Το Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα του Γυμνασίου υλοποιείται από ένα επιλεγμένο διδακτικό προσωπικό σε κλίμα αρμονικής συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού μεταξύ μαθητών – καθηγητών. Η Διεύθυνση, σε συνεργασία με τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου και Ειδικοτήτων, οργανώνουν και συντονίζουν το πρόγραμμα των μαθημάτων. Το έργο των εκπαιδευτικών υποστηρίζεται από σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, από Κεντρική δανειστική βιβλιοθήκη, από εργαστήρια Φυσικών Επιστημών, Πληροφορικής, Εικαστικών και από άρτιες αθλητικές εγκαταστάσεις.
Στο Γυμνάσιο το μάθημα των Αγγλικών διδάσκεται καθημερινά, ώστε οι ανάγκες των μαθητών να καλύπτονται πλήρως από το σχολικό πρόγραμμα, καθώς αναπτύσσουν προφορικές και γραπτές δεξιότητες, προετοιμάζονται και συμμετέχουν στις εξετάσεις γλωσσομάθειας.
Μάλιστα, στο τρέχον σχολικό έτος στην α΄ τάξη Γυμνασίου υλοποιείται για πρώτη χρονιά καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, όπου οι μαθητές μελετούν επιλεγμένα λογοτεχνικά κείμενα, με στόχο να ενισχύσουν τη δυνατότητα έκφρασης στα Αγγλικά.
Επίσης, ένα παιδί έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ως 2η ξένη γλώσσα στο Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά τα Γαλλικά, τα Γερμανικά ή τα Ιταλικά.
Μετά τη λήξη των μαθημάτων του ωρολογίου προγράμματος ακολουθούν δύο διδακτικές ώρες, κατά τις οποίες οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα:
– της Ατομικής Μελέτης
– της Ενισχυτικής Διδασκαλίας
Πραγματοποιείται ένας κύκλος μαθημάτων ενδυνάμωσης των μαθητριών και των μαθητών της γ΄ γυμνασίου στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συναντήσεις ενίσχυσης. Ένας στόχος είναι να εμπεδωθούν οι έννοιες / οι λέξεις και να εξοικειωθούν τα παιδιά μέσα από διαφορετικές τεχνικές εργασίας και μάθησης πάνω θέματα που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εξέτασης στο συγκεκριμένο μάθημα. Ένας άλλος στόχος είναι να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας αποτελεί φιλοσοφία ζωής, καθώς με την ενεργή συμμετοχή σε αυτό καλλιεργούν δεξιότητες και θωρακίζονται με εφόδια για τη ζωή. Τέλος, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τη φιλοσοφία της διαγνωστικής εξέτασης PISA (Programme for International Student Assessment).
Η ανεκτίμητη αξία της φιλαναγνωσίας αποτελεί το εισιτήριο για να ξεκινήσει κάποια μαθήτρια/ κάποιος μαθητής ένα ταξίδι στον χώρο της γνώσης αλλά και της φαντασίας. Αγαπώντας την ανάγνωση ένα παιδί έρχεται σε επαφή με ποικίλους κόσμους. Μετασχηματίζει τη σκέψη του και προσλαμβάνει την πραγματικότητα μέσα από διαφορετικές οπτικές. Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να νιώσετε την αξία της φιλαναγνωσίας, γιατί έτσι Θα μπορέσετε να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιό σας, να διευρύνετε τους πνευματικούς σας ορίζοντες, να βιώσετε με έμμεσο τρόπο διαφορετικές εμπειρίες, να αντικρίσετε τον κόσμο και την κοινωνία, της οποίας αποτελείτε αναπόσπαστα μέλη, μέσα από τα μάτια ενός άλλου ανθρώπου. Εγώ θα είμαι μαζί σας, με τη μέθοδο της συντροφικής ανάγνωσης, και η αποστολή μου θα είναι να προκαλώ τη σκέψη και το συναίσθημά σας …
Κατά τη φετινή σχολική χρονιά στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
η α΄ γυμνασίου θα διαβάσει το λογοτεχνικό βιβλίο του Φραντσέσκο Ντ’ Αντάμο «Ένα μαγικό πέρασμα»,
η β΄ γυμνασίου το έργο του Μάνου Κοντολέων «Το ταξίδι που σκοτώνει» και
η γ΄ γυμνασίου το έργο της Λίτσας Ψαραύτη «Το αυγό της έχιδνας».
Στόχος μα είναι τα συγκεκριμένα λογοτεχνικά βιβλία να φωτίσουν τη ζωή κάθε παιδιού, να το βοηθήσουν να καλλιεργήσει τις δεξιότητές του και να θωρακίσει την προσωπικότητά του με αξίες και εφόδια.