Εθελοντισμός – Το μήνυμα των Χριστουγέννων

Αξίζει να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο

 Είναι αλήθεια πως για όλους μας ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι ακόμη μια αφορμή, για να εκφράσουμε την αγάπη μας για τον συνάνθρωπό μας, να βοηθήσουμε τα άτομα που έχουν ανάγκη. Πολλοί μαθητές θα αναρωτηθούμε σε τι ακριβώς μας ωφελεί τους ίδιους να κάνουμε καλές πράξεις. Κατά πόσο άραγε είναι δυνατόν να προσφέρουμε μέσα από δράσεις της σχολικής μας μονάδας;

Η συνεισφορά στον συνάνθρωπο και γενικά ο εθελοντισμός αποτελούν αδιαμφισβήτητα μια πράξη που γεμίζει τις καρδιές των ανθρώπων  . και αυτών που προσφέρουν και αυτών που δέχονται. Μπορεί εύκολα κανείς να παρατηρήσει ότι μόλις κάνει κάτι καλό για τον συνάνθρωπό του θα τον κατακλύσει αμέσως ένα από τα χαρούμενα και ευχάριστα αισθήματα, δηλαδή αυτό της αλληλεγγύης. Το συγκεκριμένο αίσθημα δυναμώνει τους ανθρώπους και τους ανεβάζει την ψυχολογία μετατρέποντάς τους σε ενεργούς πολίτες που αγωνίζονται για την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών. Όταν κάποιος είναι ενεργός πολίτης και ενδιαφέρεται για την κοινωνία στην οποία ζει, κάνοντας το καλύτερο δυνατό γι’  αυτήν, τότε ο ίδιος αποκτά τον σεβασμό των γύρω του και γίνεται  παράδειγμα προς μίμηση. Σίγουρα αυτό είναι μια ύψιστη αξία την οποία μπορούμε να κατακτήσουμε μόνο αν αναδείξουμε την καλοσύνη που έχουμε μέσα μας.

Η σχολική κοινότητα στις μέρες μας προσπαθεί να προωθήσει αυτήν τη φιλοσοφία σε μικρούς και μεγάλους, με σκοπό την καλύτερη μετέπειτα εξέλιξή τους. Κάποιες εθελοντικές δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν εντός του σχολικού πλαισίου είναι αυτές που στηρίζονται κυρίως στη φαντασία και στη δημιουργικότητα των μαθητών, όπως για παράδειγμα είναι τα φιλανθρωπικά παζάρια, τα μαθητικά φεστιβάλ. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να οργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν διάφορα θέματα τα οποία σχετίζονται με τον πονεμένο άνθρωπο σήμερα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών. Τέλος, κάτι που μπορεί ακόμα να δείχνει πολύ απλό, ωστόσο έχει εξίσου σημαντική αξία είναι μια επίσκεψη σε μέρη όπως ένα  γηροκομείο, όπου άνθρωποι εκεί έχουν ανάγκη να νιώσουν ότι έχουν κάποιον δίπλα τους έστω και για λίγη ώρα.

Κλείνοντας συμπεραίνουμε πως έχουμε δυνατότητα να συμμετάσχουμε σε πολλές δράσεις, για να συμβάλλουμε στην ενότητα της κοινωνίας μας. Αρκεί μόνο να υπάρχει καλή θέληση και όρεξη για προσφορά.

Βασιλική Μπαλαφούτη, μαθήτρια της γ΄ γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά