Διαστημικό Πείραμα των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στην “Εύφορη Γη”

Τον περασμένο Μάιο στις 16:30 ώρα Ελλάδος παρακολουθήσαμε σε απευθείας μετάδοση από το Τέξας της Αμερικής, το πείραμα των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, που συμμετείχαν στη διαδικασία, στέλνοντας μέσα σε δύο δεξαμενές μιας ειδικής κατασκευής έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που “πέταξε” μέσα σε δέκα λεπτά, στα όρια της ατμόσφαιρας με τον πύραυλο της Blue Origin.
Όλη η ομάδα που συμμετείχε στην προετοιμασία και τον σχεδιασμό τα τελευταία 3 χρόνια, παρακολούθησε το ταξίδι σε Live Streaming στο σχολείο με κομμένη την ανάσα.
 To «Blue Origin» έχει δημιουργήσει το καινούργιο όχημα Διαστήματος, New Shepard, το οποίο κινείται με πύραυλο κατά την εκτόξευση αλλά και κατά την κάθοδό του. Σκοπός του πειράματος ήταν να δοκιμαστούν οι επιρροές επί των προϊόντων στο Διάστημα.
Ήταν μια διαδικασία απόλυτα επιτυχημένη που έχει δύο στόχους, εξήγησε ο υπεύθυνος του προγράμματος Γιώργος Κουτσουμπός, καθηγητής στο σχολείο: “Να παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά του ελαιόλαδου και να εξετάσουμε αν το ελαιόλαδο θα διατηρήσει την υγρή του μορφή από τη στιγμή που θα φύγει από τη Γη. Γνωρίζουμε ότι το νερό δεν διατηρεί την υγρή μορφή στο Διάστημα και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς το ελαιόλαδο συμπεριφέρεται. Επίσης θα διαπιστωθεί η αντοχή του ελαιολάδου ως τρόφιμο».
Σημαντική ήταν η βοήθεια της Μαρίας Γκόλια που βρισκόταν στον χώρο της εκτόξευσης στην έρημο “Ελ Πάσο” και ήταν σε απευθείας σύνδεση με το Σχολείο!