάνω στη σκηνή και εκατοντάδες μάτια θα είναι στραμμένα πάνω τους, μπορεί αρχικά να αγχώνει τα παιδιά αλλά κατόπιν τους κάνει να πιστέψουν την πιο ενεργειακή ίσως λέξη που δεν είναι άλλη από το ρήμα «μπορώ». Είναι αλήθεια ότι μέσα από ένα έργο κάνουν πράξη τη ρήση του Μακρυγιάννη «Το εμείς πάνω απ’ το εγώ». Τα παιδιά «τσαλακώνουν» το «είναι» τους και στο βωμό του συλλογικού αποτελέσματος και του πνεύματος της ομαδικότητας αίρουν τους όποιους εγωισμούς και βάζουν μπροστά το καλό της ομάδας – παρέας. Μέσα από το θέατρο οι μαθητές δεν γνωρίζουν μόνο τον Σοφοκλή, τον Αριστοφάνη, τον Σαίξπηρ, τον Λόρκα, τον Ύψεν, τον Μπρεχτ και αμέτρητους άλλους θεατρικούς συγγραφείς. Δεν μαθαίνουν μόνο για την τραγωδία, την κωμωδία και την σάτιρα. Ιστορία, κοινωνιολογία, θεολογία, γεωγραφία, πολιτική, ανθρώπινες σχέσεις, ρατσισμός, ξενοφοβία, βία, φανατισμός, είναι μερικά από τα πεδία που οι μαθητές διευρύνουν τις γνώσεις τους. Για να καταλάβει κανείς το πόσα πολλά κερδίζει ένα παιδί μέσα από την ενασχόλησή του με το θέατρο, αρκεί να δει το φωτεινό του βλέμμα και το πλατύ του χαμόγελο την ώρα της υπόκλισης.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που επιλέγουν τον συγκεκριμένο Όμιλο έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν τις ικανότητές τους σε ένα ευχάριστο και δυναμικό περιβάλλον.  Μαθαίνουν πώς να αναπτύσσουν και να αντικρούουν επιχειρήματα, πώς να δομούν τον προφορικό και τον γραπτό λόγο, να υποστηρίζουν τις ιδέες τους με τεκμήρια, ενώ παράλληλα  εξασκούν και τις ρητορικές τους δεξιότητες, με βάση πάντα συγκεκριμένους κανόνες. Όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να αποτελέσουν μέλη των ομάδων που θα εκπροσωπήσουν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά σε Αγώνες Λόγου.