Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα Γυμνασίου

Το Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα του Γυμνασίου υλοποιείται από ένα επιλεγμένο διδακτικό προσωπικό σε κλίμα αρμονικής συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού μεταξύ μαθητών – καθηγητών. Η Διεύθυνση, σε συνεργασία με τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου και Ειδικοτήτων, οργανώνουν και συντονίζουν το πρόγραμμα των μαθημάτων. Το έργο των εκπαιδευτικών υποστηρίζεται από σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, από Κεντρική δανειστική βιβλιοθήκη, από εργαστήρια Φυσικών Επιστημών, Πληροφορικής, Εικαστικών και από άρτιες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το πρόγραμμα ενισχύεται με μία επιπλέον ώρα μαθηματικών, η οποία χρησιμοποιείται για κάλυψη κενών, οδηγίες μελέτης.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας διευρύνεται κατά τρεις διδακτικές ώρες την εβδομάδα, ώστε οι μαθητές να συμμετέχουν καθημερινά σε επαφή με το συγκεκριμένο μάθημα. Μάλιστα, οι μαθητές της Α΄  Γυμνασίου μία φορά την εβδομάδα παρακολουθούν πρόγραμμα φιλαναγνωσίας στην αγγλική γλώσσα.

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας προωθείται η φιλαναγνωσία και αξιοποιείται η κεντρική βιβλιοθήκη του σχολείου. Δουλεύεται σε όλες τις τάξεις το εκτενές λογοτεχνικό βιβλίο.

Μετά τη λήξη των μαθημάτων του ωρολογίου προγράμματος ακολουθούν δύο διδακτικές ώρες, κατά τις οποίες οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α΄ και της Β΄ Γυμνασίου μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της Ατομικής Μελέτης, όπου στην προσπάθεια να αυτονομηθούν ως προς τη μελέτη τους για την επόμενη ημέρα υποστηρίζονται από εκπαιδευτικούς μαθηματικών, αγγλικών και φιλολογικών μαθημάτων.

Τέλος, όλα τα παιδιά εντάσσονται με δική τους επιλογή σε έναν από τους πέντε Εκπαιδευτικούς Ομίλους Πρωινής Ζώνης, ενώ όποιο παιδί επιθυμεί μπορεί να ενταχθεί στους Ομίλους του ολοήμερου προγράμματος.

Ένας από τους κύριους στόχους μας είναι η ενδυνάμωση των μαθητριών και των μαθητών στα μαθήματα των Μαθηματικών και της Νεοελληνικής Γλώσσας. Για όλο το σχολικό έτος κάποια Σαββατοκύριακα έχει προγραμματιστεί ένας κύκλος δίωρων δωρεάν μαθημάτων ενδυνάμωσης σε τέσσερις φάσεις και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου. Σε αυτές τις συναντήσεις επιδιώκουμε να εμπεδωθούν οι έννοιες / οι λέξεις και να εξοικειωθούν τα παιδιά μέσα από διαφορετικές τεχνικές εργασίας και μάθησης πάνω θέματα που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εξέτασης στα συγκεκριμένα μαθήματα.  Τέλος, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φιλοσοφία της διαγνωστικής εξέτασης PISA (Programme for International Student Assessment).

1η φάση ενδυνάμωσης (τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου)

2η φάση ενδυνάμωσης (τέλη Ιανουαρίου -αρχές Φεβρουαρίου)

3η φάση ενδυνάμωσης (τέλη Μαρτίου -αρχές Απριλίου)

4η φάση ενδυνάμωσης (μέσα με τέλη Μαΐου)

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και σύμφωνα με τα Νέα Προγράμματα Σπουδών, οι μαθήτριες και οι μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου καλούνται να μελετούν όχι μόνο αποσπάσματα κειμένων, αλλά και ολοκληρωμένα έργα.

Είναι χαρά μας που η Φιλαναγνωσία με επιμονή και συνέπεια καλλιεργείται συστηματικά στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά για δέκα και περισσότερα χρόνια σε όλες τις βαθμίδες, καθώς αποτελεί πλέον προτεραιότητα του αναλυτικού προγράμματος και για το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Για να ενεργοποιηθούν δημιουργικά οι μαθητές ως κριτικοί αναγνώστες λογοτεχνικών κειμένων, την τρέχουσα χρονιά θα επιδιώξουμε την επαφή τους με ποικιλία λογοτεχνικών ειδών (μύθο, παραμύθι, μυθιστόρημα, διήγημα), αλλά και ειδών βιβλίου (αναλογικό βιβλίο, audio book, podcast, graphic novel, κόμικ).  Οι συναντήσεις Φιλαναγνωσίας  πραγματοποιούνται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του σχολείου σταθερά από τον Νοέμβριο σε ώρες του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Κάθε παιδί έχει το δικό του αντίτυπο στο λογοτεχνικό έργο που μελετάμε και έτσι μπορεί να εξασκεί τη σιωπηλή και κατανοούσα ανάγνωση, να δοκιμάζεται στη μεγαλόφωνη εκφραστική ανάγνωση και να κρατά τις δικές του σημειώσεις για την περίπτωση ομαδικών εργασιών.

  • Στην α΄ γυμνασίου το μυθιστόρημα που μελετάμε είναι του Nayeri Daniel, Κάθετι λυπητερό είναι ένα ψέμα (εκδόσεις Πατάκη).
  • Στη β΄ γυμνασίου μελετάμε τη νουβέλα του Κώστα Ακρίβου, Ανδρωμάχη (εκδόσεις Μεταίχμιο).
  • Στη γ΄ γυμνασίου μελετάμε μια νουβέλα και μια βιογραφία σε graphic novel. Η νουβέλα είναι του Κώστα Ακρίβου, Ανδρωμάχη (εκδόσεις Μεταίχμιο). Μέσα στη χρονιά θα έχουμε τη χαρά ο συγγραφέας να επισκεφτεί το σχολείο μας. Η βιογραφία σε graphic novel είναι των Βανέλλη Δημήτρη και Πέτρου Θανάση, Γιαννούλης Χαλεπάς (εκδόσεις Πατάκη).