Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων οι μαθητές/μαθήτριες της Α΄γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν το δεύτερο εργαστήριο με θέμα Οικολογική Συνείδηση – Φιλοζωία – Τα Δικαιώματα των ζώων, το οποίο ανήκει στον θεματικό κύκλο με γενικότερο τίτλο Φροντίζω το περιβάλλον.

Με την καθοδήγηση των υπευθύνων καθηγητών τους, Γιάννη Πλάγο και Μαρία Δρέτα, συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες. Παρακολούθησαν ντοκυμαντέρ και εξοικειώθηκαν με τις έννοιες των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων μιας ομάδας, δημιούργησαν αφίσες και padlet με μηνύματα εμπνευσμένα από την βαθύτερη έρευνά τους στο θέμα της κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ζώων. Χρησιμοποίησαν τα ψηφιακά εργαλεία Blabberize, Wordart  με τα οποία έδωσαν φωνή στα ζώα που κινδυνεύουν από εξαφάνιση και σχεδίασαν με λέξεις τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο.

Ένα μικρό δείγμα του έργου που παράχθηκε, αποτελεί το ψηφιακό βιβλίο που περιλαμβάνει τις εργασίες των Εργαστηρίων και δείχνει τον τρόπο που καλλιεργήθηκαν οι ήπιες δεξιότητές τους.

Τους επόμενους μήνες ακολουθεί το τρίτο  Εργαστήριο που θα επιτρέψει στους μαθητές/μαθήτριές μας να εμβαθύνουν στα θέματα : Ζω καλύτερα-Ευ ζην.

Στους παρακάτω σύνδεσμους μπορείτε να μεταβείτε στο ψηφιακό βιβλίο και στο padlet αντίστοιχα:

https://read.bookcreator.com/DJ7jhwddCBaptQXRfApXUTTlIT42/rJ2Xbv7dQUGQ7DNlrdaTaQ

https://padlet.com/mdreta/padlet-wwl9ul68pqxdc5vd

Το Skills Clubs του British Council στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά

Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος Skills Clubs του British Council στα τμήματα της Β Γυμνασίου του σχολείου μας που θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 6 Μαρτίου.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, το οποίο υλοποιείται μέσα στο πλαίσιο των εργαστηρίων Δεξιοτήτων κι έχει διάρκεια 4 διδακτικών ωρών για κάθε τμήμα. Η συνεργάτης του British Council, κυρία Παναγιώτα Αράπη, “ταξίδεψε” τους μαθητές στα νησιά των δεξιοτήτων αναθέτοντάς τους αποστολές και τους βοήθησε να ανακαλύψουν τις έννοιες του “Φορέα αλλαγής” και της “Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας”.

Στο τέλος του προγράμματος, οι μαθητές θα συνεχίσουν να δουλεύουν με την εκπαιδευτικό των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του τμήματός τους για τη δημιουργία μιας πρότασης που θα στοχεύει σε έναν καλύτερο κόσμο, λαμβάνοντας υπόψιν τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει η Γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η τελική πρόταση των μαθητών θα λάβει μέρος και σε αντίστοιχο διαγωνισμό του  British Council, ο οποίος θα διεξαχθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Στόχος μας, μέσα από αυτό το πρόγραμμα είναι, πέρα βεβαίως από την καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, να δώσουμε βήμα και κίνητρο στα παιδιά να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να γίνουν “Φορείς Αλλαγής” προς ένα καλύτερο αύριο.

 

Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Skills Clubs του British Council μέσα στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Οι  μαθητές των τμημάτων της Β’ Γυμνασίου, στην τελευταία αυτή συνάντηση με την εκπαιδεύτρια του British Council, κυρία Παναγιώτα Αράπη, έγιναν «Διαφημιστές» και προσπάθησαν να προωθήσουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο μια καινοτόμο επιχείρηση, όπως σπίτια από ψηφιακό εκτυπωτή, φωτοβολταϊκά συστήματα που ακολουθούν τον ήλιο και supermarket-θερμοκήπιο!

Κατόπιν κλήθηκαν να επιλέξουν ανά ομάδα έναν από τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε και να γίνουν οι ίδιοι «φορείς αλλαγής» για το σχολείο, τη γειτονιά ή την πόλη τους, προτείνοντας τη δική τους ιδέα/παρέμβαση η οποία θα βασίζεται στο στόχο επιλογής τους και θα φιλοδοξεί να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο.

Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό και στα δυο αυτά εργαστήρια και κατέληξαν σε πολλές και ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις, τις οποίες θα συνεχίσουν να επεξεργάζονται με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων κυρία Μαρία Τσαβολάκη στα επόμενα μαθήματα.

Οι καλύτερες προτάσεις θα κατατεθούν στις αρχές Απριλίου στο διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας που διοργανώνει το British Council και εφόσον προκριθούν, οι μαθητές θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για τον τελικό του διαγωνισμού. Καλή μας επιτυχία!!!!

Ανθρώπινα Δικαιώματα / Δικαιώματα των Παιδιών

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων οι μαθητές/μαθήτριες της Α΄γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν το πρώτο εργαστήριο με θέμα Ανθρώπινα Δικαιώματα/ Δικαιώματα των Παιδιών, το οποίο ανήκει στον θεματικό κύκλο με γενικότερο τίτλο Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ.

Με την καθοδήγηση των υπευθύνων καθηγητών τους, Γιάννη Πλάγο και Μαρία Δρέτα, συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες. Παρακολούθησαν ντοκυμαντέρ και εξοικειώθηκαν με τις έννοιες των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων μιας ομάδας, δημιούργησαν αφίσες και την χάρτα της τάξης τους , χρησιμοποίησαν ψηφιακά εργαλεία για κουίζ και ηχογράφησαν τα μηνύματά τους εμπνευσμένα από την βαθύτερη έρευνά τους στο ευαίσθητο αυτό θέμα.

Ένα μικρό δείγμα του έργου που παράχθηκε, αποτελεί το ψηφιακό βιβλίο που περιλαμβάνει τις εργασίες των Εργαστηρίων και δείχνει τον τρόπο που καλλιεργήθηκαν οι ήπιες δεξιότητές τους.

Τους επόμενους μήνες ακολουθούν δυο ακόμα Εργαστήρια που θα επιτρέψουν στους μαθητές/μαθήτριές μας να εμβαθύνουν στα θέματα : Φροντίζω το περιβάλλον και Ζω καλύτερα-Ευ ζην.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να μεταβείτε στο ψηφιακό βιβλίο:

https://read.bookcreator.com/DJ7jhwddCBaptQXRfApXUTTlIT42/cG-hQY2jTBijc3gfaABAyQ