Πρωτοελλαδικού Μεγάρου, Ακοβίτικα, Καλαμάτα
+30 2721092022 / +30 2721092122

Φιλαναγνωσία

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Τα βιβλία μεγαλώνουν γερά παιδιά…..

      Η  φιλαναγνωσία, ήδη σαν όρος,  μας παραπέμπει  στην καλλιέργεια μιας  ουσιαστικής και βαθιάς σχέσης του αναγνώστη με τον κόσμο της Λογοτεχνίας.

     Ως  δράση που συμπεριλαμβάνεται την τελευταία δεκαετία στα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών εμπεριέχει ταυτόχρονα ένα ευρύ πεδίο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και τεχνικών που ενδυναμώνουν και ενισχύουν τις πολυεπίπεδες σχέσεις παιδιού και βιβλίου.

Με τη  φιλαναγνωσία, η Λογοτεχνία αποσυνδέεται μερικώς από τη  διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος και  η ανάγνωση λογοτεχνημάτων προτείνεται ως ψυχαγωγία, απόλαυση, αισθητική και συναισθηματική καλλιέργεια.

Η φιλαναγνωσία καλλιεργεί μια ζωντανή σχέση των παιδιών με το βιβλίο και διευκολύνει την επικοινωνία του αναγνώστη-μαθητή με μερικούς  από τους σπουδαιότερους ανθρώπους του πλανήτη, τους λογοτέχνες.  Η φιλαναγνωσία θέτει ως πρωταρχικό στόχο την απόλαυση γι’ αυτό και πραγματοποιείται σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, στην οποία  τα βιβλία είναι οι υψηλοί προσκεκλημένοι. Εκεί οι μαθητές μπορούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν το δώρο της ανάγνωσης.

       Ο εμψυχωτής, που διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση θετικής στάσης των παιδιών απέναντι στη Λογοτεχνία, διακρίνει τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των μαθητών, επιλέγει βιβλία και δημιουργεί κίνητρα για την ανάγνωσή τους. Αυτός είναι που συστήνει στους μαθητές τα κείμενα, τους συγγραφείς και με την ξεχωριστή του ανάγνωση τους εισάγει στο μοναδικό κόσμο κάθε λογοτεχνήματος.

       Η φιλαναγνωσία επενδύει στη σκέψη, την κρίση και τη φαντασία. Το παιδί εκτονώνεται και ικανοποιείται συναισθηματικά ζώντας έμμεσα τις ζωές  των ηρώων, κάτι που είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτό. Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα τα παιδιά μεγαλώνουν σ’ ένα απρόσωπο κόσμο, απάνθρωπο και μηχανοποιημένο, με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν μέσα τους γνώσεις και πληροφορίες από τις οποίες είναι ψυχικά αποξενωμένα.

      Αυτή τη σπουδαία σχέση ζωής καλλιεργεί η φιλαναγνωσία ως πρακτική και δραστηριότητα στο πλαίσιο του Αναλυτικού Προγράμματος αποβλέποντας σε οφέλη και δεξιότητες που θα συντροφεύουν τους μαθητές πολύ πέραν του τέλους της σχολικής τους ζωής.

Διαβάζουμε, λοιπόν, βιβλία με τα παιδιά γιατί τα βοηθούν να  γίνουν…. γερά και ευτυχισμένα!