Erasmus +

ERASMUS +

 

Mobility Ισπανίας

Από τις 23 έως τις 30 Απριλίου 2023, η ομάδα Erasmus+ F.RE.S.S.H. (Food Recipes Sports Sustainability and Health) του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά εκπροσωπήθηκε από έξι μαθήτριες και δύο συνοδούς-εκπαιδευτικούς στην τελευταία κινητικότητα του προγράμματος, στην πόλη Vigo της Ισπανίας. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να λάβουν μέρος σε ένα σύνολο ποικίλων δραστηριοτήτων.

Στην πρωινή ζώνη τα παιδιά βρίσκονταν στο σχολείο, όπου ασχολήθηκαν με δράσεις αθλητικού, ψυχαγωγικού και, παράλληλα, εκπαιδευτικού περιεχομένου. Αφότου ξεναγήθηκαν στη σχολική μονάδα, συμμετείχαν σε παιχνίδια γνωριμίας και, στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στην πόλη. Επισκέφθηκαν τον δήμαρχο της περιοχής, Αμπέλ Καμπαγιέρο, και έπειτα, μέσω ενός παιχνιδιού, «ανακάλυψαν» μερικά από τα σημεία που κάνουν την πόλη ξακουστή. Επιπλέον, το πρόγραμμά της εβδομάδας περιλάμβανε δραστηριότητες που αφορούσαν τη διατροφή και τις ανθρώπινες αισθήσεις, αθλητικές δοκιμασίες στην εξοχή, μάθημα παραδοσιακού χορού της περιοχής της Γαλικίας, δενδροφύτευση στην αυλή του σχολείου και τον στολισμό αυτού με φωτογραφίες από όλες τις ημέρες. Ακόμη, παιδιά και συνοδοί απόλαυσαν μία μονοήμερη εκδρομή στα Cies Islands, όπου, πεζοπορώντας στο Εθνικό Πάρκο, γνώρισαν τη χλωρίδα και πανίδα των νησιών. Στο Santiago de Compostella, την πρωτεύουσα της Γαλικίας, προσέγγισαν τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς του Μεσαίωνα με την βόλτα τους στην πόλη, αλλά και την επίσκεψή τους στον καθεδρικό ναό, και είχαν τη δυνατότητα να γευματίσουν στο εστιατόριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου. Σε όλα αυτά τα μέρη είχαν και ελεύθερο χρόνο, κατά τον οποίο διασκέδασαν, γεύτηκαν τα παραδοσιακά φαγητά και βίωσαν την καθημερινότητα των ντόπιων. Τέλος, τους προσφέρθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσουν δύο διδακτικές ώρες στο ισπανικό σχολείο.

Αναμφίβολα, ο έφηβος της σημερινής σύγχρονης κοινωνίας, μέσω ενός ταξιδιού Erasmus, όπως και αυτό, κερδίζει πολλά και σημαντικά. Αρχικά, αυτονομείται, μαθαίνει να είναι υπεύθυνος για την προσωπική του ασφάλεια και να ζει σε καταστάσεις που διαφέρουν από τις συνηθισμένες. Εξασκείται στις ξένες γλώσσες, εφόσον είναι απαραίτητες για την επικοινωνία του με τον περίγυρό του. Επιπρόσθετα, καλλιεργεί τις κοινωνικές του δεξιότητες, όπως την ομαδικότητα, τη συνεργατικότητα.  Συναναστρέφεται άτομα διαφόρων εθνικοτήτων και ηλικιών, ανταλλάσσει ιδέες, απόψεις και συνάπτει κοινωνικούς και φιλικούς δεσμούς. Έχει, επίσης, ιδιαίτερη αξία το γεγονός πως αποκτά πολυάριθμα βιώματα και πολύπλευρες γνώσεις, ενημερώνεται για την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα ενός λαού, εξερευνώντας τον ευρύτερο πολιτισμό και την κληρονομιά ενός κράτους. Μέσω των προαναφερόμενων, ωριμάζει ψυχικά και διανοητικά, αναπτύσσει την προσωπικότητά του, διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες και κατακτά εφόδια, χρήσιμα για την βελτίωση της κοινωνίας που ζει.

Το Erasmus+ αποτελεί ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου παιδιά και ενήλικες όχι μόνο ταξιδεύουν στο εξωτερικό, δημιουργούν στενές σχέσεις και γνωρίζουν νέες κουλτούρες, αλλά εντάσσονται σε μια νέα, μεγάλη οικογένεια. Έτσι, και η ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά με το ταξίδι της στην Ισπανία. Παιδιά και καθηγητές ενώθηκαν και μέσα σε μονάχα μια εβδομάδα, έγιναν μια παρέα και μια οικογένεια. Έζησαν ανεπανάληπτες εμπειρίες και στιγμές, γεννώντας αναμνήσεις που θα είναι για πάντα χαραγμένες στις καρδιές τους, πράγμα που αποδεικνύει η συγκίνηση στα μάτια τους, όταν χρειάστηκε να αποχωριστούν τις οικογένειες από τις οποίες φιλοξενήθηκαν, τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς των αποστολών από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στο ίδιο πρόγραμμα.

 

Μαριλένα Κουτέλα

Μαρία Καπερνοπούλου

Βάλια Τσακαλάκου

Αφροδίτη Μπαχράμη

Μαρίζα Κυριακού

Εύη Αλεβίζου

Mobility Ελλάδας

Το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά άνοιξε τις πόρτες του και την αγκαλιά του στην Ευρώπη!

Από τις 06/02-11/02/2023 μαθητές από την Ισπανία, Τσεχία ,Πορτογαλία και Βουλγαρία ταξίδεψαν στην Ελλάδα και φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.

Αυτό έγινε στο πλαίσιο συμμετοχής του  Ευρωπαϊκού προγράμματος ΚΑ2 με τίτλο    “ F.R.E.S.S.H -Growing up with healthy knowledge : Food, Recipes, Sports, Sustainability and Health”, δηλαδή μεγαλώνοντας με νοοτροπία που συνυφαίνεται με τον υγιεινό τρόπο ζωής και το σεβασμό απέναντι στον εαυτό μας και το περιβάλλον. Εκπαιδευτικοί και μαθητές ανακαλύπτουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, την ιστορία της ελληνικής κουζίνας, την θερμιδική αξία των τροφών, τους τρόπους διατήρησης και απόκτησης μιας καλής σωματικής κατάστασης, αλλά κυρίως τους λόγους για τους οποίους αξίζει να ακολουθήσει κανείς έναν τέτοιο τρόπο ζωής.

Για μία ολόκληρη εβδομάδα μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε δραστηριότητες που εστίαζαν στην μαγειρική και την άθληση. Ήταν ένα πρόγραμμα με εκδρομές και περιηγήσεις και οι μαθητές  είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δια ζώσης εργαστήρια χωρισμένοι σε ανάμεικτες ομάδες.  Από την πρώτη κιόλας ημέρα αλληλεπιδρούσαν στα Αγγλικά και απέκτησαν καινούριους φίλους. Οι μαθητές που φιλοξενήθηκαν σε ελληνικά σπίτια βίωσαν την ελληνική καθημερινότητα, κουλτούρα, διατροφή ακόμη και τον τρόπο διασκέδασής μας. Γεμάτοι εμπειρίες και νέες φιλίες η κάθε ομάδα επέστρεψε στην χώρα της παίρνοντας μαζί της την ελληνική φιλοξενία , φροντίδα και αγάπη.

Ο αποχαιρετισμός έγινε με αγκαλιές, χαμόγελα αλλά και με υπόσχεση επανασύνδεσης τον ερχόμενο Απρίλιο στην πόλη Vigo της Ισπανίας, όπου και θα κλείσει αυτό το πρόγραμμα Erasmus+.

ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η.Π.

Ήταν μια υπέροχη και μοναδική εμπειρία, μάθαμε ποικίλα νέα πράγματα και κερδίσαμε αναμνήσεις μέσα από τις ευκαιρίες μας παρέχει το σχολείο. Σίγουρα υπήρξαν κάποιες μικρές δυσκολίες, αλλά η όλη διαδικασία και οι εμπειρίες που βιώσαμε ήταν αξιοζήλευτες. Ήταν μια εβδομάδα διαφορετική αλλά μοναδική. Για μένα θα μείνει μια αξέχαστη ανάμνηση και ευχαριστώ το πρόγραμμα και την ομάδα του Erasmus+ F.R.E.S.S.H. που κατάφερε να πραγματοποιήσει κάτι τόσο υπέροχο.


Μ.Κ.

Αυτή η εβδομάδα ήταν απλά καταπληκτική! Γνωρίσαμε νέους πολιτισμούς, μάθαμε πράγματα για τις καθημερινότητες συνομηλίκων μας από άλλες χώρες, κάναμε φίλους και δημιουργήσαμε απίθανες αναμνήσεις που θα παραμείνουν χαραγμένες στην καρδιά μας για πάντα! Προσωπικά, νιώθω χαρούμενη και ευγνώμων που μπόρεσα να αποτελέσω μέρος αυτού του προγράμματος. Ελπίζω πραγματικά να κρατήσω επαφές με όλα τα παιδιά και εύχομαι, να κατακλυζόμαστε πάντοτε όλοι μας από αυτόν τον ενθουσιασμό και τη χαρά που χαρακτηρίζουν αυτήν την εβδομάδα!


Β.Τ.

Για εμένα ήταν μια ξεχωριστή και μοναδική εβδομάδα. Χτίσαμε σχέσεις και δεσμούς με άτομα τα οποία καν δεν γνωρίζαμε στην αρχή και τώρα που έφυγαν κλαίγαμε και στεναχωριόμασταν παρά πολύ. Εγώ προσωπικά δεν αντιμετώπισα κάποια δυσκολία όλη την εβδομάδα όσον αφορά τα παιδιά που φιλοξενούσα, πράγμα το οποίο αρχικά με είχε αγχώσει παρά πολύ γιατί ήταν  διαφορετικού φύλου και χώρας. Αντιθέτως, σπάσαμε παρά πολύ πλάκα και δημιουργήσαμε αναμνήσεις που δε θα μπορούσα ποτέ να δημιουργήσω με κανέναν άλλον, ενώ έζησα κάθε στιγμή …  στο φουλ, πράγμα το οποίο πιστεύω πως μετράει παρά πολύ. Επιπλέον, θεωρώ πως το Εράσμους είναι αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα προγράμματα, στο οποίο θα μπορούσε να συμμετέχει ένας μαθητής τέτοιας ηλικίας και να ζήσει αξέχαστες εμπειρίες. Παρόλα αυτά είμαι χαρούμενη που ολοκληρώθηκε επιτέλους αυτή η εβδομάδα, γιατί ήταν παρά πολύ κουραστική. Θα μου λείψει όμως παρά μα παρά πολύ όλο αυτό ❤️❤️


Μ.Κ.

Ειλικρινά ψάχνω να βρω τρόπο να περιγράψω αυτήν την εμπειρία, όμως οι λέξεις δεν είναι αρκετές… Εράσμους! Μια εβδομάδα γεμάτη χαρές, συγκινήσεις, νέες γνωριμίες και μοναδικές εμπειρίες. Μια εβδομάδα χαραγμένη για πάντα στην μνήμη μου!! Αν κάποιος μου έλεγε ότι θα δεθώ τόσο πολύ σε τόσο λίγο χρόνο δε θα το πίστευα ποτέ! Αυτές οι πέντε μέρες ήταν πραγματικά μοναδικές…Από την πρώτη στιγμή ένιωσα κάτι απερίγραπτο… ένα συναίσθημα που πραγματικά αποτελεί πια αξεθώριαστο κομμάτι του χαρακτήρα μου! Όσο πλησίαζε η τελευταία μέρα τόσο εγώ στεναχωριόμουν, σκεπτόμενη ότι όλα θα τελειώσουν! Αλλά πραγματικά γι’  αυτήν την εμπειρία θα έδινα τα πάντα! Γιατί μέσα σε αυτές τις 5 μέρες έζησα τόσα διαφορετικά πράγματα που δε θα μπορούσα καν να φανταστώ! Από τις στιγμές που καθόμασταν σπίτι και συζητάγαμε μέχρι αργά μέχρι τα πάρτυ και τις βόλτες που κάναμε αποκομίσαμε τόσα καινούρια πράγματα! Τόσους νέους ανθρώπους… αυτό είναι!! Νέο… Το Εράσμους είναι για μας κάτι νέο, πρωτόγνωρο, αλλά πραγματικά μοναδικό. Αυτές οι 5 μέρες ήταν πραγματικά μια εμπειρία ζωής για όλους! Είμαι πολύ τυχερή που μου δόθηκε η δυνατότητα να ζήσω αυτήν την εμπειρία, ξεπερνώντας τα καθημερινά όρια και δίνοντάς μου την ευκαιρία να κερδίσω τόσες εμπειρίες μέσα από αυτό! Ευχαριστώ πολύ για όλα τα γέλια, τις όμορφες στιγμές και τις συγκινήσεις μας… ήταν πραγματικά όλα φανταστικά!!

 

ΣΧΟΛΙΑ ΓΟΝΕΩΝ

Σ.Τ.

Πραγματικά συγχαρητήρια σε όλους!!! Ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία για εμάς και τα παιδιά μας….και αξέχαστη…και σε άλλες τόσες όμορφες στιγμές…


Π.Κ.

Θυμήθηκα τότε που συγκεντρώνονταν και οι τέσσερις κόρες μου σε ένα δωμάτιο και γελούσαν και μιλούσαν και γέμιζε το σπίτι χαρά και αισιοδοξία. Δεν περίμενα ποτέ ότι ο αποχαιρετισμός θα ήταν έτσι … δύσκολος. Πραγματικά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και κυρίως στο σχολείο μας και τους εκπαιδευτικούς για την άψογη διοργάνωση!


Σ.Γ.

Η εμπειρία να φιλοξενείς ένα παιδί που έρχεται από άλλη χώρα , που μιλάει άλλη γλώσσα, που έχει συνήθειες που δεν ξέρεις, είναι μια πρόκληση για όλην την οικογένεια. Ανακαλύψαμε ότι τελικά η κουζίνα μας δεν είναι τόσο μικρή όσο νομίζαμε, αφού άνετα τρώγαμε αντί για 4 άτομα  5, ότι μπορούμε να επικοινωνούμε ακόμα και αν δεν έχουμε όλοι Proficiency Cambridge στο σπίτι,  ότι η Καλαμάτα είναι μια όμορφη πόλη ξανά ανακαλύπτοντάς την μαζί με το φιλοξενούμενο πορτοκαλάκι και ότι τελικά ένα πλατύ, ζεστό χαμόγελο είναι η επιτυχία αυτών των ευρωπαϊκών προγραμμάτων! Μπράβο στην ομάδα των εκπαιδευτικών του σχολείου και στη φοβερή ομάδα των γονιών που φιλοξένησαν !!


Σ.Γ.

Συγχαρητήρια για την υπέροχη οργάνωσή σας! Μας δώσατε την ευκαιρία να ζήσουμε μοναδικές στιγμές! Τα παιδιά μας έμαθαν πολλά για το τι σημαίνει οργάνωση, ομαδικότητα, φιλοξενία. Εμείς οι γονείς καταλάβαμε την «δύναμη» του Erasmus βλέποντας τη χαρά και τη συγκίνηση των δικών μας παιδιών αλλά και των παιδιών που φιλοξενήσαμε! Τίνα, Βασίλη, Γιάννη, Δημήτρη, Κωνσταντίνα και όσοι εκπαιδευτικοί ή  εργαζόμενοι στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά που συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του Erasmus, σας ευχαριστούμε θερμά!! Θα στηρίζουμε πάντα τα προγράμματα και τα σχέδια του σχολείου που προφέρουν τόσα πολλά στα παιδιά μας αλλά και σε εμάς του γονείς!!!


Σ.Μ.

Η εμπειρία του Erasmus…που μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά μας άλλες χώρες, άλλους πολιτισμούς, άλλους ανθρώπους και φυσικά τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν δεσμούς και φιλία με παιδιά από το εξωτερικό, θεωρώ ότι είναι πράξη αγάπης και κουλτούρα που έχει το σχολείο. ‘Ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα ακόμη μεγαλύτερο Μπράβο για την διοργάνωση όλου αυτού του προγράμματος από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά! Χαίρομαι ιδιαίτερα που μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία του παιδιού μας που είχε περάσει θεσπέσια στην Πορτογαλία! Η ελληνική φιλοξενία διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, ρίζες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα που είναι βαθιά αποτυπωμένη στο DNA του ελληνικού λαού και αυτό προσπαθήσαμε πιστεύω όλοι να δείξουμε! Μια απίστευτη εμπειρία και πιστεύω ότι οτιδήποτε περιλαμβάνει η φιλοξενία, όπως την υποδοχή και περιποίηση του επισκέπτη, τη διατροφή και διαμονή του και κατά την αναχώρηση του, προσφορά θερμών ευχών και δώρων υλοποιήθηκαν όλα! Όλοι οι γονείς είδαν ότι υπήρχε χαρά, ανυπομονησία, συγκίνηση στα πρόσωπα και των δικών μας παιδιών αλλά και των παιδιών που φιλοξενήθηκαν! Μάθαμε πολλά και με ανυπομονησία περιμένουμε τις επόμενες δράσεις σας που θα τις στηρίξουμε με μεγάλη χαρά!

Mobility Βουλγαρίας

Το σχολείο ταξιδεύει και οι μαθητές κατακτούν τη γνώση μέσα από την αλληλεπίδραση, τη συνεργασία και την εμπειρία. Αυτός είναι ο βασικός σκοπός κάθε προγράμματος Erasmus που συμπεριλαμβάνει κινητικότητες μαθητών. Από τις 25 Σεπτεμβρίου ως την 1η Οκτωβρίου 2022 μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά πραγματοποίησαν εκπαιδευτικό ταξίδι στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας στα πλαίσια συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΚΑ2 Erasmus+ με τίτλο “FRESSHGrowing up with healthy knowledge: Food, Recipes, Sports, Sustainability, and Health“ στο οποίο συνεργάζονται σχολεία από την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία και την Ελλάδα.

Το σχολικό έτος ξεκίνησε, λοιπόν, με ταξίδι και εξερεύνηση για  5 ακόμα μαθητές του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και 2 συνοδούς καθηγήτριες, την Τίνα Γιαννακέα και τη Χριστίνα Δίμιζα. Προορισμός η Σόφια και το σχολείο Sredno Uchilishte “Pencho P. Slaveikov”, ιστορικό σχολείο με ιστορία μεγαλύτερη από 150 χρόνια. Μαζί με τις αποστολές από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες συμμετείχαν σε εκπαιδευτική εβδομάδα που εστίαζε στις ομοιότητες και τις διαφορές των γευστικών και χορευτικών παραδόσεων κάθε χώρας, στα οφέλη της άθλησης και της επαφής με τη φύση και στην καλλιέργεια ταυτότητας ευρωπαίου πολίτη.

Για μια ολόκληρη εβδομάδα παιδιά των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά φιλοξενήθηκαν στο σχολείο και στα σπίτια βούλγαρων μαθητών βιώνοντας την δική τους καθημερινότητα, την κουλτούρα τους, τη διατροφή τους, ακόμα και τον τρόπο διασκέδασής τους.

Σε ένα πρόγραμμα με πολλές εκδρομές και περιηγήσεις εντός και εκτός Σόφιας, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εργαστήρια και δραστηριότητες χωρισμένοι σε ανάμεικτες ομάδες. Το καλωσόρισμα έγινε με παραδοσιακό τρόπο στην είσοδο του σχολείου. Ψωμί, αλάτι και μέλι γεύθηκαν οι φιλοξενούμενοι μαθητές και εκπαιδευτικοί τηρώντας παλιό βουλγάρικο έθιμο που θέλει τις σχέσεις να περιλαμβάνουν όλων των ειδών τις… γεύσεις. Παιχνίδι με herbs and spices, κουίζ γλωσσών και city rally σε κεντρικά σημεία της πόλης συμπλήρωσαν τη μέρα.

Ακολούθησε εργαστήριο δημιουργίας poster, όπου κάθε χώρα παρουσίασε τον εαυτό της στους εταίρους και η πρώτη μέρα έκλεισε με τον πιο χορταστικό τρόπο, αφού οι γονείς των Βούλγαρων μαθητών είχαν μαγειρέψει νοστιμότατα παραδοσιακά πιάτα σε ένα πολύχρωμο δείπνο καλωσορίσματος με πολύ κέφι και χορό.

Τις επόμενες μέρες οι μαθητές βρέθηκαν στο Plovdiv, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019, επισκέφτηκαν το αρχαίο θέατρο και περιπλανήθηκαν στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου.

Αξέχαστη εμπειρία ήταν και το  eco trial στο  geopark Iskar- Panega. Βόλτα στο ποτάμι, πεζοπορία, πικ-νικ στις όχθες, αλλά και  κατάβασή στην σπηλιά, γνωστή ως τα Μάτια του Θεού μας γέμισαν εικόνες και βιώματα. Τοπία απαράμιλλου φυσικού κάλους που προκάλεσαν το θαυμασμό και το δέος μας για τον πλούτο και τη δύναμη της φύσης.

Την τελευταία μέρα την τιμητική τους είχαν οι χορευτικές δραστηριότητες και οι διαγωνισμοί. Χορεύοντας όλοι μαζί παραδοσιακούς χορούς από κάθε χώρα, οι μαθητές έγιναν ένας μεγάλος κύκλος, μια παρέα που κατάλαβε πόσο μοιάζουμε οι άνθρωποι στις χαρές μας, στις ανάγκες και στο γέλιο μας.

Γεμάτοι εμπειρίες και νέες φιλίες το ταξίδι ολοκληρώθηκε και ήρθε η ώρα κάθε ομάδα να επιστρέψει στη χώρα της. Αγκαλιές, χαμόγελα και υπόσχεση για επανασύνδεση μιας και τον Φεβρουάριο ανοίγουμε το σχολείο, τα σπίτια και την καρδιά μας στην Καλαμάτα και γινόμαστε εμείς  χώρα υποδοχής των αποστολών από Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ισπανία και Τσεχία. Με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία εκπαιδευτικοί και μαθητές θα εργαστούμε για να κάνουμε την ελληνική φιλοξενία πράξη.

 

Mobility Πορτογαλίας

Τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην προσπάθειά τους να προσφέρουν πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους μαθητές,  ενημερώνονται για τα νέα δεδομένα στην εκπαίδευση και συμμετέχουν σε αντίστοιχα εκπαιδευτικά project.

Το Erasmus+ είναι ένα μέσο που προάγει τη σύγχρονη εκπαιδευτική γνώση και τη διαχέει ανάμεσα στα σχολεία της Ευρώπης με σκοπό τη δημιουργία ολοκληρωμένων πολιτών και στοιχεία όπως ισορροπημένη πνευματική, ψυχολογική και σωματική ανάπτυξη έχουν πρωταρχικό ρόλο.

Μέσα από το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά  συμμετέχουν στην ομάδα του προγράμματος που έχει τίτλο: Growing up with healthy knowledge: Food, Recipes, Sports, Sustainability, and Health, δηλαδή μεγαλώνοντας με νοοτροπία που συνυφαίνεται με τον υγιεινό τρόπο ζωής και το σεβασμό απέναντι στον εαυτό μας και το περιβάλλον.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές ανακαλύπτουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, την ιστορία της ελληνικής κουζίνας, τη θερμιδική αξία των τροφών, τους τρόπους διατήρησης και απόκτησης μιας καλής σωματικής κατάστασης, αλλά κυρίως τους λόγους για τους οποίους αξίζει να ακολουθήσει κανείς έναν τέτοιο τρόπο ζωής.

Στo πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας Τίνα Γιαννακέα και Μαρίνα Θεοδωρακοπούλου μαζί με 5 μαθήτριες από το Γυμνάσιο, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΚΑ2 Erasmus+  για την υλοποίηση του σχεδίου κινητικότητας και πραγματοποίησαν επίσκεψη από τις 20  έως  τις 26 Μαρτίου 2022 στην πόλη Παλμέλα της Πορτογαλίας.

Μέσα από την επίσκεψη και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα το οποίο βασίζεται στις αρχές του σύγχρονου Ευρωπαϊκού πολιτισμού  οι εκπαιδευτικοί και οι μαθήτριες του σχολείου μας συναντήθηκαν με συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς από την Ισπανία, Βουλγαρία , Τσεχία και την χώρα υποδοχής Πορτογαλία.

Οι συμμετέχοντες μαθητές φιλοξενήθηκαν από  οικογένειες των Πορτογάλων μαθητών και βίωσαν άμεσα την κουλτούρα  τους (καθημερινότητα, διατροφή, οικογενειακές συνήθειες), καθώς για την εβδομάδα φιλοξενίας αποτέλεσαν μέλη της οικογένειας. Η ελληνική αντιπροσωπεία, μαζί με την αντίστοιχη της Πορτογαλίας ,της Βουλγαρίας, της  Τσεχίας  και της Ισπανίας ξεναγήθηκε στις σχολικές εγκαταστάσεις και συμμετείχε σε ποικίλες δραστηριότητες και παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αυτές, επισκέφθηκε μουσεία και χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ταξίδεψε στην πόλη  Σετούμπαλ και την πρωτεύουσα Λισαβόνα.

Μέσα από δια ζώσης εργαστήρια με θέμα το νερό, οι μαθητές μυήθηκαν στις αρχές της βιωσιμότητας, προβληματίστηκαν σε σχέση με την παγκόσμια σπατάλη του πολυτιμότερου αυτού αγαθού και επεξεργάστηκαν τρόπους αναχαίτησης του φαινομένου. Στο φυσικό Πάρκο Αrrabida επιδόθηκαν σε θαλάσσιες αθλητικές δραστηριότητες και γνώρισαν ταυτόχρονα τον φυσικό πλούτο της περιοχής.

Όλοι επέστρεψαν πλήρεις εμπειριών και γνώσεων, έχοντας αποκομίσει άριστες εντυπώσεις  σε όλα τα επίπεδα.

Επόμενο ταξίδι είναι στη Τσεχία και στην πόλη Vodňany, που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 7 Μάϊου.

 

Mobility Τσεχίας

Μια ακόμα αξέχαστη εμπειρία βίωσαν μαθητές και εκπαιδευτικοί των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στα πλαίσια της συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΚΑ2 Erasmus+ με τίτλο “FRESSHGrowing up with healthy knowledge: Food, Recipes, Sports, Sustainability, and Health“ στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία και την Ελλάδα. Μετά το πρώτο ταξίδι στην Πορτογαλία τον Μάρτιο, αυτή τη φορά 5 ακόμα μαθητές του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Ιωάννα Μπουγά και Βασίλη Μιχαλόπουλο, ταξίδεψαν στην πόλη Vodňany (Βοντνάνι) της Τσεχίας από την 1 έως την 7η Μαίου, ώστε να έρθουν σε επαφή με τους στόχους του προγράμματος, δηλαδή να εστιάσουν στην υγιεινή μεσογειακή διατροφή, στα οφέλη της άθλησης, στο σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητά του και τέλος να νοιώσουν Ευρωπαίοι πολίτες. Οι μαθητές όχι μόνο ήρθαν σε επαφή με μαθητές από τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αλλά φιλοξενήθηκαν από οικογένειες Τσέχων μαθητών για μια ολόκληρη εβδομάδα βιώνοντας την καθημερινότητα μιας Τσέχικης οικογένειας, την κουλτούρα τους, τη διατροφή τους, ακόμα και τον τρόπο διασκέδασής τους.

Σε ένα πρόγραμμα γεμάτο δράσεις, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δια ζώσης εργαστήρια χωρισμένοι σε ανάμεικτες ομάδες. Έτσι από την πρώτη κιόλας ημέρα αλληλεπιδρούσαν στα Αγγλικά και η γνωριμία τους έγινε ακόμα πιο εύκολα. Περιηγήθηκαν στην πόλη Vodňany όπου και διεξαγόταν το πρόγραμμα, αλλά και στο ιχθυολογικό της σχολείο. Μαγείρεψαν παραδοσιακές συνταγές της Τσεχίας στο τοπικό σχολείο μαγειρικής, συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του σχολείου, περιηγήθηκαν στην πόλη της Πράγας και ξεναγήθηκαν στα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης. Παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλανητάριο της πόλης České Budějovice και επισκέφθηκαν την προστατευόμενη από την UNESCO πόλη Český Krumlov παρατηρώντας τα διάφορα ρεύματα αρχιτεκτονικής που επηρέασαν την πόλη αλλά και τις φυσικές ομορφιές της. Μια πόλη που μας γέμισε εικόνες και σίγουρα μπήκε στη λίστα ταξιδιών όλων μας για μία ακόμα επίσκεψη στο μέλλον. Δεν έλειψαν και οι περιηγήσεις σε διάφορα κάστρα, χαρακτηριστικό της χώρας, με πολύ όμορφη την περιήγηση στο κάστρο Hluboka Nad Vltavou και στους κήπους του.

Γεμάτοι εμπειρίες, νέες φιλίες και πανέμορφες εικόνες, ολοκληρώθηκε το ταξίδι μας και ήρθε η ώρα του… αποχαιρετισμού. Αγκαλιές, χαμόγελα και υπόσχεση για επανασύνδεση είτε στον επόμενο προορισμό, στη Σόφια της Βουλγαρίας τον Σεπτέμβριο είτε στην υποδοχή των μαθητών στην Καλαμάτα τον Φεβρουάριο του 2023….

Gamified Introduction to Gamification

Μαθητοκεντρική προσέγγιση, παιχνιδοποιημένη μάθηση, μάθηση που βασίζεται στο δίλημμα και στρατηγικές για το σχεδιασμό και την υλοποίηση σχεδίων μαθήματος βρέθηκαν στο επίκεντρο του προγράμματος “Gamified Introduction to Gamification” Erasmus + Project: 2021-2-EL01-KA210-SCH-000050330

στο οποίο συμμετείχαν ως επιμορφούμενοι 4 εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες του σχολείου μας. Γιώτα Κωνσταντινέα από το Νηπιαγωγείο, Ιωάννα Μπουγά, Δημοτικό, Χριστίνα Δίμιζα και Κωνσταντίνα Κορμά από το Γυμνάσιο- Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την Europass Teacher Academy σε συνεργασία με την Serious Games Interactive και την ΠΔΕ Πελοποννήσου (εταίροι) και στη Βη φάση του περιελάμβανε:

  • 5μερη επιμόρφωση 30 ωρών εκπαιδευτικών από σχολεία της Περιφέρειας Πελοπ/νησου μέσα στο Μάρτιο,
  • σχεδιασμό και εφαρμογή σχεδίων μαθήματος μέσα στην τάξη που αξιοποιούν το δίλημμα και την πλατφόρμα Dibl τον Απρίλιο
  • ανατροφοδότηση, παράδοση και τελική αξιολόγηση το Μάιο.

Κεντρικό στοιχείο της επιμόρφωσης ήταν η εξοικείωση των επιμορφούμενων με την έννοια του διλήμματος, ερωτήματος δηλαδή στο οποίο δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση και στο οποίο η επιλογή γίνεται ανάμεσα σε δυο ή περισσότερες καταστάσεις/ περιπτώσεις/ συνθήκες οι συνέπειες των οποίων φαίνονται το ίδιο δυσάρεστες ή το ίδιο ελκυστικές.

Στη  μάθηση που βασίζεται στο δίλημμα (dilemma-based learning) γίνεται χρήση σεναρίων που υποστηρίζουν ενεργητικές στρατηγικές μάθησης, όπως η μάθηση που βασίζεται στην επίλυση προβλήματος (problem-based learning) και η μάθηση που βασίζεται στην μελέτη περίπτωσης (case-based learning).

Μέσα από το δίλημμα καλλιεργούμε δεξιότητες ζωής:
διδάσκουμε την χρήση αξιών και την διαχείριση συναισθημάτων, ενθαρρύνουμε την κριτική σκέψη, ευαισθητοποιούμε πάνω σε σοβαρά ζητήματα, ενθαρρύνουμε τη συζήτηση και μοιραζόμαστε απόψεις.

Ποικίλα γνωστικά αντικείμενα, όπως η Κοινωνική και πολιτική Αγωγή, τα Θρησκευτικά, η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και οι Lego Μηχανισμοί μας έδωσαν την ευκαιρία να πειραματιστούμε διδακτικά με μαθητές από 5 ως 15 ετών.

Σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ανοίχτηκαν δρόμοι και ορίζοντες που ενίσχυσαν την πεποίθηση μας ότι το παιχνίδι είναι ο μόνος σοβαρός τρόπος να μαθαίνεις και ότι ουσιαστική γνώση είναι όλες εκείνες οι δεξιότητες που μένουν, όταν το σχολείο έχει τελειώσει.