Ενημερωνόμαστε …Προβληματιζόμαστε … Ευαισθητοποιούμαστε … Παίρνουμε θέση

internet_safety_1

Είναι αλήθεια ότι ένας νέος – συναρπαστικός για παιδιά και εφήβους –  κόσμος επικοινωνίας με πολύχρωμες εικόνες, ήχους, παιχνίδια και γνώσεις ανοίγεται στο διαδίκτυο, αφού με το πάτημα ενός πλήκτρου μια ψηφιακή πραγματικότητα εκτυλίσσεται μπροστά τους. Αυτό το ξεχωριστό τεχνολογικό μέσο αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία στα χέρια μικρών και μεγάλων. Ωστόσο, αυτός ο εικονικός χώρος με τις απέραντες δυνατότητες ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, όταν δεν είναι ασφαλής επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους, οι οποίοι συχνά δεν γίνονται αντιληπτοί από ένα παιδί ή έφηβο που ακόμα δεν έχει διαμορφώσει την απαραίτητη κριτική σκέψη προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του.

Στο Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά δίνουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια κάθε παιδιού. Ως γνωστό ο μήνας Φεβρουάριος κάθε χρόνο είναι αφιερωμένος στην ασφάλεια στο διαδίκτυο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα. Κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως.

Εμείς ως βαθμίδα ξεκινήσαμε έναν κύκλο ενημέρωσης, προσπαθώντας μαζί με τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούμε και να προβληματιστούμε αναφορικά με την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, με συντονιστές τον Διευθυντή Γυμνασίου και τον Καθηγητή Πληροφορικής την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2023 έγινε αφιέρωμα στο sexting, σε ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε στις αρχές της νέας χιλιετίας, καθώς όλο και περισσότεροι έφηβοι ξεκίνησαν να γίνονται κάτοχοι κινητών τηλεφώνων. Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με την ανταλλαγή φωτογραφιών και μηνυμάτων με κυρίως σεξουαλικό περιεχόμενο χρησιμοποιώντας κινητό τηλέφωνο ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως για παράδειγμα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Και η ενημέρωση συνεχίστηκε την Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 με την επίσκεψη στο σχολείο μας της Επιμελήτριας Ανηλίκων της Εισαγγελίας Καλαμάτας, κυρίας Αγγελικής Ρουμελιώτου, η οποία συζήτησε με τις μαθήτριες και τους μαθητές του Γυμνασίου για θέματα που σχετίζονται την  ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, αλλά και γενικά κινδύνους που απειλούν τους εφήβους σήμερα.

Στο Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά πιστεύουμε ακράδαντα ότι η δημιουργία μιας κουλτούρας πρόληψης κάνει τη ζωή όλων μας καλύτερη. Μας θωρακίζει και μας προσφέρει μια σταθερά καλή ποιότητα ζωής, με όλο και λιγότερους κινδύνους, δυσκολίες και απρόοπτα.