Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων οι μαθητές/μαθήτριες της Α΄γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν το δεύτερο εργαστήριο με θέμα Οικολογική Συνείδηση – Φιλοζωία – Τα Δικαιώματα των ζώων, το οποίο ανήκει στον θεματικό κύκλο με γενικότερο τίτλο Φροντίζω το περιβάλλον.

Με την καθοδήγηση των υπευθύνων καθηγητών τους, Γιάννη Πλάγο και Μαρία Δρέτα, συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες. Παρακολούθησαν ντοκυμαντέρ και εξοικειώθηκαν με τις έννοιες των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων μιας ομάδας, δημιούργησαν αφίσες και padlet με μηνύματα εμπνευσμένα από την βαθύτερη έρευνά τους στο θέμα της κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ζώων. Χρησιμοποίησαν τα ψηφιακά εργαλεία Blabberize, Wordart  με τα οποία έδωσαν φωνή στα ζώα που κινδυνεύουν από εξαφάνιση και σχεδίασαν με λέξεις τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο.

Ένα μικρό δείγμα του έργου που παράχθηκε, αποτελεί το ψηφιακό βιβλίο που περιλαμβάνει τις εργασίες των Εργαστηρίων και δείχνει τον τρόπο που καλλιεργήθηκαν οι ήπιες δεξιότητές τους.

Τους επόμενους μήνες ακολουθεί το τρίτο  Εργαστήριο που θα επιτρέψει στους μαθητές/μαθήτριές μας να εμβαθύνουν στα θέματα : Ζω καλύτερα-Ευ ζην.

Στους παρακάτω σύνδεσμους μπορείτε να μεταβείτε στο ψηφιακό βιβλίο και στο padlet αντίστοιχα:

https://read.bookcreator.com/DJ7jhwddCBaptQXRfApXUTTlIT42/rJ2Xbv7dQUGQ7DNlrdaTaQ

https://padlet.com/mdreta/padlet-wwl9ul68pqxdc5vd

Το Skills Clubs του British Council στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά

Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023 ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος Skills Clubs του British Council στα τμήματα της Β’ Γυμνασίου του σχολείου μας που θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, το οποίο υλοποιείται μέσα στο πλαίσιο των εργαστηρίων Δεξιοτήτων κι έχει διάρκεια 4 διδακτικών ωρών για κάθε τμήμα. Η συνεργάτης του British Council, κυρία Παναγιώτα Αράπη, “ταξίδεψε” τους μαθητές στα νησιά των δεξιοτήτων αναθέτοντάς τους αποστολές και τους βοήθησε να ανακαλύψουν τις έννοιες του “Φορέα αλλαγής” και της “Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας”.

Στο τέλος του προγράμματος, οι μαθητές θα συνεχίσουν να δουλεύουν με την εκπαιδευτικό των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του τμήματός τους για τη δημιουργία μιας πρότασης που θα στοχεύει σε έναν καλύτερο κόσμο, λαμβάνοντας υπόψιν τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει η Γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η τελική πρόταση των μαθητών θα λάβει μέρος και σε αντίστοιχο διαγωνισμό του  British Council, ο οποίος θα διεξαχθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Στόχος μας, μέσα από αυτό το πρόγραμμα είναι, πέρα βεβαίως από την καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, να δώσουμε βήμα και κίνητρο στα παιδιά να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να γίνουν “Φορείς Αλλαγής” προς ένα καλύτερο αύριο.

 

Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Skills Clubs του British Council μέσα στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Οι  μαθητές των τμημάτων της Β’ Γυμνασίου, στην τελευταία αυτή συνάντηση με την εκπαιδεύτρια του British Council, κυρία Παναγιώτα Αράπη, έγιναν «Διαφημιστές» και προσπάθησαν να προωθήσουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο μια καινοτόμο επιχείρηση, όπως σπίτια από ψηφιακό εκτυπωτή, φωτοβολταϊκά συστήματα που ακολουθούν τον ήλιο και supermarket-θερμοκήπιο!

Κατόπιν κλήθηκαν να επιλέξουν ανά ομάδα έναν από τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε και να γίνουν οι ίδιοι «φορείς αλλαγής» για το σχολείο, τη γειτονιά ή την πόλη τους, προτείνοντας τη δική τους ιδέα/παρέμβαση η οποία θα βασίζεται στο στόχο επιλογής τους και θα φιλοδοξεί να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο.

Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό και στα δυο αυτά εργαστήρια και κατέληξαν σε πολλές και ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις, τις οποίες θα συνεχίσουν να επεξεργάζονται με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων κυρία Μαρία Τσαβολάκη στα επόμενα μαθήματα.

Οι καλύτερες προτάσεις θα κατατεθούν στις αρχές Απριλίου στο διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας που διοργανώνει το British Council και εφόσον προκριθούν, οι μαθητές θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για τον τελικό του διαγωνισμού. Καλή μας επιτυχία!!!!

Το σχολείο μας κατέθεσε συνολικά 6 προτάσεις τις οποίες Μπορείτε να δείτε αναλυτικά στα παρακάτω pdf αρχεία. Από αυτές ξεχώρισε η δράση Actinclusion η οποίο πέρασε και στον τελικό του διαγωνισμού Skills Clubs, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 16 Μαΐου 2023 στην Αθήνα στο Σαράφειο Συγκρότημα του Δήμου Αθηναίων. Ανυπομονούμε! 

Actinclusion

Clothes Cycle

Drown Go

Green Food

Masterkids

Πρόσβαση παντού και σε όλους

Ανθρώπινα Δικαιώματα / Δικαιώματα των Παιδιών

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων οι μαθητές/μαθήτριες της Α΄γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν το πρώτο εργαστήριο με θέμα Ανθρώπινα Δικαιώματα/ Δικαιώματα των Παιδιών, το οποίο ανήκει στον θεματικό κύκλο με γενικότερο τίτλο Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ.

Με την καθοδήγηση των υπευθύνων καθηγητών τους, Γιάννη Πλάγο και Μαρία Δρέτα, συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες. Παρακολούθησαν ντοκυμαντέρ και εξοικειώθηκαν με τις έννοιες των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων μιας ομάδας, δημιούργησαν αφίσες και την χάρτα της τάξης τους , χρησιμοποίησαν ψηφιακά εργαλεία για κουίζ και ηχογράφησαν τα μηνύματά τους εμπνευσμένα από την βαθύτερη έρευνά τους στο ευαίσθητο αυτό θέμα.

Ένα μικρό δείγμα του έργου που παράχθηκε, αποτελεί το ψηφιακό βιβλίο που περιλαμβάνει τις εργασίες των Εργαστηρίων και δείχνει τον τρόπο που καλλιεργήθηκαν οι ήπιες δεξιότητές τους.

Τους επόμενους μήνες ακολουθούν δυο ακόμα Εργαστήρια που θα επιτρέψουν στους μαθητές/μαθήτριές μας να εμβαθύνουν στα θέματα : Φροντίζω το περιβάλλον και Ζω καλύτερα-Ευ ζην.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να μεταβείτε στο ψηφιακό βιβλίο:

https://read.bookcreator.com/DJ7jhwddCBaptQXRfApXUTTlIT42/cG-hQY2jTBijc3gfaABAyQ

Μέσα στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας Δημιουργώ και Καινοτομώ, οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου ασχολήθηκαν με την υποθεματική STEAM. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων οι μαθητές έμαθαν τις βασικές εντολές στο πρόγραμμα τρισδιάστατης σχεδίασης Tinkercad, στη συνέχεια έφτιαξαν τα δικά τους έργα και κατόπιν τα εκτύπωσαν στον 3d εκτυπωτή του σχολείου. Τέλος τα έργα τους εκτέθηκαν σε έκθεση που οργανώθηκε στο σχολείο την 1η Φεβρουαρίου 2023.

 

Παράλληλα δημιουργήθηκαν ψηφιακές αφίσες με τα έργα και των δυο τμημάτων τα οποία μπορείτε να δείτε σαρώνοντας τα παρακάτω QR Codes.

                                                                                                                               

Μέσα στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας Φροντίζω το Περιβάλλον, η Β’ Γυμνασίου ασχολήθηκε με το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής και του Οικολογικού Αποτυπώματος. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων οι μαθητές μας, ερεύνησαν με τη βοήθεια των tablets του σχολείου τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, του φαινομένου θερμοκηπίου, του αποτυπώματος άνθρακα και του οικολογικού αποτυπώματος και κατόπιν μετέφρασαν στα ελληνικά όσες πληροφορίες απο αυτές ήταν στα αγγλικά. Επιπλέον διάβασαν σχετικά κείμενα, είδαν σχετικά βίντεο, μελέτησαν διαγράμματα αλλά και έκαναν βιωματικές ασκήσεις σχετικά με το διαμοιρασμό του πλούτου και τις επιδράσεις που έχουν οι δικές μας καθημερινές δράσεις σε ανθρώπους που βρίσκονται σε άλλα μέρη του πλανήτη. Επίσης δημιούργησαν google forms με σκοπό την έρευνα για το δικό μας αποτύπωμα άνθρακα και το οικολογικό μας χειραποτύπωμα στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε πατώντας τους παρακάτω συνδέσμους: 

 

Ερωτηματολόγιο για το αποτύπωμα άνθρακα

Ερωτηματολόγιο για το οικολογικό αποτύπωμα

 

Τέλος με τη βοήθεια της υπεύθυνης εκπαιδευτικού κ.Μαρίας Τσαβολάκη έγινε η σύνθεση όλων των παραπάνω σε μια η διαδραστική παρουσίαση την οποία θα βρείτε εδώ: 

Διαδραστική Παρουσίαση για την Κλιματική αλλαγή

Καλή περιήγηση! 

Κατά το Β΄τετράμηνο στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων της Α΄γυμνασίου ασχοληθήκαμε με τον Θεματικό Άξονα “Ζω καλύτερα – Ευ ζην”, υλοποιώντας το εργαστήριο “Οδική Ασφάλεια”. Συγκεκριμένα η ολομέλεια της Α΄γυμνασίου επέλεξε την ασφάλεια στο ποδήλατο και τις δυσκολίες των ποδηλατών, δίνοντας στην ενότητα τον τίτλο : “Μου έχεις κάνει τη ζωή …ποδήλατο!”. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων 21ου αιώνα. Ειδικότερα οι μαθητές ανέπτυξαν δεξιότητες συνεργασίας, δημιουργικότητας, επικοινωνίας, κριτικής σκέψης, ζωής, μάθησης, καθώς και ψηφιακές δεξιότητες.

Κατά την υλοποίηση του εργαστηρίου δημιουργήθηκε ψηφιακό βιβλίο με τις εργασίες του συγκεκριμένου θεματικού άξονα. Μέσα σε αυτό περιέχεται εκτός των άλλων, ψηφιακό ερωτηματολόγιο που δημιούργησαν και επεξεργάστηκαν οι μαθητές καθώς και καμπάνια υπέρ της χρήσης του ποδηλάτου με μηνύματα εμπνευσμένα από τα παιδιά μας.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να μεταβείτε στο σχετικό ψηφιακό βιβλίο: 

Ζω καλύτερα – Ευ ζην

 

«Ιχνηλατώντας τη Μεσαιωνική/Βυζαντινή Μεσσηνία»

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Τοπικής Ιστορίας

Κατά το σχολικό έτος 2022-23, οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου υλοποίησαν το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το μάθημα της Ιστορίας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, μεταξύ άλλων δράσεων, αξιοποίησαν και την ψηφιακή τεχνολογία.  Σε πρώτο χρόνο χωρίστηκαν σε ομάδες και υλοποίησαν έρευνα μέσω υπολογιστή και tablets σχετικά με βυζαντινά/μεσαιωνικά κάστρα και μοναστήρια/ναούς, από τα οποία είναι διάσπαρτη η Μεσσηνία και κατόπιν εκπόνησαν σχετικές εργασίες τις οποίες και παρουσίασαν στην ολομέλεια στο μάθημα της Ιστορίας. Σε δεύτερο χρόνο, σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, οι μαθητές χρησιμοποίησαν την αίθουσα πληροφορικής όπου και αξιοποίησαν το ψηφιακό εργαλείο thinglink, στο οποίο «ανέβασαν» σε ψηφιακή μορφή τις εργασίες που εκπόνησαν για τα βυζαντινά/μεσαιωνικά αυτά μνημεία της περιοχής, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη της εν λόγω ιστοσελίδας να έρθει σε διαδραστική επαφή με αυτά. Οι μαθητές έχουν τοποθετήσει ψηφιακά τις εργασίες τους επάνω στον χάρτη της Μεσσηνίας (στο κάθε σημείο ιστορικού, αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος και μία εργασία), οπότε ο επισκέπτης μπορεί να ανοίξει τις εργασίες και να αντλήσει σημαντικές πληροφορίες για τα μνημεία αυτά, μέσω κειμένων, φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού.

Μπορείτε κι εσείς να πλοηγηθείτε στον διαδραστικό χάρτη και να ανακαλύψετε τα  κάστρα, τα μοναστήρια και τους ναούς της βυζαντινής και μεσαιωνικής εποχής στον ακόλουθο σύνδεσμο :   Χάρτης Μεσσηνίας